previous
next

Suffering Bastard: Ένα ελιξίριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συνεχίζοντας την προσπάθεια καταγραφής κλασικών και σύγχρονων κλασικών κοκτέιλ, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα ακόμη κοκτέιλ που –εσφαλμένα ή όχι- έχει ταυτιστεί με την κουλτούρα των tiki ποτών. Και αφήνουμε ένα παραθυράκι ως προς αυτό, διότι εκτός από το «αυθεντικό» κοκτέιλ Suffering Bastard, το οποίο θα παρουσιάσουμε σήμερα, υπάρχει κι άλλο ένα, με το ίδιο όνομα, το οποίο συνδέθηκε με την tiki εποχή και τα Trader Vic’s, την αλυσίδα πολυνησιακών εστιατορίων.

Το ξενοδοχείο Shepheard στο Κάιρο

Βρισκόμαστε στο έτος 1942, στην μέση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ίσως το πιο ονομαστό ξενοδοχείο του Καΐρου, εκείνη την εποχή, εκτός από το Semiramis και το Continental-Savoy, ήταν το σπουδαίο ξενοδοχείο Shepheard. Ένα ξενοδοχείο-επιτομή της αίγλης και ονομαστό στους κύκλους της αριστοκρατίας της εποχής, πολύ πριν αποκτήσει ανάλογη φήμη το Ritz στο Παρίσι ή το Savoy στο Λονδίνο.

Shepheard, Cairo, Suffering Bastard

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ξενοδοχείο Shepheard κράτησε ουδέτερη στάση και διατήρησε την δημοφιλία του ανάμεσα και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Λέγεται μάλιστα πως κατά τη διάρκεια της μάχης του Ελ-Αλαμέιν, η «Αλεπού της Ερήμου», ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ δήλωσε σε μια στιγμή αισιοδοξίας: «Σύντομα θα απολαμβάνω τη σαμπάνια μου στη σουίτα του ξενοδοχείου Shepheard»!

Ο Joe Scialom και το Suffering Bastard

Εκεί, στο μπαρ του ξενοδοχείου Shepheard, το Long Bar, ως επικεφαλής εργαζόταν ο Joe Scialom, μία εμβληματική μορφή στα κατάστιχα της ιστορίας του διεθνούς μπαρ. Μισός Αιγύπτιος, μισός Εβραίος, με ιταλικές ρίζες, εργασιακή προϋπηρεσία χημικού στο Σουδάν και πολύγλωσσος (μιλούσε οκτώ γλώσσες), ο οποίος προτίμησε να ανταλλάξει την καριέρα του με αυτήν του μπαρτέντερ! Προτίμησε δηλαδή να αναμειγνύει ποτά, παρά οτιδήποτε άλλο ως χημικός. Και φαίνεται πως τελικά τα κατάφερε εξαιρετικά! Ήταν άλλωστε, όπως αποδεικνύεται, ένας γεννημένος story-teller, κοσμοπολίτης, δημιουργικός και πολυπράγμων. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα.

Shepheard, Cairo, Suffering Bastard

Ο Joe Scialom

Η περίοδος του πολέμου στην Αίγυπτο δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια ποιοτικού αλκοόλ, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και για το ίδιο το συμμαχικό μέτωπο στην Αφρική. Οι Βρετανοί αξιωματικοί που είχαν πρωτίστως το δικαίωμα κατανάλωσης αλκοόλ παραπονιούνταν πως τα χαμηλής ποιότητας ποτά τους δημιουργούσαν πονοκεφάλους, ζαλάδες και φρικτό χανγκόβερ την επόμενη μέρα.

Ο Joe Scialom κλήθηκε να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που δε θα υστερούσε φυσικά σε γεύση, αλλά θα «γιάτρευε» και τους συμμάχους από το χανγκόβερ και… «τα βάσανα». Και εγένετο Suffering Bastard! Η επιτυχία μάλιστα του ποτού, ανάμεσα στους συμμάχους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε λέγεται πως κάποια στιγμή έφθασε τηλεγράφημα στο ξενοδοχείο με μια παραγγελία προς τον Joe Scialom για οκτώ γαλόνια Suffering Bastard και την άμεση αποστολή τους με αυτοκίνητο στο μέτωπο!

Shepheard, Cairo, Suffering Bastard

"Το ποτό μάλιστα κάποια στιγμή μετονομάστηκε για πολύ μικρό διάστημα σε Suffering Steward, δίνοντας την δυνατότητα κατανάλωσης και σε αυτούς που δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη bastard."

Ο πόλεμος τελείωσε, το ξενοδοχείο Shepheard δυστυχώς καταστράφηκε από την Πυρκαγιά του Καΐρου του 1952, ο Joe Scialom όμως φυσικά δε χάθηκε. Το 1959 τον βρήκε διευθυντή του Marco Polo Club στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου δημιούργησε δύο ακόμη «συνταγές κατά του χανγκόβερ» και παραλλαγές του Suffering Bastard, το Dying Bastard και το Dead Bastard, ολοκληρώνοντας έτσι την άτυπη αυτή τριλογία! Τα επόμενα δέκα χρόνια τα πέρασε εργαζόμενος ως σύμβουλος και executive mixologist του ομίλου Hilton, ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Suffering Bastard – συνταγή:

 

  • Χτυπήστε όλα τα υλικά με πάγο σε ένα σέικερ – εκτός από την ginger beer
  • Προσθέστε την ginger beer στο σέικερ
  • Μεταφέρετε το ποτό, χωρίς να το σουρώσετε από τον πάγο, σε ποτήρι τύπου double rock

Γαρνιτούρα:

μία σφήνα ή μια φέτα πορτοκαλιού και μια πλούσια κορυφή δυόσμου

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 30ml τζιν
  • 30ml μπράντι
  • 15ml σιρόπι λάιμ
  • 2 ριξιές Angostura aromatic bitters
  • 120ml ginger beer

•••

"Suffering Bastard: Ένα ελιξίριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο"

Δημοσιεύτηκε στις 04/09/2019