previous
next

Ροζέ κρασί: Το αγαπάμε, τελεία και παύλα!

Sip with me

Κι εκεί που αναρωτιόμουν «Τι να γράψω για τη στήλη μου στο BitterBooze» και έστυβα το μυαλό μου, μου ήρθε μια η «φλασιά» ότι δεν έχω γράψει ακόμα (και εδώ) για το ροζέ κρασί. Και έτσι, πολύ απλά και φυσιολογικά, ο κύβος ερρίφθη.

Όσοι με γνωρίζουν λίγο καλύτερα άλλωστε, έχουν καταλάβει το πάθος μου για το ροζέ κρασί. Μια «σταυροφορία» που κρατάει από τις αρχές της πορείας μου στην οινική δημοσιογραφία, όταν συνειδητοποίησα πόσο παρεξηγημένο ήταν από το ευρύ κοινό, το κρασί αυτό που τόσο αγαπώ…

Πλέον βέβαια η παρουσία του στις λίστες κρασιών των καλών εστιατορίων εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα και οι πωλήσεις τού διεθνώς, ανεβαίνουν με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, στα ράφια της κάβας ή του σούπερ μάρκετ μας βρίσκουμε πολλές και καλές ελληνικές και ξένες ετικέτες. Άραγε, υπάρχουν ακόμα οινόφιλοι που αρνούνται να δώσουν στο ροζέ κρασί την ευκαιρία που του αξίζει;

Γιατί όμως ήταν παρεξηγημένο; Στο παρελθόν, και για πολλά χρόνια, το ροζέ κρασί βρισκόταν στο περιθώριο. Η συντηρητική σχολή του κρασιού θεωρούσε όσους έπιναν ροζέ «απαίδευτους», ενώ το ίδιο το ροζέ δεν θεωρούνταν καν κρασί. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρούνταν μόνο στην Ελλάδα, αλλά ήταν διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο – εκεί τουλάχιστον που υπήρχε άποψη και κατανάλωση κρασιού. Έτσι, το ροζέ έμενε, στην κυριολεξία, στο… ράφι. Η ανάπτυξη οινικής κουλτούρας στην Ελλάδα, μας έφερε πιο κοντά σε μία ευρύτατη γκάμα από εκλεκτά λευκά και κόκκινα κρασιά, τόσο ελληνικά όσο και διεθνή, τα οποία, αναπόφευκτα, περιθωριοποίησαν το ροζέ.

 

"Το ροζέ, είναι ένα κρασί που προκύπτει από μία «μίνι» ερυθρή οινοποίηση"

 

Ταυτόχρονα, οι τάσεις της γευσιγνωσίας και της τέχνης του σωστού συνδυασμού κρασιού με φαγητό επικεντρώθηκαν 100% στο λευκό και στο κόκκινο, αγνοώντας το ροζέ ως μία ευχάριστη εναλλακτική. Όπου και να ανατρέξει κανείς θα βρει άπειρους συνδυασμούς συνταγών κόκκινου κρέατος με στιβαρά ερυθρά κρασιά, καθώς και ψαριού, θαλασσινών και πιο ελαφρών πιάτων με κομψά λευκά κρασιά. Για το ροζέ όμως, λίγα πράγματα…

Σήμερα, ο οινόφιλος έχει πολλές και σοβαρές επιλογές στο ροζέ, αφού οι περισσότεροι γνωστοί παραγωγοί κάνουν ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες, φέρνοντας στην αγορά εκλεκτά ροζέ από πολλές ελληνικές και ξένες ερυθρές ποικιλίες, για κάθε στιλ και περίσταση.

Καλό είναι όμως αρχικά να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάμε. Το ροζέ, είναι ένα κρασί που προκύπτει από μία «μίνι» ερυθρή οινοποίηση. Ακολουθεί δηλαδή την διαδικασία της εκχύλισης, όπως το ερυθρό κρασί, κατά την οποία τα στερεά και τα υγρά μέρη του σταφυλιού παραμένουν σε επαφή μέσα στη δεξαμενή, ώστε ο μούστος να πάρει χρώμα, αρώματα, καθώς και κάποιες ανεπαίσθητες τανίνες. Η εκχύλιση στην ροζέ οινοποίηση διαρκεί κάποιες ώρες (που δύσκολα υπερβαίνουν τις 24, ανάλογα με την χρωστική δυναμική της κάθε ποικιλίας), σε αντίθεση με την ερυθρή οινοποίηση, στην οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και παραπάνω από ένα μήνα.

