Irish Coffee: Απολαυστικό, comfort και αυθεντικά ιρλανδικό!
Είναι καφές ή αλκοολούχο κοκτέιλ; Που θα το τοποθετούσατε, σε ποια κατηγορία στη λίστα των ποτών ενός μπαρ; Σχεδόν όλοι το θεωρούν καφέ, κι ας έχει μια γενναία ποσότητα αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστα ποτά μπορούν να συναγωνιστούν σε «ζεστασιά» και θαλπωρή τον Irish Coffee, για μένα ένα δυνατό σύμβολο αληθινής φιλοξενίας, καθώς για αυτόν τον λόγο παρασκευάστηκε, σε ένα μικρό αεροδρόμιο της Ιρλανδίας· για να υποδεχθεί Αμερικανούς ταξιδιώτες και να τους φτιάξει τη διάθεση μετά από μια δύσκολη μέρα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 που πρωτοδημιουργήθηκε, μέχρι και σήμερα, παραμένει ακόμη ένα αγαπημένο, αλκοολούχο ρόφημα για εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ μας έχει χαρίσει και μια σπουδαία φωτογραφία της Μέριλιν Μονρόε.
Βρισκόμαστε εν μέσω δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιρλανδία παραμένει τύποις ουδέτερη, παρόλο που αρκετές χιλιάδες Ιρλανδών είχαν πολεμήσει εθελοντικά στο πλευρό των Άγγλων και η βάση υδροπλάνων στα δυτικά της, στο Foynes, λειτουργεί ως σημαντικό hub μετεπιβίβασης για τα υδροπλάνα που περνούσαν τον Ατλαντικό, μεταφέροντας από και προς τις ΗΠΑ στρατιωτικό προσωπικό, πολίτες, μέχρι και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Φυσικά, αναφέρομαι σε μεγάλα υδροπλάνα, όπως το θρυλικό Boeing 314 Clipper της Pan Am, που κάλυπταν τον ωκεανό και ακόμη παραπάνω, ενώ προσγειώνονταν στο νερό. Κάποια στιγμή μάλιστα, είχε υπογραφεί και αποκλειστική χρήση του εν λόγω σταθμού από τις αμερικανικές πτήσεις.
Τον χειμώνα του ’44 λοιπόν, ένα βράδυ με κρύο και δύσκολο «καιρό» για υπερατλαντικές πτήσεις, ένας πιλότος αποφασίζει να μην περάσει τον ωκεανό, παρά να επιστρέψει στην Ευρώπη και, πιο συγκεκριμένα, στη βάση του Foynes. Τα σήματα Μορς προς τη βάση ζητούσαν άδεια προσγείωσης και κάτι ζεστό για το πλήρωμα και τους ταξιδιώτες. Ο Dr. Brendan O’Regan που είχε αναλάβει από το ιρλανδικό κράτος το catering του σταθμού, έδωσε αμέσως εντολή στον σεφ που είχε ο ίδιος προσλάβει, τον Joe Sheridan, να περιποιηθεί με κάτι εκλεκτό τους έκτακτους καλεσμένους τους. Ο Sheridan έφτιαξε καφέ φίλτρου, με κρέμα, ζάχαρη και ιρλανδικό ουίσκι, «για να ζεστάνει» αυτούς που θα το πιούν.
«Εκπληκτικό», αναφώνησε ένας από αυτούς που ήπιαν τον περίεργο αυτόν καφέ, «είναι από Βραζιλία ο καφές;», ρώτησε. «Όχι, είναι Ιρλανδικός (Irish Coffee)» και εγένετο το διάσημο ποτό!
Ως Γαελικός καφές (Gaelic Coffee ή ‘’Caife Gaelach’’) επωλείτο έως και το 1947 σε όλους τους επιβάτες υδροπλάνων που επιβιβάζονταν από το Foynes, ενώ ο Αμερικανός δημοσιογράφος Temple Fielding, στους πρώιμους, ταξιδιωτικούς οδηγούς προς την Ευρώπη που εξέδωσε, έγραψε για τον Irish Coffee, οπότε και ξεκίνησε να γίνεται γνωστός και στην αμερικανική ήπειρο.
Εκείνοι όμως που πραγματικά διέδωσαν το ποτό στις ΗΠΑ ήταν ο ταξιδιωτικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Stanton Delaplane, ο οποίος δοκίμασε το ποτό στην Ιρλανδία, στο φημισμένο πλέον αεροδρόμιο του ποταμού Shannon και επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, το μετέφερε στον κολλητό του και ιδιοκτήτη του Buena Vista Café στο Σαν Φρανσίσκο, Jack Koeppler. Λέγεται πως δημιούργησαν τέτοιο τρεντ, ώστε μέχρι το 1955 χρησιμοποιούσαν 36 ολόκληρες φιάλες με ιρλανδικό ουίσκι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, απλώς και μόνο φτιάχνοντας Irish Coffee!
