Βασιλικό ένταλμα: Ποιες εταιρείες ποτών το κατέχουν
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Μπορεί η μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην διάγει τις καλύτερες μέρες της, όμως αρκετοί από τους θεσμούς της καλά κρατούν. Το βασιλικό ένταλμα, που διανέμεται σε εμπορικές εταιρείες όλου του κόσμου, πέρα από το τυπικό του φέροντος τον βασιλικό θυρεό στη συσκευασία του προϊόντος τους, ακόμη θεωρείται ύψιστη και ουσιαστική πιστοποίηση ποιότητας, ενώ η διαδικασία απόκτησής του περνά από χίλια κύματα, ακόμη και τώρα που η Μεγαλειότητά της περνά δύσκολες ώρες.
Ο οργανισμός που διανέμει το βασιλικό ένταλμα στις εμπορικές επιχειρήσεις που συνδιαλλάσσονται με τη βασιλική οικία της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο The Royal Warrant Holders Association, ο οποίος ιδρύθηκε το 1840, ως ενδιάμεσος των μελών της βασιλικής οικογένειας και του βασιλικού αυλάρχη, του ανώτατου αξιωματούχου δηλαδή εντός των τειχών των ανακτόρων. Ο αρχικός σκοπός του οργανισμού ήταν συμβουλευτικός και ερευνητικός, καθώς αναζητούσε μόνο τα προϊόντα εκείνα που διέθεταν την υψηλότερη ποιότητα ώστε να μπουν στο βασιλικό παλάτι και να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Για να λάβει μια επιχείρηση το βασιλικό ένταλμα θα πρέπει να προμηθεύει τη βασιλική οικογένεια για τουλάχιστον πέντε χρόνια την τελευταία επταετία, πριν κάνει αίτηση προς εξέταση. Την ευτυχή στιγμή που αυτή θα γίνει δεκτή, λαμβάνει το επίσημο δικαίωμα να φέρει το βασιλικό θυρεό στη συσκευασία των προϊόντων της και σε εμφανές σημείο, ενώ αυτά που έχουν λάβει βασιλικό ένταλμα από τα τρέχοντα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μπορούν να αναγράφουν και τη φράση ‘’by appointment HM The Queen’’ ή by appointment HRH The Prince of Wales’’, δηλαδή «εκ διορισμού της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας» ή «της Αυτού Εξοχότητας του Πρίγκιπα της Ουαλίας» (Πρίγκιπας Κάρολος). Μέχρι και φέτος, μπορούσε φυσικά και ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος να διορίσει.
Περισσότερες από 800 εμπορικές κατέχουν το βασιλικό ένταλμα, στο παρόν άρθρο όμως μας ενδιαφέρουν εκείνες που παράγουν και διανέμουν ποτά. Και, πιστέψτε με, είναι αρκετές. Ας δούμε τις πιο σημαντικές:
Επιχειρήσεις με βασιλικό ένταλμα
Gordon’s gin
Έλαβε για πρώτη φορά το βασιλικό ένταλμα το 1925 από τον Γεώργιο Ε’, ενώ αυτό ανανεώθηκε από τη βασίλισσα, αφού το τζιν Gordon’s σταθερά δροσίζει τους βασιλικούς ουρανίσκους έκτοτε. Ίσως το πιο γνωστό ποτό άλλωστε της Λίλιμπετ είναι ακόμη το Gin & Dubonnet.
Laphroaig
Είναι γνωστή τοις πάσι η αγάπη του Πρίγκιπα Καρόλου για τα σκωτσέζικα ουίσκι, ιδιαίτερα δε για το Laphroaig, οπότε δε νομίζω να κάνει σε κάποιον εντύπωση η απονομή βασιλικού εντάλματος από τον ίδιο στα προϊόντα του συγκεκριμένου αποστακτηρίου, το οποίο έχει επισκεφθεί προσωπικά ουκ ολίγες φορές.
Το Laphroaig ‘ελαβε βασιλικό ένταλμα το 1994, ενώ ο Κάρολος ήταν παρών και στην επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση του αποστακτηρίου.
