previous
next

Το χειρότερο Negroni που έχω πιεί ποτέ μου

Articles

Σε έναν κόσμο γεμάτο από λίστες με τα καλύτερα, τα χειρότερα δε βρίσκουν χώρο για να εκφράσουν την αληθινή διάσταση του κόσμου. Ή ένα ακόμη κείμενο για το Negroni.

Ξεκινώ να γράφω το παρόν έχοντας δεκάδες σχετικές σκέψεις στο μυαλό μου. Σκέψεις με αφορμή τη φετινή Εβδομάδα Negroni και ένα προχθεσινό μου ποστ στο φέισμπουκ και μερικά ακόμη ενός φίλου που κατά καιρούς με προβληματίζουν, όπως βέβαια και την επικαιρότητα.

Εβδομάδα Negroni η τρέχουσα που διανύουμε και όπως κάθε χρόνο, έχουμε με αυτή την αφορμή μερικούς ακόμη καλούς λόγους για έξοδο στα αγαπημένα μας για το αγαπημένο μας κλασικό κοκτέιλ. Μπαρ στην πλειονότητα των οποίων θα απολαύσουμε εξαιρετικά Negroni, απολύτως κλασικά ή σε νόστιμες παραλλαγές. Πάντα θα υπάρχει όμως η πιθανότητα το Negroni που θα παραλάβετε από τον σερβιτόρο ή από τον μπάρμαν, να είναι χάλια. Ναι, το κλασικό κοκτέιλ με τις μεγαλύτερες ετήσιες πωλήσεις στον κόσμο, ένα κοκτέιλ με τρία μόλις συστατικά που βρίσκεις σε κάθε μπαρ, σε τρία ίσα μέρη αναλογία, ένα ποτό με μια τόσο απλή γαρνιτούρα όσο μια φέτα ή φλούδα πορτοκαλιού, μπορεί να παρασκευαστεί χάλια. Προσέξτε, όχι μέτρια, ΧΑΛΙΑ.

Μπορεί να παρασκευαστεί τόσο χάλια, ώστε κάποιος έμπειρος πότης να το αποβάλει με πίεση από το στόμα του λερώνοντας άθελά του τον/την συνδαιτημόνα του ή σε διαφορετική περίπτωση, αν ειδικά δεν είναι και τόσο έμπειρος, να αποτελέσει τόσο οδυνηρή εμπειρία κατανάλωσης όσο αυτή του εντομοκτόνου. Εξηγούμαι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να τα θαλασσώσει κάποιος που δε γνωρίζει ή που δεν ενδιαφέρεται πώς μπορεί να φτιάξει καλό Negroni είναι το βερμούτ. Ως προϊόν κρασιού, το βερμούτ οξειδώνεται, αλλοιώνεται, χαλάει όταν:

Α) Μένει ανοικτό και εκτός ψυγείου

Β) Παραμένει εκτεθειμένο στην ακτινοβολία και σε υψηλή θερμοκρασία. Χαλάει σε τέτοιο βαθμό, που παρασέρνει στο βούρκο και το Negroni.

Negroni

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός του Negroni είναι ο πάγος. Συγγνώμη, ο κακός πάγος. Ο κακός πάγος μπορεί να νερώσει υπερβολικά ένα Negroni, αλλά, ακόμη χειρότερα, μπορεί να του προσθέσει άλατα, μικροοργανισμούς, γενικά οτιδήποτε μπορεί να έχει το νερό βρύσης και όσα ακόμη μπορεί να έχει μια βρώμικη παγοθήκη, μια βρώμικη κατάψυξη, μια βρώμικη παγωνιέρα, ένα βρώμικο working station σε μπαρ, βρώμικα χέρια, βρώμικα wettex, κοκ – ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, πιστέψτε με.

Βεβαίως, η λάθος επιλογή των συστατικών και της αναλογίας τους, όπως και η κακή εκτέλεση της ανάμειξης και του σερβιρίσματος, μπορούν κι αυτά να καταρρακώσουν τη συνταγή. Ή να σας οδηγήσουν να απολαύσετε το Negroni στο σπίτι σας. Ή μόνο στα μπαρ που εμπιστεύεστε. Και βέβαια, όταν δε συντρέχουν οι δυο παραπάνω συνθήκες, μπορείτε πάντα να παραγγείλετε κάτι άλλο όταν είστε έξω! Τα μπαρ άλλωστε πουλάνε και προσφέρουν κι άλλα πράγματα, δεν είναι αναγκαστικό να παραγγέλνετε παντού Negroni. Υπάρχουν σπουδαία μπαρ στα οποία απολαμβάνω αληθινά τον χρόνο και την παρέα μου, μαζί με μια μπίρα. Ή με ένα ποτήρι κρασί. Φαντάζεστε έναν κόσμο όπου τα μπαρ θα σέρβιραν μόνο τέλεια Negroni και κανένα άλλο ποτό;