Όταν η Μέριλιν δοκίμασε Irish Coffee
Το 1956, η φρεσκοπαντρεμένη Μέριλιν Μονρόε μαζί με τον σύζυγό της και σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Shannon -είχε αντικαταστήσει τη βάση υδροπλάνων Foynes– σε ένα lay-over μερικών ωρών στην επιστροφή τους στη Νέα Υόρκη από την Αγγλία. Ο κόσμος ξέσπασε σε επευφημίες, δεκάδες άτομα ξέφυγαν από την ασφάλεια του αεροδρομίου και περικύκλωσαν τη Μέριλιν, ζητώντας της το παραμικρό· ένα αυτόγραφο, μια κουβέντα, ένα άγγιγμα, οτιδήποτε. Ο Μίλερ βλαστημώντας βρήκε διέξοδο για τους δυο τους στο εστιατόριο του αεροδρομίου, όπου κάθισαν για να φάνε.
Εκεί τους προσέφεραν και Irish Coffee, με τον ίδιο τον σεφ, William Ryan, να βγαίνει από την κουζίνα του και να τους εξηγεί το όλο κόνσεπτ. Η Μέριλιν, βάζοντας κρέμα στον Irish Coffee και αστειευόμενη, λέγεται πως τον ρώτησε «Έτσι έρχεται από τις αγελάδες στην Ιρλανδία;». Η στιγμή απαθανατίστηκε φωτογραφικά και αποτέλεσε ίσως το σπουδαιότερο ‘’claim to fame’’ του Irish Coffee, αφού η Μέριλιν εκείνη την εποχή ήταν στα ντουζένια της, αποτελούσε το πιο λαμπρό αστέρι του παγκόσμιου κινηματογράφου!
Δυστυχώς, όπως γίνεται σχεδόν κάθε φορά όταν η φήμη ενός ποτού εκτοξεύεται και αυξάνεται η ζήτηση, ο Irish Coffee άρχισε να «χαλάει». Οι κύβοι ζάχαρης που χρησιμοποιούντο στην πρωτότυπη συνταγή αντικαταστάθηκαν από σιρόπι ζάχαρης, η φρέσκια κρέμα έγινε σε περιπτώσεις κρέμα από κονσέρβα και βέβαια αυξήθηκε και η χωρητικότητα του ποτηριού, μεγάλωσε το ποτήρι.
Όπως είναι βέβαια απόλυτα λογικό, ο Irish Coffee συνδέθηκε απόλυτα με την ιρλανδική κληρονομιά και κουλτούρα. Κουλτούρα που περιλαμβάνει ως αλληλένδετο στοιχείο της την αντίληψη περί φιλοξενίας για την οποία φημίζονται οι Ιρλανδοί.
Σήμερα η φήμη του Irish Coffee θα μπορούσα να πω πως παρουσιάζει μια άνοδο. Άνοδο που οφείλεται τόσο στο περιώνυμο κοκτέιλ μπαρ Dead Rabbit, το οποίο είναι φτιαγμένο από Ιρλανδούς, χρησιμοποιώντας την ιρλανδική κουλτούρα και παράδοση, μια ιρλανδική παμπ, πρακτικά. Αλλά και στο Τρίτο Κύμα καφέ που ζει και βασιλεύει εδώ και μερικά χρόνια στην εστίαση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον καφέ φίλτρου που κατά βάση χρησιμοποιείται στον Irish Coffee.
Η συνταγή
Συστατικά: Δείτε πιο κάτω
Διαδικασία: Ζεστάνετε για λίγα λεπτά με καυτό νερό ένα ποτήρι, ειδικό για ζεστά ροφήματα -με χερούλι και χοντρά τοιχώματα- ή μια κούπα. Πετάξτε το νερό και βάλτε τους κύβους ζάχαρης, ιδανικά καστανής ή demerara ζάχαρης μέσα. Προσθέστε το ουίσκι και τον καφέ φίλτρου. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα συστατικά. Χτυπήστε σε μίξερ κρύα κρέμα με υψηλά λιπαρά, αυτό που λένε ‘’heavy cream’’ στον αγγλοσαξονικό κόσμο, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Με ένα κουτάλι προσθέστε 30ml αυτής της κρέμας επάνω από τον Irish Coffee.