Ταξίδι στο Μέτσοβο
Μανωλης Λεοναρδος•Εντασεις-Ενστασεις
Δεν ήταν η πρώτη φορά που άνοιγα τα παράθυρά μου κι αντί να δω Νέα Σμύρνη έβλεπα τις πλαγιές γύρω απ’ το Μέτσοβο. Κι ας είναι γνωστή η αγάπη μου για τη θάλασσα και τον κυρτό της ορίζοντα, τη λατρεύω αυτήν την «κλεισούρα» του Μετσόβου. Αυτήν την απουσία ορίζοντα και την ταυτόχρονη αίσθηση εγκιβωτισμού που εύστοχα απέδωσε με αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο ο ποιητής στο στοίχο «Θεέ μου πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά»…
Μέτσοβο. Μια ανάσα δρόμος.
Μπορείς πλέον να φτάσεις στο Μέτσοβο σε περίπου τεσσεράμισι ώρες. Αν στην κεντρική πλατεία ακούσεις τα παππούδια να μιλούν κάτι που θυμίζει βλαχοϊταλικά, δεν έχεις χάσει το δρόμο. Στο Μέτσοβο υπάρχει ακόμα δίγλωσσος πληθυσμός που μιλάει βλάχικα.
Είναι αδύνατο να φανταστείς, αν δε στο πουν, ότι κομμάτι της θέας των βουνών που απολαμβάνεις οφείλεται στο ίδρυμα Τοσίτσα-Αβέρωφ, καθότι φύτεψε χιλιάδες έλατα για να υποστηρίξει τις πλαγιές που κατέρρεαν. Επίσης έκανε ανάπλαση του χωριού, έφτιαξε σχολείο, σύγχρονο τυροκομείο, οινοποιείο, πινακοθήκη, λαογραφικό μουσείο και πολλά άλλα.
Η σύγχρονη εικόνα του Μετσόβου οφείλεται κατά πολύ στις δωρεές του ιδρύματος που κράτησε εκεί την ντόπια κοινωνία προσφέροντας της εργασία και πολιτισμό.
Οινοτουρισμός στο Μέτσοβο.
Αρκετά φλυαρίσαμε όμως. Ο οινοτουρισμός στο Μέτσοβο είναι όπως ονειρεύομαι να είναι σε όλη την Ελλάδα. Συγκλονιστικό τοπίο, υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικής και υπηρεσιών. Τρία απλά πράγματα. Το πρώτο το έχουμε δώρο από τις μάχες των Τιτάνων με τους Κύκλωπες. Για τα άλλα θέλει δουλειά αλλά χου κερς όταν «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» -έχω αρχίσει να γίνομαι εμπαθής με τη συμπαθέστατη κατά τα άλλα χερσόνησο…
Οι ψηλότεροι αμπελώνες της Ελλάδας απέχουν μόλις δέκα λεπτά από τα δύο χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν μόνοι σας τις κλιματικές συνθήκες. Βρίσκονται σε επικλινείς πλαγιές με νότιο προσανατολισμό για να ρουφάν ως και την τελευταία ακτίνα ήλιου. Η άνθηση των αμπελιών καθυστερεί πολύ και η πλήρης ωρίμαση δεν έρχεται σχεδόν ποτέ, καθότι οι βροχές του φθινοπώρου είναι μεγάλος κίνδυνος, και ο τρύγος γίνεται εσπευσμένα λίγο πριν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν στον γηραιότερο αμπελώνα Cabernet Sauvignon της Ελλάδας, που επίσης έφερε στο Μέτσοβο ο ευεργέτης. Ο τρύγος γίνεται χωρίς μηχανήματα λόγω των μεγάλων κλίσεων, που όσο επίπονο κι αν είναι, σημαίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαλογής των υγιέστερων τσαμπιών.
Όσος καρπός γλιτώσει από αρκούδες και αγριογούρουνα, δίνει κρασιά εξαιρετικής δύναμης, με υψηλή οξύτητα και τανίνες, μέτριο αλκοόλ και χρώμα, με αποκλειστικά και μόνο φρέσκα αρώματα φρούτων, κομψή φυτικότητα, καυτερά μπαχάρια και ανθικές νότες, που μπορείς να κρατήσεις για πολλά χρόνια στο κελάρι σου και να εξελίσσονται σε πολυπλοκότητα.
Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι επισκέψιμο, στα αμπάρια του κρύβει μυστηριακό χώρο γευσιγνωσίας υψηλής αισθητικής και αρχείο κρασιών σχεδόν «από πάντα», ενώ κολλητά με αυτό υπάρχει ομώνυμο μπουτίκ ξενοδοχείο με winebar και ξεκάθαρο οινικό προσανατολισμό.
Re–love Merlot φρομ Μέτσοβο
Δύσκολα θα βρω ελληνικό Merlot να με ενθουσιάσει. Σόρι γκάιζ. Με ενθουσίασε όμως η συλλεκτική επανακυκλοφορία της ετικέτας «Φλογερό» από 100% Merlot. Το σπάνιο Φλογερό 2016 είναι μέτριου ρουμπινί χρώματος, έχει μέτριας έντασης μύτη με αρώματα τραγανών μαύρων κερασιών και δαμάσκηνων, φρεσκοαλεσμένου μπούκοβου και νότες ευκαλύπτου. Γεμάτο σώμα, πλούσιες τανίνες, σχεδόν υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ, παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά, πολλή φρεσκάδα και μακριά επίγευση.
Εύκολα μπερδεύεται σε τυφλή γευσιγνωσία με Cabernet Sauvignon από δροσερό κλίμα, αλλά το σώζει το γεμάτο σώμα και οι πιο πολιτισμένες τανίνες του.
Δεν έχουν γίνει γνωστές οι τεχνικές προδιαγραφές του και υπάρχει ένα επιμελημένο μυστήριο γύρω από την οινοποίησή του. Υποθέτω ότι έχει κάνα χρόνο παραμονής σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, κυρίως δεύτερης χρήσης. Αλλά και πρώτης να ήταν, είναι τόσο πλούσιο το φρούτο που τα δευτερογενή στοιχεία ήταν αδύνατο να το σκεπάσουν. Το βαρέλι έχει δουλέψει κυρίως ως προς την ευεργετική μικροοξυγόνωση, τιθασεύοντας τις σκληρές του τανίνες.
Μεγάλη έκπληξη τα γραφιστικά της ετικέτας η οποία διαβάζεται μόνο όταν κρατάς τη φιάλη οριζόντια. Το κρασί θέλει χρόνο. Αφήστε το οριζόντια και, μόνο τότε, θα μπορέσετε να το «διαβάσετε». Ένα μερλό για συλλέκτες. Σπουδαίας κλάσης. Απολαμβάνεται τώρα με rare βοδινά κρέατα, ή μέχρι πολλά χρόνια αργότερα με πρόβατο στα κάρβουνα, ή μαγειρευτά κυνήγια. Αν είχα τέσσερεις φιάλες θα άνοιγα τη μία τώρα για να νιώσω την απαράμιλλη δύναμη του φρούτου και έπειτα μία ανά πέντε χρόνια.
Τα πέντε must πριν αφήσεις το Μέτσοβο
- ΒΥΟΒ στην ταβέρνα «5Φ»
- Παιχνίδι στα χιόνια του Ανήλιου και κραιπάλη στην ταβέρνα «Η Νιάο»
- Επίσκεψη στο τυροκομείο και φόρτωμα το πορτμπαγκάζ με τυριά. Ποια τυριά; Όλα.
- Ξενάγηση και γευσιγνωσία στο Κατώγι Αβέρωφ. Δεν ανοίγονται παλιές σοδειές για επισκέπτες, αλλά δοκιμάστε την πειθώ σας. Αν είστε τυχεροί θα εκπλαγείτε.
- Για τους… ξενέρωτους, βόλτα στην πινακοθήκη και το λαογραφικό μουσείο, αρκεί να καταλήξει πάλι σε κραιπάλη στα 5Φ.
Υ.Γ.: για να μην παρεξηγηθώ, και νομίζετε ότι εκθειάζω το Κατώγι Αβέρωφ, σας διαβεβαιώ ότι όντως το κάνω. Είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Φωτογραφίες : Φάνης Μούρτος