Από την άλλη, μήπως όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα ποστ και οι παρουσιάσεις με τα τέλεια και τα δήθεν καλοφτιαγμένα Negroni μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα; Μήπως αποκρύπτουν την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, μήπως διαφημίζουν έναν κίβδηλο κόσμο, στον οποίο χωρούν μόνο και κάθε εβδομάδα πέντε ακόμη καλύτερα μπαρ, δέκα ακόμη καλύτερα τζιν, επτά πιο αυθεντικές γωνίες του Παγκρατίου και οτιδήποτε άλλο απαιτεί η απλοϊκότητα του Google SEO και η χαύνωση του σκρολαρίσματός μας; Και πώς τελικά ορίζεται ένα τέλειο Negroni ή ένα τέλειο μπαρ ή το «καλύτερο» γενικότερα;

Negroni

Αν έχετε μπερδευτεί από τα παραπάνω σοφίσματα, μπορώ να δηλώσω ευθαρσώς πως υπάρχει τρόπος, τουλάχιστον στο σπίτι σας, να απολαμβάνετε εξαιρετικό Negroni, χωρίς να χρειάζεται να αναζητάτε τα καλύτερα μπαρ ή να τζογάρετε σε άλλα που δεν γνωρίζετε, αρκεί μόνο να εμπιστευθείτε τον υπογράφοντα και τις προτιμήσεις του. Ακολουθούν οι δικές μου οδηγίες χρήσης:

Αναζητείστε ένα τζιν με κλασικό προφίλ γεύσης, όχι πολύ αρωματικό, όχι πολύ μπαχαρένιο, όχι κάτω από 40% αλκοόλ, όχι σε πολύ εντυπωσιακή φιάλη. Πετάξτε το ανοικτό μπουκάλι βερμούτ που έχετε κανένα χρόνο στο ψυγείο και αγοράστε ένα γλυκό βερμούτ της επιλογής σας. Ή το Cocchi di Torino, που σπάει κόκαλα. Πιάστε ένα Campari που το βρίσκετε παντού και είναι εγγύηση. Βρείτε κάπου καθαρό πάγο, Ice UP ή Ice Kingdom, ιδανικά σε μεγάλου κύβους ή ice ball. 40ml τζιν, 30ml γλυκό βερμούτ, 30ml Campari. Αν δεν έχετε μεζούρες για να μετρήσετε, βρείτε άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αναλογία 4:3:3, όπως ο Άγιαξ του Μίχελς. Βάλτε τα συστατικά σε ένα ποτήρι ανάδευσης, ιδανικά μεταλλικό ή γυάλινο, μετά τον όσο πιο καθαρό και «παγωμένο πάγο» (πλεονασμός;) και ανακατέψτε. Μέχρι πόσο; Μέχρι να σκιρτήσει η καρδούλα σας. Ή μέχρι να παγώσει το χέρι που θα κρατάει το δοχείο ανάδευσης. Ή περίπου 20 δευτερόλεπτα, αν ο πάγος είναι της προκοπής. Σουρώστε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι τύπου old-fashioned, πετώντας τον πάγο που χρησιμοποιήσατε για την ανάδευση. Προσθέστε στο ποτήρι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Κόψτε μια μικρή φλούδα από ένα καθαρό λεμόνι, πιέστε την πάνω από το ποτό σας και ρίξτε την μετά μέσα. Αν βαριέστε να κάνετε όλα τα παραπάνω, τότε ανοίξτε μια μπίρα στο σπίτι και αφήστε το Negroni για τους πιο μερακλήδες. Αν έχετε πολλούς καλεσμένους και θέλετε όλοι να πιείτε Negroni, τότε ανακατέψτε μια μεγάλη ποσότητα των τριών συστατικών, ιδανικά προσθέστε και νερό, βάλτε τη σε μεγάλα μπουκάλια και στο ψυγείο. Η αναλογία των υλικών που προτείνω, μαζί με το νερό, είναι 4:3:3:1,5. Μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σας, σερβίρετε απευθείας από το ψυγείο ή την κατάψυξη, μέσα σε ποτήρι με πάγο.

Κλείνοντας και για να μη φανώ ανακόλουθος προς τον τίτλο, να δηλώσω πως το χειρότερο Negroni που έχω πιεί ποτέ στη ζωή μου, ήταν πριν 15 περίπου χρόνια στη βόρεια Ιταλία, στο μπαρ ενός ξενοδοχείου. Μου το έφτιαξαν με ξυδιασμένο βερμούτ και μου το σέρβιραν νερωμένο σε σωλήνα, με πλαστικό αναδευτήρα από τα 70’s και παρέα με πίνατς σε μπολάκι στο πλάι. Η εμπειρία του χειρότερου Negroni που έχω πιεί ποτέ στη ζωή μου με στιγμάτισε. Αλλά αν είχα την ευκαιρία, δε θα την άλλαζα σε καμία περίπτωση.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Το χειρότερο Negroni που έχω πιεί ποτέ μου"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2024