Κοκτέιλ σπουδαίων προσωπικοτήτων: Hot Toddy για τον Gustave Flaubert
Εκατοντάδες σπουδαίες προσωπικότητες, με προεξέχουσα αυτή των λογοτεχνών, αντλούσαν έμπνευση από το ποτό, έγραφαν για αυτό, κάποιες αρκετές φορές δημιουργούσαν και υπό την επήρεια της μέθης. Στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε τις αλκοολικές προτιμήσεις του Gustave Flaubert, οι οποίες όπως φημολογείται, κρατούσαν σε υψηλή θέση το Hot Toddy.
Και ποιος δε θα ‘θελε να πάρει έστω μια γεύση από το Παρίσι στο φινάλε του 19ου αιώνα, του περίφημου ‘’Fin de siècle’’, όπως έγινε γνωστό; Η λάμψη και η αισιοδοξία, από τη μία, των παριζιάνικων καφέ και καμπαρέ της Belle Époque, κι από την άλλη ο πεσιμισμός και ο σκεπτικισμός, που όμως ενέπνευσαν δεκάδες λογοτέχνες, από τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, μέχρι τον Μπραμ Στόκερ και τον Γουέλς. Ένα ηδονοθηρικό σκηνικό κραιπάλης, αλλά και προβληματισμού, πλουτισμού, αλλά και ταξικού διαχωρισμού.
Η καρδιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας χτυπούσε δυνατά μέσα σε τοίχους ποτισμένους με καπνό, λάβδανο, έντονα γυναικεία αρώματα και αλκοόλ. Εκεί συναναστρέφονταν οι Μορώ, Ματίς, Μπονάρ, Γκωγκέν, Τουλούζ-Λωτρέκ, Απολλιναίρ, αλλά και οι Μπωντλαίρ, Ρεμπώ και Βερλαίν, όλη η ‘’enfant terrible’’ του Παρισιού. Συναναστρέφονταν, συζητούσαν, μεθοκοπούσαν και στη συνέχεια αποσύρονταν για να ζωγραφίσουν ή να γράψουν, να προσπαθήσουν να αποτυπώσουν τον πολύχρωμο κόσμο που άλλαζε γύρω τους ή εκείνο που καθημερινώς παρήκμαζε ολοένα και περισσότερο.
Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Παρισίου -όταν δεν ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο- ήταν και ο Gustave Flaubert. Μποέμ και αντιφατικός με το έργο του, ρομαντικός και ρεαλιστής, τυχοδιώκτης και ηδονιστής, πανθεϊστής και μεγάλος φαν της επιστολογραφίας. Και παρόλο που κατά τα γραφόμενα, απέφευγε το κρεάς στη δίαιτά του, δε μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και με το αλκοόλ. Είτε το απολάμβανε ο ίδιος, είτε οι πρωταγωνιστές των ιστοριών του.
«Χύθηκε παγωμένη σαμπάνια. Η Έμμα ανατρίχιασε ολόκληρη καθώς ένιωσε να κρυώνει στο στόμα της».
Ο Gustave Flaubert είχε ισχυριστεί πως η Έμμα, ή αλλιώς Μαντάμ Μποβαρύ, από το ομότιτλο έργο του, ήταν ο ίδιος: ‘’Madame Bovary, c’est moi.’’
Η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία και όλες οι κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν έφθασαν ταυτόχρονα και με το έντομο της φυλλοξήρας, που αφάνισε το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού αμπελώνα, μαζί και την παραγωγή του γαλλικού κρασιού. Οι συνδαιτημόνες των παριζιάνικων καφέ δεν είχαν άλλη λύση, παρά από το στραφούν στα σκληρά ποτά, στα κοκτέιλ και στα λικέρ. Ένα από αυτά, το αψέντι, που αποτυπώθηκε γλαφυρά από τον Πικάσο, τον Ντεγκά, Τουλούζ-Λωτρέκ. Ο ίδιος ο Gustave Flaubert έγραψε για αυτό: «Αψέντι, ένα εξαιρετικά βίαιο δηλητήριο. Ένα ποτό πίνεις και είσαι νεκρός.»
Από τον Γκυ ντε Μωπασσάν, προστατευόμενο του Gustave Flaubert, μαθαίνουμε για τις προτιμήσεις του σπουδαίου μυθιστοριογράφου: «Σχεδόν ποτέ δεν έτρωγε κρέας. Μόνο αυγά, λαχανικά, ένα κομμάτι τυρί, φρούτα και ένα φλιτζάνι κρύα σοκολάτα… Πίστευε πως η υπερβολική τροφή τον έκανε βαρύ και ακατάλληλο για δουλειά.»
Από την αλληλογραφία με την κολλητή του, Βαρόνη Ντυντεβάν ή George Sand όπως υπέγραφε, μυθική σοσιαλιτέ της εποχής, φεμινίστρια before-it-was-cool και σπουδαία μυθιστοριογράφο, μαθαίνουμε πως όταν δε σύχναζε στα πορνεία, στα καφέ, στα τραπεζώματα και στα καμπαρέ, αντάλλαζε μαζί της συνταγές μαγειρικής, διατροφικές συνήθειες και ασκήσεις γυμναστικής!
Μερικές από τις προτιμήσεις του Gustave Flaubert αποτυπώθηκαν σε ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία συνταγών όλων των εποχών. Η Αλίς Τόκλας, επί χρόνια συμβία της Γερτρούδης Στάιν και οικοδέσποινα μαζί της στην περίφημη οικία τους στο Νο 27 επί της οδού ‘’rue de Fleurus’’ στο Έκτο του Παρισιού, έγραψε το 1954 το ‘’The Alice B. Toklas Cook Book’’. Λέγεται ότι σε αυτό αποτύπωσε τις συνταγές που έφτιαχνε στα τραπέζια με όλη την αβάν γκαρ σκηνή του Παρισιού. Σημειώστε καλεσμένους που κατά καιρούς έφαγαν και ήπιαν στη θρυλική αυτή οικία: Ζωρζ Μπρακ, Σκοτ Φ. Φιτζέραλντ, Τζέιμς Τζόυς, Έζρα Πάουντ, Θόρντον Ουάιλντερ, Ανρί Ρουσσώ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Αυτός ο τελευταίος μάλιστα περιέγραψε και τη συγκεκριμένη οικία στο σπουδαίο του έργο, «Μια Κινητή Γιορτή».
Δεν αμφιβάλλουμε λοιπόν όταν η Αλίς Τόκλας έγραφε για το αγαπημένο κοκτέιλ του Gustave Flaubert, το γαλλικό Hot Toddy. Ζεστές αρωματικές νότες από τον μηλίτη και το Calvados, μαζί με apricot brandy και κρέμα γάλακτος· ένα ποτό που ταιριάζει απόλυτα με κυριακάτικες, νοσταλγικές ονειροπολήσεις, σε στιλ… Μαντάμ Μποβαρύ!
French Hot Toddy – Συνταγή και διαδικασία παρασκευής
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε τον μηλίτη μέχρι να ζεσταθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το Calvados και το Apricot brandy, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χύνετε το περιεχόμενο σε δύο φλιτζάνια. Περιχύνετε αργά και με κυκλικές κινήσεις την κρέμα γάλακτος και τρίβετε λίγη κανέλα για γαρνιτούρα.
Διαβάστε περισσότερα:
The George Sand-Gustave Flaubert Letters