Τρεις κι ο κούκος
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Έχω γράψει τόσα πολλά πράγματα για το Skinos, αλλά και για τη μαστίχα γενικά, που φαντάζομαι να έχεις καταλάβει πως πρόκειται για ένα από τα πιο δυναμικά και ιδιαίτερα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στο σέικερ του, πετυχαίνοντας ένα αποτέλεσμα με εντελώς διαφορετικό γευστικό προφίλ από τα συνηθισμένα, που μπορεί να ξεχωρίσει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, αλλά παράλληλα με τόσο οικείες στην παλέτα μας γεύσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα, κάποιοι έχουν ακριβώς αυτοί τη δυνατότητα, αφού στην ταράτσα του 360 Cocktail Bar πραγματοποιείται ο τελικός του Skinos Mediterranean Cocktail Challenge.
Στο πλαίσιο αυτού, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή του, αποφάσισα να συγκεντρώσω τους νικητές του διαγωνισμού των τριών προηγούμενων χρόνων και να δοκιμάσουμε όλοι μαζί τα ποτά τους στην ταράτσα του Hytra Bar & Restaurant. Ο Γιώργος Τσιρίκος, ο Πάνος Καναβέτας και ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος, όλοι νικητές του τελικού και κατά συνέπεια του μεγάλου ταξιδιού στη Νέα Ορλεάνη που προσφέρεται σαν έπαθλο, συνεπικουρούμενοι από τον φωτογραφικό φακό του Θύμιου Βούλγαρη, βρεθήκαμε και φτιάξαμε τα νικητήρια ποτά με σκοπό να διαπιστώσουμε τι τελικά ψάχνουν οι κριτές… Η συνάντηση μάλιστα, απέκτησε εκ των υστέρων κωδική ονομασία «Τρεις κι ο κούκος» με τον χαρακτηρισμό του κούκου να διεκδικείται μεταξύ εμού και του Θύμιου.
Πρώτος μπήκε πίσω από τη μπάρα ο Γιώργος Τσιρίκος, νικητής του διαγωνισμού την πρώτη χρονιά. Έφτιαξε το ‘’Mediterranean Sunset’’ χρησιμοποιώντας φυσικά Skinos σαν βάση του ποτού, το απεριτίφ κρασί Carpano Antica Formula, φρέσκο χυμό από σαγκουίνι και λεμόνι και μια πολύ ιδιαίτερη πάστα από σύκο με μέλι. Η λογική χρησιμοποίησης των εν λόγω συστατικών ήταν απλή και στο πλαίσιο της οδηγίας για χρήση μεσογειακών υλικών. «Οι αρωματισμένοι οίνοι χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα επί ελληνικού εδάφους με τον πιονέρο Ιπποκράτη και το θεραπευτικό κρασί του» μου εξήγησε ο Γιώργος. Επίσης, η μεγάλη οικογένεια των εσπεριδοειδών που ξεχωρίζει όταν καλλιεργείται στην Μεσόγειο τον ενέπνευσε να χρησιμοποιήσει μία σισιλιάνικη ποικιλία από σαγκουίνι! Με χρώμα, οξύτητα και γεύση που έκαναν τη διαφορά… Η πάστα με σύκο και μέλι ολοκλήρωσε τη δημιουργία τού δίνοντας ακόμα πιο ξεκάθαρο μεσογειακό προφίλ και το αποξηραμένο σύκο που βούτηξε σε Skinos και το άναψε μπροστά στους κριτές ήταν το κερασάκι που χρειαζόταν για μια λαμπερή παρουσίαση!
