Moscow Mule ή πως ένα κοκτέιλ έκανε διάσημη τη βότκα στις ΗΠΑ
Το Moscow Mule ποτέ δεν θεωρείτο σπουδαίο κοκτέιλ. Πρόκειται άλλωστε για μια απλή μείξη βότκας, με λάιμ και ginger beer, σερβιρισμένο σε ένα «παιχνιδιάρικο» χάλκινο σκεύος. Παρόλα αυτά, βρήκε τη θέση του στα μεγάλα κλασικά κοκτέιλ, κυρίως γιατί αποτελεί το πρώτο κοκτέιλ που στηρίχθηκε καθαρά στο μάρκετινγκ, καθώς και διότι έκανε διάσημη τη βότκα ως προϊόν στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Η ιστορία του Moscow Mule
Η ιστορία του Moscow Mule ταυτίζεται με την ιστορία της ρωσικής βότκας Smirnoff η οποία θεωρείται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε ενεργό άνθρακα για το φιλτράρισμα του προϊόντος της τη δεκαετία του 1870. Παρόλα αυτά, η εταιρεία τα βρήκε σκούρα όταν στην αρχή του 20ου αιώνα κρατικοποιήθηκαν τα εργοστάσια παραγωγής βότκας, οπότε και αναγκάστηκε να κλείσει. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση δε, ο ιδιοκτήτης έφυγε και από τη χώρα, ξεκινώντας ένα μεγάλο ταξίδι για εκείνον, την οικογένεια του και την εταιρεία του.
Προσπάθησε λοιπόν να στήσει από την αρχή το εργοστάσιο παραγωγής σε διάφορες χώρες, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας στο τότε πολωνικό Λβιβ και καταλήγοντας στο Παρίσι, όπου μάλιστα άλλαξε το επίθετο του, από Smirnov που ήταν σε Smirnoff, προκειμένου να μπορούν να το προφέρουν οι Γάλλοι και μετέπειτα οι Αμερικανοί. Γράψαμε Αμερικανοί; Ναι, σωστά διαβάσατε.
Ο Vladimir Smirnov, γιός του ιδρυτή Pyotr, και ιδιοκτήτης πλέον του brand, πούλησε το 1933 -χρονιά που τελείωσε η αμερικανική ποτοαπαγόρευση- τα δικαιώματα παραγωγής της βότκας σε έναν συμπατριώτη του και μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ, τον Rudolf Kunetchansky. Μέχρι τότε, υπήρχαν ρωσικά brand βότκας που εισάγονταν στις ΗΠΑ, τα οποία όμως προορίζονταν κυρίως για τους Ρώσσους μετανάστες.
Ο ‘’Kunett’’, όπως ήταν γνωστός, στην αρχή δεν είχε την τύχη που ονειρευόταν. Ακόμα και όταν έπεισε τον φίλο του, Smirnov, να μετακομίσει και ο ίδιος στις ΗΠΑ. Γύρω στο 1938 όμως γνωρίζει τον John Martin, συνιδιοκτήτη της εταιρείας ποτών Heublein -η οποία ήταν η πρώτη που εμφιάλωσε κοκτέιλ εν έτει 1892- τον οποίο πείθει να αγοράσει την εταιρεία και να κρατήσει τον Kunett ως διευθυντή για το brand.
Μια βραδιά του John Martin στο μπαρ Cock and Bull Tavern στο Λος Άντζελες, παρέα με τον ιδιοκτήτη και φίλο του, Jack Morgan, έφερε την ιδέα που απεδείχθη πως θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του brand. Εκείνη τη βραδιά ο Morgan ανέφερε δύο στοιχεία στον Martin, τα οποία του ήταν αρκετά: το μπαρ είχε πρόσφατα αγοράσει μια μεγάλη ποσότητα από ginger beer που δεν ήξερε τι να τα κάνει και η αρραβωνιαστικιά του είχε πρόσφατα κληρονομήσει μια μεγάλη εταιρεία χάλκινων κατασκευών. Bingo!
Το μυαλό του Martin άρχισε να παίρνει τρελές στροφές και τελικά… εγένετο Moscow Mule!
Ένα απόλυτα δροσερό ποτό με μοναδικό σερβίρισμα, κατάλληλο για το ζεστό καιρό του Λος Άντζελες και με ένα προϊόν, όπως η βότκα, που στους Αμερικανούς απεδείχθη αρκούντως εξωτικό.
Το λανσάρισμα δε, εκείνο, της βότκας Smirnoff στις ΗΠΑ μέσω του Moscow Mule, απεδείχθη το πρώτο βήμα για την μετέπειτα μαζικοποίηση της χρήσης της στα κοκτέιλ των επόμενων δεκαετιών. Η βότκα ήταν ένα εύκολο υποκατάστατο του τζιν και ένα μαγικά ευέλικτο συστατικό για κοκτέιλ.
Moscow Mule συνταγή:
- Προσθέστε τη βότκα και στίψτε το λάιμ σε μια χάλκινη, παραδοσιακή κούπα με πάγο.
- Απογεμίστε με ginger beer.
Γαρνιτούρα:
Γαρνίρετε με μία σφήνα λάιμ.