Το βερμούτ και η προσοχή που οφείλετε να του δείξετε
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Ίσως έχετε διαβάσει χιλιάδες άρθρα για το πως να δημιουργήσετε την τέλεια σπιτική κάβα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να έχετε αγοράσει ήδη αρκετές φιάλες από την πιο αγαπημένη σας κατηγορία ποτών, αλλά και μερικές ακόμη, ώστε να έχετε ποικιλία, αλλά και για να επιδίδεστε σε κατ’ οίκον αναμείξεις, παρασκευάζοντας τα αγαπημένα σας κοκτέιλ, για εσάς και τους φίλους σας. Οπότε, μερικές φιάλες τζιν ίσως κοσμούν ήδη τα ράφια ή το τρόλει με τα ποτά σας, σίγουρα θα έχετε αγοράσει αρκετά διαφορετικά ουίσκι, τεκίλες, cognac, βότκες αλλά και βερμούτ, γλυκά ή ξηρά, για να μπορείτε να απολαμβάνετε τα Dry Martini, τα Negroni ή τα Manhattan σας.
Το συχνότερο λάθος παρόλα αυτά που κάνουν οι περισσότεροι αφορά το βερμούτ, το οποίο δυστυχώς, σχεδόν πάντα, μεταχειρίζεται στην καλύτερη όπως τα υπόλοιπα ποτά και στην χειρότερη, ως ένα υποδεέστερο συστατικό για τα κοκτέιλ σας. Συνήθως προτιμάται η πιο φθηνή μάρκα του εμπορίου και αποθηκεύεται κι αυτό στα ράφια του σπιτιού σας μαζί με τις υπόλοιπες φιάλες.
Χαλάει το βερμούτ;
Τα ποτά στην πραγματικότητα δεν αντέχουν για πάντα. Όλα τα ποτά χαλάνε. Κάποια πιο αργά και κάποια άλλα πιο γρήγορα. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τον αλκοολικό βαθμό τους, αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης. Και εκεί την πατάνε οι περισσότεροι, αφού δεν γνωρίζουν πως το βερμούτ, ως ένα προϊόν με βάση το κρασί, διαθέτει αρκετά λιγότερους αλκοολικούς βαθμούς από σχεδόν όλα τα προϊόντα απόσταξης, άρα έχει και πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής.
Ειδικά από τη στιγμή που θα ανοίξετε μία φιάλη βερμούτ, ο χρόνος που μπορείτε να το καταναλώσετε πριν αυτό αρχίσει να αλλάζει «χαρακτήρα» περιορίζεται σε μερικές μόλις εβδομάδες. Κι αυτό διότι έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, το οποίο του αλλάζει δραματικά το αρωματικό και γευστικό προφίλ. Όπως λέμε δηλαδή με απλά λόγια, οξειδώνεται.
Τι μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του; Καταρχάς, να του συμπεριφερθείτε όπως συμπεριφέρεστε στο κρασί, δηλαδή να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Αλλά και να φροντίσετε να το καταναλώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, που δε θα πρέπει να ξεπερνά τους δύο μήνες, αν και αυτό το όριο έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ πολλών ειδικών του χώρου.
Επιπροσθέτως, καθώς το βερμούτ αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό, ειδικά των κλασικών κοκτέιλ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε αγοράζοντας ανάλογης ποιότητας προϊόντα. Σε αρκετές συνταγές άλλωστε, το βερμούτ αποτελεί τον γευστικό και αρωματικό πρωταγωνιστή και όχι ένα ακόμη συστατικό που θα συμπληρώσει τη συνταγή σας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η κατηγορία του βερμούτ έχει παρουσιάσει εξαιρετικούς εκπροσώπους της στην αγορά, δίνοντας σας έτσι αρκετές εναλλακτικές, ώστε να δημιουργήσετε τη δική σας, εξατομικευμένη εκδοχή του αγαπημένου σας κλασικού κοκτέιλ.
Τα πιο αγαπημένα μας από αυτά που εισάγονται στην ελληνική αγορα; Δοκιμάστε το Cocchi Vermouth di Torino, το Dolin Dry, το Mancino Vecchio και το Martini Rubino. Να είστε σίγουροι πως δε θα απογοητευτείτε!