Πως αντιδρούν οι εταιρείες ποτών εν μέσω κορονοϊού;
Γιαννης Κοροβεσης•News
Μία από τις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο ίσως από πολλές άλλες, εξαιτίας της κρίσεως του κορονοϊού είναι αδιαμφισβήτητα αυτή των ποτών, ως αναπόσπαστο κομμάτι φυσικά αυτής του τουρισμού, της οποίας οι ζημιές ίσως είναι ανεπανόρθωτες. Οι εταιρείες ποτών και οι παραγωγοί, το ένα βασικό μέρος δηλαδή της βιομηχανίας, έχουν ήδη ξεκινήσει, δειλά δειλά, να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανάγκη της για οικονομικούς πόρους και όχι μόνο.
Κατά το δεύτερο μισό του προηγούμενου μήνα, διαβάσαμε κάποιες ανακοινώσεις μέσα από επίσημα δελτία τύπου για προσφορές σε χρήματα προς συγκεκριμένους φορείς που αφορούν στον χώρο της εστίασης και μετατροπές στη γραμμή παραγωγής παραγωγών προκειμένου να παραχθούν αντισηπτικά, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αρκούν αυτά για να στηριχθεί ένας κλάδος που κινείται σχεδόν αποκλειστικά διά των εργαζομένων που πλήττονται; Θα διαβάσετε και θα κρίνετε μόνοι σας. Συγκέντρωσα ό,τι μπόρεσα να βρω μέσα από μία μικρή έρευνα στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου από τις μεγαλύτερες εταιρείες ποτών.
Εταιρείες ποτών… to the rescue
Η εταιρεία DIAGEO, με μια σειρά από ανακοινώσεις της μεταξύ 17 και 23 Μαρτίου, οριοθέτησε ένα πλάνο που αφορά στις κυριότερες αγορές της (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κένυα, Ινδία, Αυστραλία), μέσα από το οποίο:
Η εταιρεία Guinness –θυγατρική DIAGEO- δωρίζει 1 εκατομμύριο βρετανικές λίρες για την ενίσχυση του προσωπικού των μπαρ της Μεγάλης Βρετανίας, 1.3 εκατομμύριο βρετανικές λίρες για τους αντίστοιχους της Ιρλανδίας και 300.000 βρετανικές λίρες για τους ηλικιωμένους που επλήγησαν και τα οποία θα διατεθούν μέσω του οργανισμού ALONE.
Η εταιρεία DIAGEO –μέσω των εργοστασίων παραγωγής της- θα δωρίσει 2 εκατομμύριο λίτρα αιθυλικής αλκοόλης για την παραγωγή περισσότερων από 8 εκατομμυρίων φιαλιδίων των 250ml αντισηπτικού, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις της αγοράς.
Η γαλλική εταιρεία Pernod Ricard, μέσα από ανακοίνωση σε δελτίο τύπου της 18ης Μαρτίου, δωρίζει 70.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης στην εταιρεία Laboratoire Cooper, βασικό προμηθευτή των φαρμακείων όλης της χώρας, προκειμένου να παραχθούν 1.8 εκατομμύρια φιαλίδια των 50ml, τα οποία και αυτά θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.
Η εταιρεία Jameson της Irish Distillers -θυγατρική της Pernor Ricard- δωρίζει 500.000 δολάρια στο United States Bartenders’ Guild.
Η εταιρεία Bacardi ltd. δημιουργεί την πρωτοβουλία #RaiseYourSpirits για την στήριξη των μπαρ και των εστιατορίων που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
Η εταιρεία Patron -θυγατρική της Bacardi ltd- δωρίζει 1 εκατομμύριο δολάρια σε οργανισμούς και φορείς που σχετίζονται άμεσα με την βιομηχανία στις ΗΠΑ, ενώ η Bacardi ltd δωρίζει άλλα 3 εκατομμύρια δολάρια. Όπως ανακοινώθηκε από το δελτίο τύπου της εταιρείας, οι συνεργαζόμενοι φορείς που θα διαχειριστούν τις δωρεές είναι οι: ‘’Another Round, Another Rally’’, ‘’CORE’’, ‘’the James Beard Foundation’’, ‘’Restaurant Workers’ Community Foundation’’ και ‘’Tales of the Cocktail’’.
Επιπροσθέτως, η Bacardi India, δεσμεύεται για την παραγωγή και διάθεση 70.000 λίτρων αντισηπτικού, για την ινδική αγορά, ενώ η βασική γραμμή παραγωγής των ρουμιών Bacardi, στο Πουέρτο Ρίκο, ήδη δεσμεύτηκε με δελτίο τύπου της 19ης Μαρτίου, για την άμεση παραγωγή 1.7 εκατομμυρίων φιαλιδίων των 300ml αντισηπτικών για διάθεση στις τοπικές κοινωνίες.
Η εταιρεία Beam Suntory δεσμεύτηκε για τη διάθεση 1 εκατομμυρίου δολαρίων στους φορείς: United States Bartenders’ Guild Foundation Emergency Assistance Program και Restaurant Workers’ Community Foundation.
