Υλικά με ημερομηνία λήξης στο ψυγείο και στην κάβα σας
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Βερμούτ
Ίσως η πιο συχνή ερώτηση φίλων για την σπιτική τους κάβα είναι αν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν το βερμούτ τους και μετά από πόσο καιρό χαλάει. Κι αυτό διότι οι πιο υποψιασμένοι γνωρίζουν πως το βερμούτ παράγεται με πρώτη ύλη το κρασί και ως εκ τούτου, μπορεί να οξειδωθεί και αυτό και να χαλάσει. Όπως ακριβώς το κρασί, αλλά έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθότι πιο υψηλόβαθμο.
Σε ολόκληρη σχεδόν τη διαδικασία παραγωγής των περισσότερων βερμούτ χρησιμοποιείται διοξείδιο του θείου, το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλό PH προστατεύει το προϊόν από το βακτήριο Lactobacillus trichodes που καταστρέφει τη γεύση του.
Το βερμούτ αρχίζει και χάνει τα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης τη στιγμή που θα ανοιχτεί για πρώτη φορά και θα έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Κάποιοι διατείνονται πως αυτός ο υποβιβασμός σε ποιότητα ξεκινά τις πρώτες μόλις ώρες από το άνοιγμα.
Ο συνδυασμός προσωπικής εμπειρίας και επικοινωνίας με διάφορους παραγωγούς βερμούτ, με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ένα βερμούτ, μεσοσταθμικά, μπορεί να διατηρηθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα του σε θερμοκρασία δωματίου και περίπου ένα μήνα σε ψυγείο. Από το σημείο αυτό και έπειτα, θα αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική διαφορά στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τέτοια ώστε να μιλάμε για αλλοιωμένο αποτέλεσμα στο ποτό που θα χρησιμοποιηθεί.
Οι παραγωγοί μάλιστα επικοινωνούν πως ένα βερμούτ μπορεί να αλλοιωθεί και χωρίς να ανοιχθεί και πως το ασφαλές διάστημα σε αυτήν την περίπτωση είναι περίπου ένας χρόνος από την εμφιάλωσή του.
Το βερμούτ κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο στις σπιτικές μας κάβες, ως εκ τούτου, είναι και ένα από τα πιο σημαντικά υλικά με ημερομηνία λήξης σε αυτήν.