previous
next

Σφαιρικός πάγος: χρήσιμος ή ακόμη μια τάση;

Articles

*του Νικόλα Σωτηρόπουλου

Την πρώτη φορά που είδα βίντεο με Ιάπωνα μπαρτέντερ να σμιλεύει στο χέρι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και να φτιάχνει μια εντυπωσιακή σφαίρα, πραγματικά μαγεύτηκα. Αργά και μεθοδικά χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και ένα σκαλιστήρι, έδινε μορφή στον πάγο, μέχρι η διάμετρος του να ταιριάξει με αυτήν του ποτηριού. Μόλις τελείωσε το καλλιτέχνημα του, ξεκίνησε να φτιάχνει το κοκτέιλ που είχε ως βάση το ουίσκι. Το σέρβιρε πάνω σε αυτή την μεγάλη μπάλα πάγου, χωρίς επιπλέον στολίδια, φανφάρες και πολυφωνίες, αφού ο πρωταγωνιστής του ποτηριού, ο σφαιρικός πάγος, ήδη σου έκλεβε το βλέμμα με τον όγκο του.

σφαιρικός πάγος

Μια στάλα ιστορία

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο σφαιρικός πάγος, όμως ξέρουμε πως στα 1900 ήταν ήδη μέσα στην κουλτούρα του ιαπωνικού λαού. Γνωρίζουμε επίσης πως οι πιο διάσημοι μπαρτέντερ της εποχής σμίλευαν με τα χέρια όχι μόνο σφαίρες αλλά και άλλα σχήματα όπως αυτό του διαμαντιού. Στα τέλη του 20ου αιώνα ο σφαιρικός πάγος ταξίδεψε στην Αμερική όπου κατέκλυσε τα μπαρ της Νέας Υόρκης. Η παραγωγή του βιομηχανοποιήθηκε και έτσι έγινε πιο προσιτή και πιο διαδεδομένη.

Μια στάλα επιστήμη

Η σφαίρα είναι το σχήμα εκείνο που ο λόγος επιφάνειας προς τον όγκο του είναι μικρότερος από τα υπόλοιπα σχήματα. Με απλά λόγια μπορείς να έχεις μεγάλο όγκο και ταυτόχρονα μικρή επιφάνεια. Και θα με ρωτήσεις, γιατί είναι πλεονέκτημα αυτό ρε Νικόλα; Η απάντηση είναι γιατί έχεις με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Ο σφαιρικός πάγος έχει μεγάλο όγκο, άρα προσφέρει και πιο αργό λιώσιμο [ΣτΕ. και πιο γρήγορο πάγωμα του ποτού] και ταυτόχρονα διαθέτει μικρότερο εμβαδόν επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με το ποτό, άρα… ακόμα πιο αργό λιώσιμο. Ο σφαιρικός πάγος είναι ο παγοκύβος εκείνος που λιώνει πιο αργά από οποιονδήποτε άλλον και έτσι νερώνει πολύ λιγότερο το ποτό σου. Θεωρητικά μπορούμε να πούμε πως αν μια μέση κατανάλωση ποτού γίνεται στο μισάωρο, η πρώτη γουλιά θα διαφέρει ελάχιστα από την τελευταία. Και λέω θεωρητικά γιατί το ελληνικό καλοκαίρι των 40 βαθμών Κελσίου είναι πολύ διαφορετικό από τα καλοκαίρια άλλων χωρών.

Σφαιρικός πάγος ή ice block; 

Κατά καιρούς έχω δει πάγο σε μεγάλους κύβους και ορθογώνια τα λεγόμενα ice block. Αν και αρκετά εντυπωσιακά στην όψη, στο πρακτικό κομμάτι υπολείπονται του σφαιρικού πάγου. Γιατί ενώ έχουν μεγάλο όγκο, ταυτόχρονα έχουν και πολύ μεγάλη επιφάνεια, επιταχύνοντας έτσι το λιώσιμο τους. Τα πρώτα σημεία που λιώνουν δε, είναι οι ακμές τους [ΣτΕ. κυρίως λόγω της τριβής τους με τις εσωτερικές επιφάνειες του ποτηριού]. Μοιάζει σαν η ίδια η φύση να προσπαθεί να φτιάξει σφαιρικά σχήματα.

σφαιρικός πάγος

Τέχνη και επιστήμη

Από μικρός με γοήτευε η αρχιτεκτονική. Αυτό το πάντρεμα τέχνης και επιστήμης πάντα εξίταρε το φαντασιακό μου. Ο τρόπος δηλαδή να φτιάξεις κάτι δομικά και στατικά άρτιο που να είναι ταυτόχρονα καλαίσθητο και τεχνηέντως ελκυστικό. Κάπου εκεί κολλάει και ο σφαιρικός πάγος.

Cheers lads and lassies!

*Ο Νικόλας Σωτηρόπουλος είναι λάτρης των αποσταγμάτων, του κρασιού και του καφέ, όλων εκείνων των μικρών απολαύσεων δηλαδή που κάνουν την καθημερινότητα μας λίγο καλύτερη. Έχει κανάλι στο YouTube στο οποίο μοιράζεται το πάθος του.

Ανήκει επίσης στην 2η γενιά της Natural Ice μιας μεγάλης και ιστορικής εταιρείας στον χώρου του πάγου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Σφαιρικός πάγος: χρήσιμος ή ακόμη μια τάση;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 27/08/2021