Στον πλανήτη των πιθήκων
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Βγάζει τζιν η Γερμανία; Αυτό με ρωτάνε όσοι τους αναφέρω πως επισκέφτηκα το αποστακτήριο ενός από τα καλύτερα τζιν στον κόσμο που βρίσκεται στη Στουτγάρδη. Κι όμως η Γερμανία, που κατά παράδοση απέσταζε φρούτα και παρήγαγε εξαιρετικά μπράντι φρούτου ή eaux de vies ή schnaps όπως τα λένε εκεί, εσχάτως απέκτησε και παραγωγή, ποιοτική μάλιστα, την τεράστια κατηγορία των τζιν. Το Monkey 47, περί ου ο λόγος, είναι ένα τζιν που σχεδόν δημιούργησε την κατηγορία super premium τζιν ή για να λέμε τα σύκα-σύκα, την καθιέρωσε από το 2006 που παράγεται.
Ο μύθος συνδέει τον Μοντγκόμερι Κόλινς, έναν Βρετανό της Βασιλικής Αεροπορίας με αγάπη στα άγρια ζώα, με την αναβίωση της συνταγής για τζιν που απέσταζε πριν περίπου τέσσερεις δεκαετίες λίγο έξω από το Μέλανα Δρυμό. Από το τεράστιο αυτό δάσος, με την εξαιρετική βιοποικιλότητα, ήταν που ο «Μόντι» αγόρασε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πανδοχείο και το ονόμασε “The Wild Ape” προς τιμή μιας μαϊμούς που είχε υιοθετήσει λίγα χρόνια πριν. Από το όνομα αυτού του πανδοχείου εμπνεύστηκε ο Αλεξάντερ Στάιν το 2006 και «ξεκίνησε» το Monkey 47, χρησιμοποιώντας 47 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά, πολλά εξ’ αυτών από τον Μέλανα Δρυμό, στην προσπάθεια του να αναδημιουργήσει το τζιν-σήμα κατατεθέν της περιοχής.
«Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να αναβιώσεις τη συνταγή ενός αποστάγματος χωρίς χειρόγραφα ή δείγματα, παρά μόνο βασιζόμενος σε μαρτυρίες και περιγραφές» εξηγούσε ο Αλεξάντερ Στάιν τη πρώτη μέρα μου στη Στουτγάρδη, ενώ ρουφάγαμε από ένα Monkey 47 με τόνικ. Ο Alex αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στο τζιν του ένα ιδιαίτερο συστατικό που ισχυρίζεται πως διαθέτει εγγενώς όλους τους συνδυασμούς των γευστικών χαρακτηριστικών που περιέχονται σε πολλά τζιν. Οξύτητα, μία πικράδα που διαρκεί και μία ελαφριά γλυκύτητα. Πρόκειται για ένα φρούτο που μοιάζει με το κράνμπερι, και λέγεται λινγκονμπέρι (lingonberry) ή επιστημονικώς Vaccinium vitis-idaea. Μεγάλη ποσότητα αυτού μένει στο αρχικό απόσταγμα για δύο εβδομάδες και μετά το πέρας τους, το μείγμα αποστάζεται παρέα με τα υπόλοιπα 46 συστατικά. Να σημειώσουμε ότι το αρχικό απόσταγμα δεν είναι από δημητριακά, αλλά από μελάσα, κάτι που σίγουρα το διαφοροποιεί ακόμη πιο πολύ.
Οι εγκαταστάσεις παρασκευής του Monkey 47 μοιάζουν σαν ένα αγρόκτημα στη μέση του πουθενά, με ένα σπιτάκι στη μέση, που χωρά ίσα-ίσα τον αποστακτήρα. Ένα αγρόκτημα με κότες, παγόνια, λάμα(!) και μια τεράστια συλλογή από οπωροφόρα δέντρα για πειραματικές αποστάξεις. Εκεί που κι εγώ βάλθηκα να αναμείξω ένα-ένα και τα 47 συστατικά τού. Από τις ολόφρεσκες φλούδες πορτοκαλιού και φράπας, που κάθε μέρα ξεφλουδίζουν δύο γυναίκες του χωριού, μέχρι τους βλαστούς από ελάτη, χαρακτηριστικό του Μέλανα Δρυμού, έξι είδη πιπεριού, μοσχοκάρυδο, χαμομήλι, άνθη αφροξυλιάς, άνθη ακακίας και φυσικά τους καρπούς από άρκευθο. Η παραγωγική διαδικασία «τρέχει» ουσιαστικά από δύο ανθρώπους, τον μαέστρο της απόσταξης Κριστόφ Κέλερ, με τεράστια εμπειρία στην παραγωγή αποσταγμάτων φρούτου, και τη γυναίκα του.
Αλλά και η απόσταξη είναι διαφορετική. Αυτή θεωρητικά είναι μονή και ασυνεχής, αλλά στην πράξη, είναι περισσότερες. Αφού περάσει από τον αρχικό άμβυκα, το αλκοόλ συνεχίζει σε μία χάλκινη στήλη που είναι ενωμένη με αυτόν, και εκεί αποστάζεται σε δύο επιπλέον επίπεδα. Επιπροσθέτως, μεταλλικά, διάτρητα δοχεία που περιέχουν επιπλέον συστατικά είναι τοποθετημένα εντός του άμβυκα ώστε μέσω της απόσταξης να «εγκλωβιστούν» διαφορετικά αρωματικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο σημείο που το απόσταγμα έχει τελειώσει την απόσταξή του και λίγο πριν υγροποιηθεί. Εκεί δηλαδή που διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσης του αλκοόλ (86-88% abv) ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αρωματισμός του αποστάγματος.
Το τζιν στη συνέχεια οδεύει προς ξεκούραση. Τρεις μήνες μένει μέσα σε πήλινα σκεύη, όπου στρογγυλεύει αλληλεπιδρώντας με το οξυγόνο για να υποδεχθεί ύστερα το νερό από τον Μέλανα Δρυμό που θα κατεβάσει τους αλκοολικούς του βαθμούς στο 47%. Το μικρό θαύμα που λέγεται Monkey 47, είναι και κυριολεκτικά μικρό, αλλά μόνο στο μάτι αφού εμφιαλώνεται σε φιάλες των 500m,l αντί για τις κλασσικές των 700 ή των 750. Φιάλες που ουσιαστικά κατασκευάστηκαν έτσι για να θυμίζουν τα κλασσικά μπουκαλάκια των φαρμακοποιών και των χημικών του περασμένου αιώνα. Magnifique!
Στην Ελλάδα πλέον εισάγεται από την εταιρεία Μαυρίκος, εταιρεία που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το μαγικό αυτό τζιν. Θα το δεις σε όλα τα σοβαρά μπαρ και θα το ξεχωρίσεις ανάμεσα από τα άλλα καταρχήν από το χαρακτηριστική του συσκευασία!