Οι πωλήσεις τζιν στη Μεγάλη Βρετανία έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ!
Γιαννης Κοροβεσης•News
Εκείνοι που περίμεναν πως η αγορά του τζιν θα είναι μια μεγάλη φούσκα που θα ξεφούσκωνε σύντομα με εκκωφαντικό τρόπο, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν μετά την ανάγνωση των στοιχείων πωλήσεων της εορταστικής περιόδου στη Μεγάλη Βρετανία. Οι πωλήσεις του τζιν στη Μεγάλη Βρετανία χτύπησαν ταβάνι τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, αφού το καταναλωτικό κοινό αγόρασε το ισοδύναμο της μιας φιάλης ανά ενήλικο άτομο!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Wine and Spirit Trade Association (WSTA), ο τζίρος που διακινήθηκε στην αγορά του τζιν στη Μεγάλη Βρετανία τις δώδεκα εβδομάδες που θεωρητικά διαρκεί η εορταστική περίοδος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των £413m, ποσό που αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια φιάλες τζιν! Συγκριτικά με την περυσινή, αντίστοιχη περίοδο, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 28% σε όγκο πωλήσεων, που αντιστοιχεί σε αύξηση 3,5 εκατομμυρίων φιαλών!
Ο αριθμός αυτός καταρρίπτει άλλη μία εσφαλμένη πεποίθηση μας, αυτήν που θέλει το τζιν να καταναλώνεται στην πλειοψηφία του κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του χρόνου. Από ό,τι φαίνεται, οι Βρετανοί το προτιμούν έναντι κάθε άλλου ποτού, ακόμα και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Όσοι περίμεναν πως τα 315 ενεργά αποστακτήρια στη Μεγάλη Βρετανία θα δημιουργούσαν μία υπερπροσφορά που θα υπερκάλυπτε τη ζήτηση, προς το παρόν αποδεικνύεται πως είχαν λάθος. Δεν γνωρίζουμε αν τα περισσότερα από εκατό (!) βρετανικά brand για τζιν που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά αποτελούν επικερδείς επιχειρήσεις, σίγουρα όμως βοήθησαν σε αυτήν την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς του.
Το τζιν στη Μεγάλη Βρετανία και η ιστορία του
Και ενώ κάποτε το τζιν χαρακτηρίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία ως mother’s ruin, λόγω της κάκιστης ποιότητας του που λέγεται πως προκαλούσε, μεταξύ άλλων, αναπαραγωγική ανικανότητα σε άνδρες και γυναίκες και που οδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση της υπογεννητικότητας στα μέσα του 18ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα αυτό έχει αλλάξει άρδην. Τα υπερσύγχρονα αποστακτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν οδηγήσει την κατανάλωση στο τζιν, το οποίο συνοδεύεται και από πλούσια ιστορία που συνδέει τον Γουλιέλμο Γ’ της Οράγγης με τα Gin Palace και τη μετεξέλιξη τους στις Βικτωριανές παμπ, εκεί όπου άπαντες στο Ηνωμένο Βασίλειο έβρισκαν «καταφύγιο» παρέα με ένα ποτήρι τζιν.
Επιπροσθέτως, το τζιν στρογγυλοκάθισε στο θρόνο της αγοράς των αλκοολούχων ποτών λόγω και του πολύπλευρου χαρακτήρα του, αφού με την πληθώρα των βοτανικών στοιχείων που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, διαθέτει ένα ευρύτατο φάσμα αρωμάτων και γεύσεων, απευθυνόμενο έτσι σε πολύ διαφορετικές καταναλωτικές προτιμήσεις.
Δεν γνωρίζουμε αν όντως η αγορά του τζιν κάποια στιγμή θα «σκάσει», πάντως προς το παρόν απολαμβάνει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού. Και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ακόμα και οι εξαγωγές των βρετανικών brand, παρουσίασαν αύξηση, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των £530m σε αξία! Και στην Ελλάδα άλλωστε, το τζιν αποτελεί ένα από τα αγαπημένα ποτά των καταναλωτών και αυτό δε φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.