Martini vermouth
Από τον (μακρινό) καιρό που η Βασίλισσα απολάμβανε το αγαπημένο της Dry Martini κρατά η αγάπη της για το βερμούτ της Martini, το οποίο φυσικά τιμούσε για την παρασκευή του. Το 1962 κατέκτησε το βασιλικό ένταλμα από την ίδια, ενώ το 2012 η εταιρεία το ανταπέδωσε, δημιουργώντας το Martini Royale, δώρο προς τιμήν του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της διακυβέρνησής της. Αδιαμφισβήτητα, μία σχέση που έχει αντέξει περισσότερο από μισό αιώνα.
Σαμπάνια Bollinger
Εννέα διαφορετικά brand σαμπάνιας κατέχουν το βασιλικό ένταλμα, αριθμός εντυπωσιακός για μία μόνο συγκεκριμένη κατηγορία ποτού, με το πλέον εξέχον να είναι αυτό της Bollinger.
Το brand που ιδρύθηκε το 1858 διέθετε ανέκαθεν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εν γένει, αναπόφευκτα λοιπόν απέκτησε και με το παλάτι. Η Βασίλισσα Βικτώρια απένειμε την ανώτατη αυτή ένδειξη ποιότητας για πρώτη φορά στα προϊόντα της Bollinger το 1884 και έκτοτε, ο γαλλικός οίκος έχει να υπερηφανεύεται πως το διατηρεί αδιαλείπτως, χωρίς να το χάσει ποτέ.
Σαμπάνια Pol Roger
Μπορεί η Bollinger να κατέχει το ρεκόρ συνεχούς παρουσίας στα βασιλικά ανάκτορα με επίσημο ένταλμα, η Pol Roger όμως μπορεί να υπερηφανεύεται πως το κατέκτησε πρώτη. Εν έτει 1877 το έλαβε για πρώτη φορά, ενώ λέγεται πως σερβιρίστηκε και στο γάμο του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, πιθανού διαδόχου του θρόνου. Η ποιότητά της άλλωστε αναγνωρίστηκε και από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ· υπήρξε ο αγαπημένος του οίκος σαμπάνιας.
Hine Cognac
Μπορεί να είναι πλέον γαλλικός οίκος παραγωγής cognac, όμως περισσότερα από 250 χρόνια πριν ιδρύθηκε από την βρετανική ομώνυμη οικογένεια από το Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας. Διαθέτει μάλιστα κελάρια στο Νησί όπου τα γαλλικά cognac καλύπτουν μέρος της ωρίμασής τους.
Έλαβε το βασιλικό ένταλμα το 1962, ενώ είχε βάλει και στην άκρη κάποια χρονολογημένα cognac από τον τρύγο του 1952, προκειμένου να τιμήσει την ενθρόνιση της Βασίλισσας. Κάποια εξ αυτών εμφιαλώθηκαν το 1977 προς τιμήν του Ασημένιου Ιωβηλαίου, ενώ τα υπόλοιπα το 1987.
Pimm’s
Μπορεί το Pimm’s να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής παράδοσης του πίνειν σχεδόν από τα χρόνια που πρωτοδημιουργήθηκε, πίσω στη μακρινή δεκαετία του 1840, παρόλα αυτά, απέκτησε βασιλικό ένταλμα μόλις το 2011! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…
Dubonnet
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα των επιχειρήσεων με βασιλικό ένταλμα από τον χώρο των ποτών είναι αυτή του γαλλικού απεριτίφ Dubonnet. Λίγες εβδομάδες πριν ανακοινώθηκε πως το αγαπημένο ποτό της Βασίλισσας, δύο μέρη από το οποίο ανακατεύονται με ένα μέρος τζιν για να φτιάξουν το Gin & Dubonnet που πίνει η Λίλιμπετ, έλαβε την ανώτατη πιστοποίηση ποιότητας, τη σφραγίδα της οποίας θα μπορεί να τοποθετήσει στις φιάλες του από τον επόμενο χρόνο.