Yerevan Cocktail Week: Για πρώτη φορά στην Αρμενία, άφησε υποσχέσεις για το μέλλον!
Γιαννης Κοροβεσης•Booze Travel
Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το πολύ όμορφο και καταπράσινο Γερεβάν, διοργανώθηκε για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ κοκτέιλ διεθνής εμβέλειας, το Yerevan Cocktail Week. Από τις 8 έως τις 14 Μαΐου, η κοκτέιλ σκηνή του Γερεβάν, της Αρμενίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και των γειτονικών χωρών, είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί μια ντουζίνα καταξιωμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και να συσπειρώσει ολόκληρη την αρμένικη βιομηχανία των ποτών. Βρέθηκα εκεί ως καλεσμένος της διοργάνωσης και με μεγάλη χαρά γράφω για τα τόσα θαυμαστά και όμορφα που έζησα.
Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολικής Ευρώπης και Δυτικής Ασίας, σε μια από τις σημαντικότερες χώρες για τον Χριστιανισμό, αλλά και πάλαι ποτέ κραταιό και αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΣΣΔ, στην Αρμενία, βρέθηκα την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ως καλεσμένος του Gegam Kazarian, εμπνευστή και διοργανωτή του Yerevan Cocktail Week.
Οι πρώτες εντυπώσεις από τη χώρα και την πρωτεύουσά της με εντυπωσίασαν. Το Γερεβάν είναι κτισμένο στα βορειανατολικά υψίπεδα του όρους Αραράτ, στα 1000 μέτρα σχεδόν υψόμετρο και είναι μια πόλη με συγκεκριμένη, επιβλητική αρχιτεκτονική, που τονίζει το ύψος και την καθετότητα των κτιρίων, χρησιμοποιεί συχνά τρούλους και έντονα τοξοτές αψίδες, ενώ πολύ χαρακτηριστικά είναι και τα δύο βασικά, δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται, ο βασάλτης και ο ηφαιστειακός τόφφος.
Το Γερεβάν είναι μια σύγχρονη πόλη που αξίζει και πρέπει να την περπατήσει αυτός που θα την επισκεφθεί. Δε θα συναντήσετε μικρά, πλακόστρωτα δρομάκια, το Γερεβάν είναι γεμάτο φαρδιές λεωφόρους με αεράτα πεζοδρόμια και πράσινο, παντού έχει πράσινο να χαρεί το μάτι σας!
Στα του Yerevan Cocktail Week, είχα την ευκαιρία να συναντήσω παλιούς γνώριμους και φίλους από όλο τον κόσμο. Εκτός του καταξιωμένου Αρμένιου Gegam Kazarian, με τον οποίο είχα γνωριστεί από την εποχή που διέμενε στο ισπανικό Αλικάντε, συνάντησα για μια ακόμη φορά σε κάποιο διεθνές φεστιβάλ τον Leonardo Leuci, αλλά και τον Ρωσοβρετανό Bek Narzi, τον Stanislav Vadrna, τον Jorge Balbontin, τον Ούγγρο Zoltan Nagy, τον θρύλο Peter Dorelli και πολλούς άλλους. Οι διεθνείς επισκέπτες του φεστιβάλ τα πρωινά παρέδιδαν ομιλίες και σεμινάρια στους ανήσυχους επαγγελματίες των αρμένικων μπαρ και τα βράδια τα «καταλάμβαναν», μπαίνοντας πίσω από τις μπάρες τους και παρασκευάζοντας κοκτέιλ βασισμένα στη φιλοσοφία τους. Για μερικά 24ωρα το αρμένικο Γερεβάν έγινε hub ιδεών, τεχνοτροπιών, φιλοσοφιών, τεχνικών και αλκοολικών τάσεων από ολόκληρο τον κόσμο.
Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τα ελληνικά αποστάγματα και την κουλτούρα της ελληνικής σκηνής του μπαρ, σε ένα πολύ ζεστό κοινό, το πρωινό που προσγειώθηκα στο Γερεβάν. Μια μέρα αργότερα, έφτιαξα ποτά σε ένα υπέροχο μπαρ, το Daboo Cocktail Bar, παρέα με τον bar manager, Ελληνοαρμένιο, Απόστολο Τουμανιάν και την εκπληκτική του ομάδα.