Στη συνέχεια, το ροζέ ακολουθεί την κλασική διαδικασία φρέσκιας λευκής οινοποίησης, οπότε με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης σταθεροποιείται και εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από δρύινο βαρέλι. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πει κανείς ότι το ροζέ ξεκινάει τη ζωή του ως ερυθρό κρασί και την ολοκληρώνει ως λευκό, οπότε δικαιωματικά έχει θέση και στους δύο αυτούς οινικούς κόσμους.

 

Τί κάνει ένα καλό ροζέ κρασί ξεχωριστό;

  •         Το όμορφο χρώμα του που «ζωγραφίζει» στο ποτήρι μας
  •         Τα έντονα αρώματά του
  •         Η φρεσκάδα και η οξύτητά του, που μας ξεδιψούν ευχάριστα
  •         Το σώμα του και οι ανεπαίσθητες τανίνες του που κάνουν διακριτική παρέα σε κάθε κόκκινο κρέας που συνοδεύουν
  •         Το γεγονός ότι μπορούμε να το απολαύσουμε δροσερό
  •         Η προσιτή τιμή του

Πότε «τραβιέται» το ροζέ;

Το ροζέ είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες και περιστάσεις. Ένα ποτήρι δροσερό ροζέ ομορφαίνει το μεσημεριανό μας τραπέζι, ενώ είναι εξαιρετική παρέα ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στον κήπο ή στην βεράντα. Επίσης, ένα μπουκάλι ροζέ στο ψυγείο μας θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν η περίσταση ζητά κόκκινο κρασί, αλλά η καλοκαιρινή ζέστη επιβάλλει το κρασί μας να είναι φρέσκο και δροσερό.

Με τί συνδυάζεται το ροζέ;

Κατά γενική ομολογία, το ροζέ είναι κρασί ιδανικό για να συνοδεύει φαγητό. Το «πάντρεμα» αυτό είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στην περίπτωση της ελληνικής κουζίνας, αφού τα αρώματα του ροζέ συντροφεύουν τέλεια τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε σε αφθονία στα καθημερινά μας πιάτα (ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι), η οξύτητά του παλεύει με τα λιπαρά του κρέατος και των λαδερών πιάτων για να διατηρεί το στόμα μας φρέσκο και ανάλαφρο, ενώ οι ελάχιστες τανίνες του ροζέ συνδυάζονται τέλεια με τις πρωτεΐνες του κρέατος που –κακά τα ψέμματα- δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι χειμώνα-καλοκαίρι.

 

 Ιδανικοί συνδυασμοί

  •         Με κοτόπουλο (ή άλλο ελαφρύ κρέας)
  •         Με μαγειρευτό ψάρι
  •         Με παραδοσιακά ελληνικά «λαδερά» πιάτα
  •         Με τα περισσότερα πικάντικα πιάτα της κινέζικης και της ινδικής κουζίνας
  •         Με αστακομακαρονάδα και γενικά πιάτα ζυμαρικών με πλούσια κόκκινη σάλτσα
  •         Με αρωματικά τυριά
  •         Μόνο του, σαν ένα ευχάριστο και δροσιστικό απεριτίφ

 

Σας έπεισα; Το ελπίζω. Και με την πρώτη γουλιά, θα δείτε ότι δεν χρειαζόταν καν προσπάθεια. Το απόλυτο οινικό «πασπαρτού», όπως αποκαλούμε συχνά το ροζέ κρασί, δεν πρέπει να ξαναλείψει ποτέ από κανένα σπίτι και τραπέζι!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Κάθε μέρα, με το που ξυπνάω, ευχαριστώ το καλό τζίνι που είχε βγει από το μπουκάλι του Chianti Classico εκείνο το μακρινό καλοκαίρι στην Τοσκάνη και είχε πραγματοποιήσει την ευχή...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ροζέ κρασί: Το αγαπάμε, τελεία και παύλα!"

Sip with me

Δημοσιεύτηκε στις 13/10/2014