Η εταιρεία Brown Forman ομοίως δωρίζει 1 εκατομμύριο δολάρια στους ακόλουθους φορείς: COVID-19 Response Fund, Restaurant Workers’ Community Foundation’ COVID-19 Crisis Relief Fund και United States Bartenders’ Guild Foundation Emergency Assistance Program.
Η ζυθοποιία Molson Coors δωρίζει κι αυτή 1 εκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα USBG’s National Charity Foundation’s Bartender Emergency Assistance.
Η βότκα Tito’s με έδρα το Τέξας δωρίζει 2 εκατομμύρια δολάρια σε φορείς που ασχολούνται με την αποκατάσταση των πληγέντων από τον κορονοϊό και επιπλέον, 1 εκατομμύριο δολάρια σε φορείς που σχετίζονται άμεσα με την βιομηχανία της εστίασης στις ΗΠΑ: CORE, USBG Foundation, Southern Smoke, και World Central Kitchen. Επιπροσθέτως, η εταιρεία έχει ήδη μετατρέψει την γραμμή παραγωγής της για τη δημιουργία αντισηπτικών.
Η εταιρεία Gruppo Campari δωρίζει 1 εκατομμύριο ευρώ στο δημόσιο ίδρυμα υγείας ASST Fatebenefratelli Sacco στο Μιλάνο προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μίας πλήρως εξοπλισμένης ΜΕΘ με θάλαμο αρνητικής πίεσης και κιτ αναζωογόνησης.
Επιπροσθέτως, η Campari America δωρίζει άλλο 1 εκατομμύριο δολάρια στον φορέα ‘’Another round, another rally’’ των ΗΠΑ. Ενώ η Wild Turkey, θυγατρική της Gruppo Campari, έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή 25.000 λίτρων αιθυλικής αλκοόλης για τη δημιουργία αντισηπτικού που θα διαθέσει δωρεάν στους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας. Όλα τα σχετικά δελτία τύπου εδώ.
Εντωμεταξύ, και η αμερικανική βιομηχανία ως οντότητα αποφάσισε να δράσει. Ο κοινός φορέας της Distilled Spirits Council of the United States (DISCUS) ανακοίνωσε πως μέσα από τα μέλη της-εταιρείες ποτών διοχετεύονται άμεσα 8.37 εκατομμύρια δολάρια σε φορείς σχετικούς με την εστίαση, μεταξύ αυτών και το U.S. Bartenders Guild Foundation. Και εδώ φαίνεται η διαφορά στα διαθέσιμα κεφάλαια ή/και στην διάθεση για πρωτοβουλία μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών φορέων, αφού ο αντίστοιχος Spirits Europe έχει περιοριστεί σε ανακοινώσεις.
Στην Ελλάδα, η μοναδική ιδιωτική πρωτοβουλία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα αξιέπαινο fund raising που τρέχει από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία METRON ARISTON, η οποία καλεί ιδιώτες και εταιρείες να ενισχύσουν τους πληγέντες επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Για δωρεές επικοινωνείτε απευθείας με την εταιρεία μέσω του σάιτ της.
Είναι τελικά αρκετές αυτές οι δωρεές; Πολλές από τις προαναφερθείσες εταιρείες ποτών δηλώνουν ρητά μέσα από τα δελτία τύπου τους πως αυτές οι δράσεις θα είναι μόνο η αρχή και πως θα τις επαναξιολογήσουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως δίχως τα βασικά κανάλια διοχέτευσης των προϊόντων τους, θα πληγούν και οι ίδιες οι εταιρείες ανεπανόρθωτα. Διότι μπορεί, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, οι πωλήσεις σε off premise σημεία (σε σημεία πώλησης που απαγορεύεται η απευθείας κατανάλωση αλκοόλ) να έχουν αυξηθεί κατά 26.4% (στοιχεία για τις ΗΠΑ την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου) αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει παρά μία αχτίδα φωτός στο σκοτάδι που έχει πέσει στις επιχειρήσεις της εστίασης και φυσικά στις ίδιες τις εταιρείες ποτών.
Εκτός από τη θέληση όμως αρκετών παραγωγών και εταιρειών, σε πολλές περιπτώσεις, πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου πολλοί από αυτούς να προχωρήσουν στην τροποποίηση της γραμμής παραγωγής τους. Σε πολλές χώρες –όπως και στη δική μας- η βιομηχανία της απόσταξης είχε απαξιωθεί, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο την επανεκκίνηση της για χάρη της παραγωγής αντισηπτικών. Επίσης, απουσιάζουν κανάλια διαχείρισης και διοχέτευσης ιδιωτικών δωρεών για το χώρο της εστίασης.
Ιδιωτικός και κρατικός τομέας οφείλουν να συνεργαστούν, προκειμένου να διασωθεί η βιομηχανία της εστίασης. Αν θέλουμε, μόλις τελειώσει όλο αυτό, να μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά το αγαπημένο μας ποτό στο αγαπημένο μας μπαρ.