Το Yerevan Cocktail Week, εκτός από αμιγώς «μπαρτεντικό» ενδιαφέρον, είχε και εμπορικό, αλλά και πολιτιστικό. Αφενός, τις μέρες που πέρασα στην Αρμενία είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αρκετά τοπικά αλκοολικά προϊόντα και να γνωρίσω τους παραγωγούς τους, όπως και επισκεφθώ αρκετά σημεία, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Δοκίμασα, για παράδειγμα, το εκπληκτικής ποιότητας τζιν Oski, το οποίο ετοιμάζεται να έρθει σε επίσημη εισαγωγή στην Ελλάδα και για το οποίο ίσως γράψω κάτι τις επόμενες ημέρες. Στο Γερεβάν βρήκα και μια ακόμη, παλιά γνώριμη, την πρώην νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού Bacardi Legacy, την Ρωσίδα Lizzy Yevdokimova, η οποία, έχοντας μετοικήσει πλέον στο Γερεβάν, βρίσκεται πίσω από την ομάδα ενός ακόμη εξαιρετικού τζιν, του Astronomer, ένα ακόμη αρμένικο προϊόν που ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για τις διεθνείς αγορές.
Ανακάλυψα δε και το σύγχρονο πρόσωπο της οινοπαραγωγικής Αρμενίας. Στο πάλαι ποτέ λίκνο της οινοπαραγωγής, από την ανεξαρτησία της χώρας και έπειτα, οι παραγωγοί ενσωμάτωσαν μοντέρνες τεχνικές και εφάρμοσαν σύγχρονες οινοποιητικές μεθόδους, πάντα σε σύνδεση με την παράδοσή τους και δουλεύοντας κυρίως με τις αρκετές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού της χώρας. Κι έτσι, περνώντας από την εποχή που το μπράντι θεωρούνταν πιο σημαντικό από το κρασί, την εποχή που ο Στάλιν είχε προσφέρει στον Τσόρτσιλ το πασίγνωστο πλέον Ararat brandy, που προσφάτως εξαγοράστηκε από την Pernod Ricard, φαίνεται πως ένας άνεμος γενικότερου εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και ποιότητας, παρά ποιότητας, φαίνεται πως πνέει στη χώρα.
Επιστροφή στα δρώμενα του Yerevan Cocktail Week, και πιο συγκεκριμένα στα σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος της χώρας, καθώς επισκεφθήκαμε αρκετά. Εκτός από έναν πολύ όμορφο περίπατο με ξεναγό στην πόλη, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον ελληνιστικό ναό του Γκάρνι, το μοναδικό ελληνορωμαϊκό κτίσμα της προ-χριστιανικής εποχής που σώζεται σε ολόκληρη την πρώην σοβιετική ένωση. Σε άλλη εξόρμηση, δυο ώρες έξω από το Γερεβάν, κάπου στα 2000 μέτρα υψόμετρο, στη μέση του πουθενά, επισκεφθήκαμε ένα σούπερ αρτιζάνικο αποσταγματοποιείο αρμένικων eau-de-vie στο Dilidjan, της επαρχίας Aghavnavanq. Στο Dilvados δοκιμάσαμε αποστάγματα αγριαχλαδιού, σύκου, βατόμουρων, μήλων και αγριοδαμάσκηνων, παρέα με εδέσματα από την περιθρύλητη αρμένικη κουζίνα.
Κάπως έτσι, με εμπειρίες που θα θυμάμαι για μήνες, νέους φίλους και συναπαντήματα με άλλους, παλιούς γνώριμους, δώσαμε την υπόσχεση για ένα ακόμη μεγαλύτερο Yerevan Cocktail Week του χρόνου. Υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε στην πολύ όμορφη, ιστορική, αλλά και δραστήρια πόλη του Γερεβάν, με ακόμη περισσότερα δρώμενα, ακόμη περισσότερους καλεσμένους, γκεστ βραδιές και σεμινάρια.