Σεξουαλική υγεία και κατανάλωση αλκοόλ
Guest•Articles
*του Αλέξανδρου Φιαμέγκου
Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με πολλές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε είναι αναμενόμενο να επηρεάζει και τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική λειτουργία.
Το εντυπωσιακό είναι πως η κοινή πείρα του αρχαίου ρητού «παν μέτρον άριστον» έρχεται να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ και στη σχέση της με τη σεξουαλικότητα. Η επιβεβαίωση μας έρχεται μέσα από μεγάλες διεθνείς ιατρικές μελέτες.
Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνουν οι μελέτες είναι πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και την καρδιά. Και αυτό φαίνεται πραγματικά λογικό αν σκεφτούμε πως η στεφανιαία νόσος είναι πρόβλημα στα αγγεία της καρδιάς και η στύση επιτυγχάνεται με ροή αίματος σε κάποια λίγο διαφορετικά «αγγεία».
Για να δούμε όμως το θέμα πιο συγκεκριμένα:
Καταρχήν στο θέμα της libido (σεξουαλική διάθεση), η κατανάλωση αλκοόλ έχει το εξής χαρακτηριστικό: αναστέλλει τις αναστολές! Αυτό σημαίνει πως καταργεί αναστολές που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς παράγοντες και μπορεί να καταπιέζουν την όποια ερωτική έλξη. Υπάρχει η έλξη και η διάθεση και το αλκοόλ εξαφανίζει τους παράγοντες εκείνους που τις πνίγουν. Δεν σημαίνει όμως πως αν πιεις θα σου έρθει σεξουαλική διάθεση. Μάλλον αντίθετα. Το αλκοόλ θα μεγαλώσει τη διάθεση που είχες πριν πιεις. Αν είσαι στενοχωρημένος θα γίνεις πιο πολύ καταναλώνοντας αλκοόλ, αν είχες διάθεση για καυγά τότε μάλλον πίνοντας θα καυγαδίσεις, κοκ. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπαμε, το αλκοόλ αναστέλλει τις αναστολές, άρα καταργεί φραγμούς που σε συγκρατούν από τις παρορμήσεις σου. Αντίστροφα ένας άνθρωπος με έντονη σεξουαλικότητα που δεν την έχει ενταγμένη σε κανόνες που την καταπιέζουν δεν χρειάζεται αλκοόλ για να την εκφράσει αφού δεν έχει κάποια αναστολή για να αναστείλει.
Έτσι λοιπόν ενώ δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το αλκοόλ ως διεγερτικό ή αφροδισιακό γίνεται αντιληπτό πως είναι ενισχυτικό στο να εκδηλωθεί το ένστικτο της libido όταν αυτό είναι καταπιεσμένο. Δύο ποτήρια αλκοόλ αρκούν για να συμβεί αυτό, χωρίς αυτό να αποτελεί γενικό κανόνα αφού προφανώς άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει.
Σεξουαλική υγεία, αλκοόλ και στύση
Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ και στη στύση, πάλι οι τελευταίες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν την αίσθηση του μέτρου. Έτσι, έχει βρεθεί πως από μηδέν έως επτά ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα δεν βλέπουμε καμία επίδραση στη στυτική λειτουργία. Εν συνεχεία παρατηρείται μία καμπύλη κατά την οποία στα οκτώ ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα παρατηρείται βελτίωση της στυτικής λειτουργίας, η οποία όμως φθίνει όσο ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος αριθμός ποτηριών αλκοόλ με μεγάλα προβλήματα στη στυτική λειτουργία σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (επίπεδα αλκοολισμού). Πρακτικά, αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει σε σχέση με τη στυτική λειτουργία και το αλκοόλ είναι ο αριθμός οκτώ. Οκτώ ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα είναι το ιδανικό.
Σεξουαλική υγεία, αλκοόλ και πρόωρη εκσπερμάτιση
Αναφορικά τώρα με την πρόωρη εκσπερμάτιση και την κατανάλωση αλκοόλ τα πράγματα περιπλέκονται. Αλλά ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, μιας και πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δύσκολα αναφέρει ο ασθενής, ακόμα και στο γιατρό του.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό που δίνει η International Society of Sexual Medicine, ο οποίος είναι και ο πρώτος evidence-based ορισμός, η πρόωρη εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται από τα εξής: εκσπερμάτιση η οποία πάντα ή σχεδόν πάντα συμβαίνει πριν από ή μέσα σε ένα λεπτό από την κολπική διείσδυση ή κλινικά σημαντική και ενοχλητική μείωση της διάρκειας σε λιγότερο από τρία λεπτά, αδυναμία να αναβληθεί η εκσπερμάτιση σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις και αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία έως και αποφυγή σεξουαλικής επαφής λόγω του προβλήματος. Όσον αφορά τώρα στην πρόωρη εκσπερμάτιση και στην κατανάλωση αλκοόλ οι μελέτες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει καμία ωφέλεια από το αλκοόλ κόντρα σε μία διαδεδομένη άποψη πως το αλκοόλ παρατείνει τη διάρκεια.
Σεξουαλική υγεία, αλκοόλ και οργασμός
Στο θέμα της αίσθησης του οργασμού τα πράγματα παρουσιάζονται ακόμα πιο μπερδεμένα αφού υπεισέρχεται πλέον, αρκετά, και το ψυχολογικό στοιχείο. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη σύνδεση αλκοόλ με τον οργασμό, είναι προφανές πως μία επαφή στην οποία έχουν ανασταλεί οι αναστολές, όπως αναφέραμε προηγουμένως, ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν «καλύτερο» οργασμό. Από την άλλη μια επαφή η οποία ακολουθεί υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αν παρακάμψουμε τα όποια προβλήματα στύσης, μάλλον θα οδηγήσει σε έναν «κακό» οργασμό. Φυσικά σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως αλκοολικοί και η κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγάλη, η ζημιά που έχει γίνει στον οργανισμό είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη έλλειψη οργασμού (ανοργασμία).
Παρατεταμένες περίοδοι μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι προφανές και από τα παραπάνω πως θα οδηγήσουν στα προβλήματα που δημιουργεί το αλκοόλ στη σεξουαλικότητα, αντί να ωφελήσουν. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα δρα αθροιστικά και ενώ ο οργανισμός μέχρι κάποια ηλικία μπορεί και αντιρροπεί την κατάχρηση, παρουσιάζεται ένα κρίσιμο σημείο (breaking point) όπου η αντιρρόπηση δεν επιτυγχάνεται και εμφανίζονται ξαφνικά όλα τα προβλήματα. Φυσικά η αντιρρόπηση και το breaking point εξαρτώνται από την υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού και τις υπόλοιπες πιθανές καταχρήσεις. Αντίστοιχα και την ψυχική σφαίρα μεγάλες περίοδοι «κατάθλιψης» που συμβαδίζουν με την υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγούν σε πτώση της σεξουαλικής διάθεσης. Έτσι λοιπόν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επί μακρόν αναμένουμε πως θα επηρεάσουν τόσο τη στύση όσο και τη libido.
Συμπερασματικά λοιπόν, σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την απόλαυση αγαπημένων ποτών ας κρατήσουμε το εξής: 8 ποτά την εβδομάδα!