Η ζυθοποιία Αναστασίου και το αρτοποιείο Bread B.C. συνεργάζονται και καινοτομούν υπό τη σκέπη του upcycling
Γιαννης Κοροβεσης•News
Η ζυθοποιία Αναστασίου, σε συνεργασία με το αρτοποιείο Bread B.C. και τον Δήμο Χαλανδρίου, πρωτοπορεί στην Ελλάδα με την παραγωγή μιας ετικέτας μπίρας από περισσευούμενα αρτοσκευάσματα και υπολείμματα ψωμιού! Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ToNoWaste, το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της «ανωκύκλωσης», του upcycling δηλαδή, πρακτικά της αναβάθμισης της αξίας των αποβλήτων.
Η ζυθοποιία Αναστασίου διά του ιδιοκτήτη της και συντάκτη του Bitterbooze.com, Φώτη Αναστασίου, φημίζεται για το ανήσυχο και ερευνητικό της πνεύμα. Από την ίδρυσή της πειραματίζεται και καινοτομεί διαρκώς, ζυθοποιώντας νέες και πρωτότυπες μπίρες, οι οποίες έχουν καταφέρει και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού ζυθόφιλου κοινού. Αυτές διατίθενται πρωτίστως μέσα από την The Local Pub στο Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας Αναστασίου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω επίσημου δικτύου διανομής.
Στις 18 Νοεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου upcycling στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτής της τριμερούς συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη μπίρα Golden Ale της ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία παρασκευάστηκε από αρτοσκευάσματα που περίσσεψαν στο αρτοποιείο Bread B.C. Παράλληλα, το αρτοποιείο παρουσίασε ψωμί που με τη σειρά του παρασκευάστηκε από χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας, υλοποιώντας έτσι έναν πλήρη κύκλο upcycling.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Αλεξάνδρα Τόγια, εξήρε την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, παρουσίασε τις δράσεις της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων του Δήμου Χαλανδρίου, επισημαίνοντας τη συμβολή της συνεργασίας αυτής στη μείωση των τροφικών αποβλήτων.
Η παραγωγή μπίρας από περισσευούμενο ψωμί και αρτοσκευάσματα δεν είναι παρ’όλα αυτά πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βρετανική ζυθοποιία Toast Brewing, από το 2015, παρασκευάζει μπίρα χρησιμοποιώντας πλεονάζον ψωμί, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της σπατάλης τροφίμων ή τουλάχιστον, δείχνοντας τον δρόμο για μια νέα μορφή, κυκλικής οικονομίας. Άλλωστε, τέτοιου είδους δράσεις, μόνο να εμπνεύσουν μπορούν σε ένα πρώιμο επίπεδο. Επιπλέον, το 2022, η τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi συνεργάστηκε με τη συγκεκριμένη ζυθοποιία για την παραγωγή μιας IPA μπίρας από υπολείμματα ψωμιού. Βλέπετε; Η πρώιμη ιδέα, περνά σε δεύτερο επίπεδο μέσα από πιο μαζικά δίκτυα διανομής, προωθώντας την ιδέα του ‘’upcycling’’.
Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία της ζυθοποιίας Αναστασίου και του αρτοποιείου Bread B.C. αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παραγωγής μπίρας από περισσευούμενα αρτοσκευάσματα. Η καινοτομία αναδεικνύει τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να υιοθετήσουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας τα απορρίμματα και δημιουργώντας προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Η επιτυχία της συνεργασίας αυτής ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη παρόμοιων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωση πρακτικών ανωκύκλωσης στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να συμβάλει, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η ζυθοποιία Αναστασίου και το αρτοποιείο Bread B.C. αποδεικνύουν ότι η καινοτομία και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις που ωφελούν τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας.