Port Charlotte the Peat Project
Γιαννης Κοροβεσης•Reviews, Uncategorized
Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο επίσης στα: Αγγλικα
Στο νησάκι Islay της Σκωτίας, που φημίζεται για μερικά από τα πιο ξεχωριστά καπνιστά ουίσκι του κόσμου, τα αποστακτήρια είναι μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών. Ένα από αυτά, αυτό του Bruichladdich, το οποίο παράγει μεταξύ άλλων εμφιαλώσεων και το ουίσκι της σημερινής δοκιμής, το εκτός παραγωγής πλέον, Port Charlotte the Peat Project.
Στο μπουκάλι του Port Charlotte the Peat Project
Το Port Charlotte the Peat Project αποτελεί μέρος της σειράς των ουίσκι που έχουν λάβει το όνομα τους από το ομώνυμο τοπωνύμιο, νότια του αποστακτήριου, στη δυτική ακτή του Loch Indaal. Στη μικρή αυτή κωμόπολη άναβε τους φούρνους του και έφτιαχνε καπνιστό ουίσκι το αποστακτήριο του Lochindaal, το οποίο έκλεισε το 1929, έπειτα από 100 χρόνια ιστορίας. Από εκεί λέγεται πως εμπνεύστηκε το Bruichladdich και, ως φόρο τιμής, δημιούργησε μια σειρά από έντονα καπνιστά ουίσκι, τα Port Charlotte.
Η σειρά των Port Charlotte περιλαμβάνει αρκετά χρονολογημένα «διαμάντια» από πέντε έως έντεκα χρόνια ωρίμασης, αλλά και μερικά χωρίς ένδειξη παλαίωσης (NAS), όπως αυτό της σημερινής δοκιμής. Τα χρονολογημένα έχουν την ένδειξη PC5 έως PC11, εμφιαλώνονται στους αλκοολικούς βαθμούς «του βαρελιού», χωρίς νέρωμα πριν την εμφιάλωση, και όπως είναι λογικό, είναι ήδη όλα τους συλλεκτικά.
Ενδιαφέρον νομίζω έχει το ότι ολόκληρο το πρότζεκτ του Port Charlotte αποτελεί πνευματικό παιδί του αποσταγματοποιού (master distiller) Τζιμ Μακ Γιούαν (Jim McEwan). Ο κύριος Μακ Γιούαν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στο αποστακτήριο του Bowmore, μετρά ήδη την έκτη δεκαετία του στο επάγγελμα του αποσταγματοποιού.
Το πιο ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό του Port Charlotte the Peat Project είναι το ότι καταφέρνει και συνδυάζει τον έντονα ανθικό και λουλουδάτο χαρακτήρα του αποστάγματος που χαρακτηρίζει το αποστακτήριο, λόγω του σχήματος του άμβυκά του, με τον έντονο καπνό που συνοδεύει το όλο πρότζεκτ. 44 ppm (parts per million) είναι ο αριθμός που ορίζει το επίπεδο των φαινολών στο εν λόγω ουίσκι, άρα και το πόσο καπνιστή γεύση έχει, αριθμός, δίχως αμφιβολία, πολύ υψηλός ακόμα και για το χώρο των πιο καπνιστών ουίσκι.
Μετά την απόσταξη, το ουίσκι μπαίνει για να ξεκουραστεί σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, που πριν φιλοξενούσαν μπέρμπον, και αποθηκεύεται σε αποθήκες στην ίδια την κωμόπολη Port Charlotte. Το Port Charlotte the Peat Project αποτελεί χαρμάνι από διάφορες χρονιές και εμφιαλώνεται χωρίς προσθήκη καραμελοχρώματος, όπως και χωρίς τη διαδικασία ψυχρού φιλτραρίσματος.
Το Port Charlotte the Peat Project στο ποτήρι μας
Το The Peat Project, όπως και τα περισσότερα Port Charlotte, εμφιαλώνεται σε μια χαρακτηριστικά διαφανή φιάλη, στους 46% αλκοολικούς βαθμούς. Διαθέτει ένα λαμπερό, χρυσό χρώμα και μύτη που πνίγει όλο το δωμάτιο, ειδικά αν αυτό είναι το γραφείο σας, την ώρα που γράφετε για αυτό.
Φυσικά ο καπνός είναι ολοφάνερος, παρέα όμως με την ορυκτότητα του τσακμακιού και μια γενναία δόση ιωδίου. Ο χαρακτήρας του παίρνει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον με τις έντονα λεμονάτες νότες που ακολουθούνται από μια υπόνοια πράσινου στοιχείου, γρασιδιού. Τα μπαχαρικά βρίσκονται εκεί, καλά κρυμμένα υπομονετικά στο παρασκήνιο, να παίζουν το ρόλο τους. Μαχλέπι και βανίλια, αλλά και μια υποψία κρέμας και μπριός.
Στο στόμα είναι σχεδόν αλμυρό, μεταξένιο και ελαφρύ, παρόλους τους 46% αλκοολικούς βαθμούς και τους «τόνους» καπνού. Ένα σχετικά νεαρό ουίσκι που προσπαθεί να συνδυάσει το φρούτο με τον καπνό και τα γλυκά μπαχαρικά. Μέτριας διάρκειας επίγευση. Σίγουρα «παιδί» του μότο του αποστακτηρίου: «Ξεδιάντροπα πειραματικοί» (unashamedly experimental). Έχει αρκετό ενδιαφέρον πάντως, ιδίως για κάποιον που τώρα μαθαίνει στον καπνό των παραδοσιακών, σκωτσέζικων ουίσκι.
Βαθμολογική αξιολόγηση
Τίμος Σπανός: 85/100
Γιάννης Κοροβέσης: 80/100
Μέσος όρος: 82.5/100
Ιδιοκτήτης: Bruichladdich
Περιοχή/χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Islay, Σκωτία
Αλκοολικοί βαθμοί: 46 %
Τύπος: Single malt Scotch whisky
Συσκευασία: 700 ml
Στην Ελλάδα: –
All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com