Booze:
Angostura 1919
Quote:
“davadur”
Spot:
Tesla bar, Bios
Γνώρισα πρώτη φορά τον Αδαμάντιο πριν από έναν περίπου χρόνο. Βρεθήκαμε αμφότεροι για κυριακάτικο γεύμα σε γνωστό μαγαζί του Παγκρατίου. Μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική κι ετοιμαζόταν ήδη για το επόμενο. “Business”, θα απαντούσε στη γνωστή ερώτηση της ασφάλειας των αεροδρομίων, ή μάλλον, πιο εύστοχα «το μεράκι του».
Η μουσική της Σενεγάλης και της ευρύτερης περιοχής της Αφρικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας, αλλά και της καθημερινότητας του. Ο Αδαμάντιος συγκεντρώνει μουσικές ξεχασμένες ίσως από ορισμένους και για του περισσότερους εντελώς άγνωστες. Μουσικές τις οποίες παρόλα αυτά, όπως βεβαιώνει ο ίδιος από την εμπειρία του, το ελληνικό κοινό τις αισθάνεται τουλάχιστον οικείες και σίγουρα όχι ξένες προς αυτό.
Τον Αδαμάντιο, τον απασχολεί η εξαγωγή της αφρικανικής κουλτούρας εν γένει, κάτι άλλωστε που φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τις παραγωγές του, δηλαδή σαν εικαστικό σύνολο, όπως θα διαπιστώσετε και όταν δείτε το artwork των δίσκων, τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος, ή ακόμα και τα κείμενα που έχει συντάξει.
Από τότε που τον συνάντησα, ο χρόνος πέρασε και η Teranga Beat, η εταιρεία δηλαδή του Αδαμάντιου που κυκλοφορεί αυτούς τους ανεκτίμητους μουσικούς θησαυρούς, έγινε για μένα ιερή βίβλος, στην οποία ανατρέχω όταν θέλω να αποφέρω μέσα μου τη μετά ήχου κάθαρση, αλλά ακόμα και σε πιο καθημερινές στιγμές χαλάρωσης, με ένα ποτήρι κρασί. Ανεξαρτήτως από το τέμπο, είτε ο ήχος είναι ζωηρός, είτε χαλαρωτικός το συναίσθημα, εν τέλει είναι πάντοτε γαλήνιο, όπως είναι και ο Αδαμάντιος. Και τί με αυτό; Ο ίδιος άνθρωπος κάνει το μεγαλύτερο «νταβαντούρι».
Το «Νταβαντούρι» σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με μουσική κατεύθυνση προς την Ανατολή, τη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Ηπείρου. Πρόκειται για μια σειρά από εξτραβαγκάντ εμφανίσεις του Αδαμάντιου στο Bios, σε συνεργασία με αυθεντικά συγκροτήματα, μπάντες, DJ, και γενικά ανθρώπους της μουσικής, οι οποίες εξερευνούν το μουσικό προφίλ και την μουσική ταυτότητα της Ελλάδας του σήμερα. Πάντα υπό την χαοτική, αλλά συνάμα και τόσο αιτιολογημένη οπτική γωνία του Αδαμάντιου, που άλλωστε πιστεύει πως μουσικά η χώρα μας βρίσκεται πιο κοντά στην Ανατολή, παρά στη Δύση. Την ερχόμενη εβδομάδα για παράδειγμα, έχει προσκεκλημένη την «Εβρίτικη Ζυγιά», μια μπάντα από τον Έβρο που ενορχηστρώνει παραδοσιακή θρακιώτικη μουσική!
Ο Αδαμάντιος όμως, μέσα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό, έχει βρει και πολλά σημεία ταύτισης της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, του γλεντιού και της απόλαυσης με το αλκοόλ, που το συναντάμε λαογραφικά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι γεύσεις είναι άλλωστε ένας πολύ καλός λόγος για να ταξιδέψει κανείς, αλλά και την ίδια στιγμή να ταξιδέψει μέσω αυτών.
Και μπορεί να αγαπά πολύ την Αφρική αλλά τις στιγμές που μοιραστήκαμε στο Bios όπου και τον συνάντησα, ο Αδαμάντιος έπινε ένα φίνο ρούμι από το Τρινιντάντ, το Angostura 1919. Το συγκεκριμένο ρούμι πήρε το όνομα του από ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στο αποστακτήριο της εταιρείας. Το 1932 ξέσπασε μια φωτιά που κατέκαψε σχεδόν όλες τις εγκαταστάσεις. Μερικά μόνο βαρέλια, γεμάτα από ρούμι από το 1919, σώθηκαν. Η σημερινή συνταγή, η οποία είναι μείγμα από ρούμια, με ελάχιστο παλαίωσης τα οκτώ χρόνια, λέγεται πως αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα εκείνων των ρουμιών.
Εξαιρετικό παλαιωμένο ρούμι. που αναδύει ώριμα αρώματα και γλυκές μπαχαρένιες γεύσεις. Μέλι, καραμέλα, κακάο και μελάσα, σε ένα ποτό που θα απολαύσουμε σκέτο ή θα αναμίξουμε σε στιβαρά κοκτέιλ.
BoozeUp!
All photos by Christos Tzoutis
Χώρα: Trinidad & Tobago
Πρώτη ύλη: Μελάσα
Αλκοολικός Βαθμός: 40%
• Κοκτέιλ •
- Rum Manhattan
- Rum Fashioned
•••