Η σταγόνα που φυλακίζει τον ήλιο.
Γιαννης Κοροβεσης•Booze Travel
Αν σου λέγανε πως η Ελλάδα έχει ένα προϊόν τόσο μοναδικό και τόσο διάσημο στο εξωτερικό με πωλήσεις μεγαλύτερες έξω παρά εδώ στην Ελλάδα, τι θα απαντούσες; Φυσικά δεν αναφέρομαι στη φέτα, στο ελαιόλαδο ή στα…σουβλάκια, αλλά στο Metaxa, το πιο γνωστό-άγνωστο ελληνικό ποτό!
Καλεσμένος λοιπόν του Metaxa ήμουν για να συμμετάσχω στην ολοκαίνουρια Ακαδημία Metaxa που σκοπός της ήταν η μύηση στα μυστικά και στην παράδοση του ελληνικού αυτού νέκταρ. Και που θα μας ξεκαθάριζε τι ακριβώς είναι το Metaxa. Κονιάκ; Μπράντι; Κάτι άλλο; Όλα αυτά παρέα με δημοσιογράφους του χώρου και γευσιγνώστες.
Πρώτος σταθμός, ο τόπος από όπου ξεκινούν όλα, η Σάμος. Ένα νησί που αρκετοί από την παρέα μας δεν είχαν επισκεφθεί και που όλοι κατενθουσιάστηκαν με την αύρα του, τον χαρακτήρα του και το πόσο καταπράσινο είναι. Το νησί από όπου προέρχεται η καρδιά του Metaxa αφού το πρώτο και ίσως σημαντικότερο κομμάτι του blend του είναι Σαμιακό Μοσχάτο κρασί. Ένας από τους πιο γνωστούς στον κόσμο επιδόρπιους οίνους που προέρχεται από μικρούς, ορεινούς κυρίως, αμπελώνες επάνω σε παραδοσιακές πεζούλες ή ξερολιθιές που αποτρέπουν τη βροχή να παρασύρει χώμα και αμπέλια.
Εκεί λοιπόν επισκεφτήκαμε 2 από αυτούς τους αμπελώνες, στον έναν μάλιστα ο ιδιοκτήτης του, κ. Τρικιριώτης, μας άνοιξε και το σπίτι του, φιλεύοντας μας προϊόντα από το κτήμα του.! Και φυσικά επισκεφτήκαμε και το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, έναν ‘’ζωντανό’’ χώρο απεικόνισης όλης της ιστορίας του Σαμιακού κρασιού αλλά και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.
Η επίσκεψη μας στη Σάμο έγινε πιο ενδιαφέρουσα με ειδικές διαδρομές μέσα από τα βουνά της Σάμου παρέα με τους τέσσερις σωματοφύλακες-οδηγούς των τζιπ μας σε μέρη που δύσκολα θα πηγαίναμε σε άλλη περίπτωση! Και φυσικά, νομίζω πως ειδική μνεία σε όλο αυτό πρέπει να δοθεί και στην εξαιρετική ξενοδοχειακή μονάδα που μείναμε, το Δόρυσσα, γκούγκλαρέ το αν σκοπεύεις να μείνεις στη Σάμο και θα με θυμηθείς.
Αφού λοιπόν, μάθαμε στη Σάμο για την καρδιά του Metaxa, το Μοσχάτο κρασί, είχε έρθει η ώρα να γνωρίσουμε και την ψυχή του! Την ψυχή, ήτοι spirit, την αποτελούν 2 πράγματα: αποστάγματα οίνου που προσεκτικά διαλέγει ο Metaxa Master από όλη την Ελλάδα και ένα αρωματικό μπουκέτο, κάτι σαν bitters, αρωματισμένο με τριαντάφυλλα από πελοποννησιακούς ροδώνες και με μία μυστική συνταγή από άλλα βότανα και μπαχαρικά. Όλα αυτά τα παντρεύει μεταξύ τους και δημιουργεί την συνταγή για ένα ποτό με μοναδικό στον κόσμο τρόπο παρασκευής.
Τον Metaxa Master των τελευταίων 27 χρόνων Κων/νο Ράπτη γνωρίσαμε στις εγκαταστάσεις του Metaxa στην Κηφισιά όπου η ξενάγηση περιελάμβανε μύηση στα μυστικά του από τον ίδιο και περιήγηση στα κελάρια του. Εκεί είδαμε το πρώτο βαρέλι της οικογένειας Metaxa με το όνομα Σπύρος γραμμένο, από τον μεγάλο ιδρυτή Σπύρο Μεταξά. Ένα βαρέλι που πρωτογεμίστηκε το 1888, έτος ίδρυσης και της εταιρείας στον Πειραιά. Και ένα βαρέλι που ανοίχθηκε φέτος για να εμφιαλώσει 1888 συλλεκτικές φιάλες υπό το όνομα Metaxa Αεν, δηλαδή αιώνιο και που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε!!
Τέλος, σε ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, με οδηγό τη μύτη μας και το στόμα μας αλλά και καθοδηγητή τον Metaxa Master, προσπαθήσαμε να παρασκευάσουμε ένα blend που θα προσομοίωνε όσο το δυνατόν περισσότερο το blend που τελικώς μπαίνει στο βαρέλι και παλαιώνει για να γίνει το Metaxa. Και πίστεψε με, δεν ήταν καθόλου εύκολο!
Η βραδιά έκλεισε τρώγοντας όλοι μαζί σε ένα πολύ καλό εστιατόριο και πίνοντας old-fashioned με Metaxa Private Reserve και Metaxa 7* με τόνικ και angostura bitters και διερωτώμενος γιατί αυτό το σπουδαίο ποτό, το πιο απαλό κεχριμπαρένιο ποτό κάτω από τον ήλιο, το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως στα duty free αεροδρομίων, το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα, δεν έχει την προσοχή που του αξίζει στην ελληνική αγορά. Μήπως ήρθε η ώρα να την αποκτήσει;