Cruxland gin spirit review – παρουσίαση
Γιαννης Κοροβεσης•Reviews
Η τρούφα τα τελευταία αρκετά χρόνια εκτιμάται και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια γαστρονομία. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι τρύπωσε στην καρδιά ενός αποστάγματος; Στο σημερινό άρθρο δοκιμάζουμε για το The Booze Chronicles ένα τζιν από τη Νότιο Αφρική, το Cruxland, το οποίο κατάφερε να την ενσωματώσει μαεστρικά στη συνταγή του, χωρίς να αποτελεί κάποιου είδους ανέκδοτο. Καταφέρνει μάλιστα να σπρώξει ακόμη περισσότερο τα όρια στη σύγχρονη αποσταγματοποιία.
Στο μπουκάλι του τζιν Cruxland
Το Cruxland παράγεται στη δυτική ακτή της Νοτίου Αφρικής, και συγκεκριμένα στην πόλη Paarl, από τον παραγωγό οίνου και αποσταγμάτων KWV. Η συνταγή του αποτελεί προσωπική έμπνευση του brandy master του οίκου, από την επίσκεψη του στην έρημο Καλαχάρι. Εκεί συνάντησε τις τρούφες της ερήμου και αποφάσισε πως θα αποτελούσε, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον πείραμα, να τις ενσωματώσει σε μία συνταγή τζιν.
Οι τρούφες από την έρημο της Καλαχάρι αποτελούν μια συνομοταξία σπάνιων ειδών που συναντώνται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και, παρόλο που τιμολογούνται αρκετά φθηνότερα από τις ευρωπαϊκές, αποτελούν ένα μοναδικό γαστρονομικό συστατικό, ιδίως για ένα τζιν. Εκτός όμως από την τρούφα, στη συνταγή του τζιν Cruxland χρησιμοποιούνται επίσης τα εξής βοτανικά στοιχεία: άρκευθος, γλυκάνισος, τσάι rooibos και honeybush, λεμόνι, σπόροι κόλιανδρου, αμύγδαλο και καρδάμωμο.
Η KWV παράγει στις εγκαταστάσεις της ένα απόσταγμα οίνου στους 96% αλκοολικούς βαθμούς το οποίο το χρησιμοποιεί στη συνέχεια για να μαρινάρει και να αποστάξει το σύνολο των βοτανικών στοιχείων της συνταγής, εκτός της τρούφας, σε έναν άμβυκα ασυνεχούς ροής, 500 λίτρων. Οι τρούφες αποστάζονται ξεχωριστά και τα δύο αποστάγματα αναμειγνύονται αργότερα, παρέα με επιπλέον ουδέτερο απόσταγμα οινικής προέλευσης και νερό, μέχρι να φθάσει το μείγμα τους 43% αλκοολικούς βαθμούς.
Το τζιν Cruxland στο ποτήρι μας
Στη μύτη το τζιν Cruxland χαρακτηρίζεται βοτανικό και ελαφρώς μπαχαρένιο, με ανεπαίσθητες νότες άνθεων. Με τον Τίμο Σπανό αντιληφθήκαμε γήινα αρώματα, λεβάντα, πευκοβελόνες, γλυκάνισο, αλλά και μια περίεργη αίσθηση άγουρου πεπονιού.
Στο στόμα βγήκε πιο έντονη η γεύση του γλυκάνισου, ειδικά όταν δοκιμάσαμε να του προσθέσουμε νερό, παρέα με καρδάμωμο, μαύρο πιπέρι, μέλι και σπόρους κόλιανδρου. Μέτριου όγκου σώμα, με ανεπαίσθητη την τρούφα, ίσως λίγο στην γήινη αίσθηση που μας άφησε στην μέτριας διάρκειας επίγευση.
Συμπερασματικά, ένα ενδιαφέρον πείραμα, παρόλο που δεν έδωσε τα αναμενόμενα από τη συμμετοχή της τρούφας, μας κράτησε απλά ευχάριστη παρέα, χωρίς κάτι το συγκλονιστικό. Δοκιμάστε το, καθαρά από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον.
Βαθμολογική αξιολόγηση
Τίμος Σπανός: 78/100
Γιάννης Κοροβέσης: 83/100
Μέσος όρος: 80.5/100
Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: KWV
Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Paarl, Νότιος Αφρική
Αλκοολικοί βαθμοί: 43%
Τύπος: distilled gin
Συσκευασία: 750 ml
Στην Ελλάδα: –
All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com