Αύξηση ρεκόρ το 2020 στα αποστακτήρια της Μεγάλης Βρετανίας!
Γιαννης Κοροβεσης•News
Μπορεί το 2020 να έπληξε σημαντικά τη βιομηχανία των ποτών και όχι μόνο, παγκοσμίως, φαίνεται όμως πως οι επενδυτές στη Μεγάλη Βρετανία δε σταμάτησαν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν, επενδύοντας, προσβλέποντας προφανώς στην επόμενη ημέρα, μετά την COVID. Τα αποστακτήρια αυξήθηκαν, φθάνοντας έναν νέο αριθμό ρεκόρ, δείχνοντας τη δυναμική που έχει ο χώρος της παραγωγής αλκοολούχων τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της απόσταξης στη Μεγάλη Βρετανία, οι ετήσιες εγγραφές για νέα αποστακτήρια ξεπέρασαν τις εκατό –για την ακρίβεια 124 νέα αποστακτήρια εγγράφηκαν στα αρχεία, μια αύξηση της τάξης του 24% σε σχέση με το 2019!
Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αν σκεφτεί κανείς πως από το 2016 έως σήμερα, ο αριθμός των συνολικών εγγραφών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, προφανώς λόγω της έξαρσης της δημοτικότητας του τζιν, που χάρισε και για πρώτη φορά την πρωτιά στα εγγλέζικα αποστακτήρια την ίδια χρονιά, έναντι των σκωτσέζικων.
Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα αποστακτήρια στην Αγγλία έφθασαν φέτος τα 311, ενώ τα αντίστοιχα στη Σκωτία τα 214. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων αποστακτηρίων στη Μεγάλη Βρετανία έφθασε τα 563, παρόλο που ενεργά παραμένουν προς το παρών τα 361, διατηρώντας έτσι, τη χώρα στην πρώτη θέση στην κατάταξη με τις χώρες με παραγωγή αποσταγμάτων στον κόσμο. Αντίστοιχα στο χώρο του κρασιού, η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει 502 (!) αμπελώνες και 133 οινοποιεία!
Η εμπορική ένωση Wine and Spirit Trade Association (WSTA) πιέζει την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα πλάνα της επερχόμενης ψήφισης του ετήσιου προϋπολογισμού μέτρα για την προστασία του κλάδου και της δυναμικής της ανάπτυξής του, με τη χρονική επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά να είναι ένα από τα προτεινόμενα.
Κι αυτό διότι, μπορεί ο τζίρος να έπεσε το 2020 λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και των δασμών προς τις ΗΠΑ της τάξης του 25%, αλλά ο κλάδος συνεχίζει να παραμένει υψηλά σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας. Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την τελευταία διετία, η αξία της οικονομικής δραστηριότητας της βιομηχανίας του κρασιού και των ποτών στη Μεγάλη Βρετανία ανήλθε στα 49 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες, με 17 δισεκατομμύρια να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία και ένα σύνολο 385 χιλιάδων απασχολούμενων εργαζομένων στο χώρο.
Πηγή: Wine and Spirit Trade Association