Στα ντεκς του Hytra μπήκε στη συνέχεια ο υπέρκομψος Πάνος Καναβέτας, νικητής της δεύτερης χρονιάς. Με την άνεση και το στιλ που τον χαρακτηρίζει έφτιαξε το “Miel Mediteranee” μία ωδή στο Punch. Ο Πάνος μου εξήγησε πως το όλο μεσογειακό κόνσεπτ αποφάσισε να το πιάσει από την αρχή, από το είδος του ποτού δηλαδή. Το Punch θεωρείται το πρώτο ιστορικά κοκτέιλ το οποίο σέρβιραν σε μεγάλα μπολ, προοριζόταν για πολλά άτομα και όπως μου εξήγησε ο Πάνος ταυτίζεται απόλυτα με την ελληνική φιλοσοφία γύρω από τα φαγητό, που όλο το τραπέζι μοιράζεται τα φαγητά. Έβαλε λοιπόν σε ένα μεγάλο δοχείο ανάδευσης Skinos, χυμό από φράπα και λεμόνι, μέλι αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, τριμμένο καρδάμωμο και Metaxa 5* και ανακάτεψε με πάγο. Σέρβιρε σε κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια κρασιού, διακόσμησε στο ποτήρι με μια αφυδατωμένη ροδέλα πορτοκαλιού και συνόδευσε τη δημιουργία του με λίγη κηρύθρα σε ένα μικρό πιάτο. Magnifique!
Την τριάδα ολοκλήρωσε ο μεσιέ Γιώργος Μεγαλοκονόμος με το αγαπημένο μου “South of Heaven”. Αγαπημένο διότι, το συγκεκριμένο κοκτέιλ αποτέλεσε και ένα από τα πρότζεκτ μου, που παλαίωσε σε δρύινο βαρέλι. Ο Γιώργος, πήρε την γενική ιδέα από το κοκτέιλ Fernando, του κοκτέιλ μπαρ Employees Only στην Νέα Υόρκη. Αντικατέστησε το Galliano του Fernando με Skinos (λικέρ με λικέρ), άλλαξε και το λευκό Cinzano με το εξαιρετικό Cocchi Americano, και το μόνο που διατήρησε ίδιο ήταν το Fernet Branca. Όλα αυτά τα ανακάτεψε σε γυάλινο δοχείο ανάδευσης με πάγο και λίγες ριξιές μπίτερς από σέλερι για επιπλέον πικρό χαρακτήρα και βοτανικότητα, που κατά τα λεγόμενα του «δένει» πολύ με τη μαστίχα. Σούρωσε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ, διακόσμησε με μία κορυφή δυόσμου, πίεσε και μια φλούδα από λάιμ επάνω από το ποτό, για να αναπληρώσει την απούσα οξύτητα και αυτό ήταν! Ένα νικητήριο κοκτέιλ, με μεσογειακό προφίλ.
Μετά από τρία κοκτέιλ και την σχετική ανάκριση στους κυρίους είχα βγάλει και κάποια συμπεράσματα. Και τα τρία κοκτέιλ σερβιρίστηκαν “straight up’’ που λέμε ή άνευ πάγου. Τάση της εποχής που θα επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά ή ήρθε η ώρα φέτος να κερδίσει κάποιο ποτό που θα σερβιριστεί με πάγο; Επίσης, τα απεριτίφ κρασιά πάνε με Skinos, το εμπεδώσαμε. Εσύ; Carpano Antica Formula στο πρώτο, Metaxa στο δεύτερο, που αν και δεν είναι απεριτίφ κρασί, παίζει το ρόλο αυτού αφού περιέχει και αρωματικό κρασί στη συνταγή του, και Cocchi Americano στην τρίτη συνταγή. Και για το τέλος, σκέφτομαι δυνατά και γράφω. Ελπίζω να θυμηθούν οι φιναλίστ πως ένας από τους κριτές φέτος, δεν μιλά Ελληνικά ως εκ τούτου εύχομαι να μην δούμε παρουσίαση στην μητρική μας γλώσσα περιμένοντας τον μεταφραστή να κάνει τη δουλειά μας…
Καλή επιτυχία σε όλους!
All photos by Thimios Voulgaris