Ψηφιακή τροφή. Αποτελεί λύση;
Foodpairing•Foodpairing
Μπορεί άραγε η τεχνολογία και οι έξυπνες διαδικασίες διανομής να παράσχουν την απάντηση για ένα πιο βιώσιμο διατροφικό κύκλο; Μια γενιά έξυπνων νέων επιχειρήσεων αναζητά τρόπους για να θρέψει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα περπατούν σε αυτόν τον πλανήτη μέχρι το 2050. Ίσως η «ψηφιακή τροφή» να είναι η λύση.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το σύγχρονο σύστημα παραγωγής τροφής, καθώς και η διατροφική μας φιλοσοφία δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν. Πριν από 2000 χρόνια ένας αγρότης έκαιγε μία θερμίδα ενέργειας στην παραγωγή τροφής για κάθε 10 θερμίδες τροφής. Το σύγχρονο σύστημα αγροκαλλιέργειας έχει αντιστρέψει αυτήν την κλίμακα: χρειάζονται περίπου 10 θερμίδες για να παραχθεί κάθε θερμίδα τροφής που καταναλώνουμε στη Δύση. Μία απλή φράση του ακτιβιστή και συγγραφέα σε ζητήματα διατροφής, Μάικλ Πόλαν (Michael Pollan), ο οποίος μάχεται για μία αλλαγή στη διατροφική μας φιλοσοφία διασαφηνίζει τη συγκεκριμένη συνθήκη:
«Για την παραγωγή ενός τσιζμπέργκερ χρειάζεται σχεδόν ένα λίτρο αργό πετρέλαιο… σε βάθος χρόνου αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση!»
Σε αυτό το ολλανδικό ντοκιμαντέρ για την Ψηφιακή Τροφή, ο ακτιβιστής – συγγραφέας Μάικλ Πόλαν, ο χαρισματικός σεφ που δημιουργεί τάσεις, Νταν Μπάρμπερ (Dan Barber) και ο φιλόσοφος Τζούλιαν Μπατζίνι (Julian Baggini) σκιαγραφούν το περίγραμμα της μελλοντικής μας διατροφής. Από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Βέλγιο και τα ολλανδικά φράγματα, μία νέα γενιά επιχειρήσεων που ασχολούνται με το φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του Foodpairing, φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να είναι το κλειδί. Θα είναι, άραγε, οι μέθοδοι και οι τεχνικές τους αρκετές για να ταΐσουν τον πλανήτη μας το 2050;
Η καινούργια εταιρεία, Hampton Creek, αναλύει φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες για να δημιουργήσει εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με το κρέας. Σαρωτές τροφής έχουν κατασκευαστεί από την Sensor Labs προκειμένου να μετρηθεί η γλουτένη ή ακόμα τα φυτοφάρμακα και οι θερμίδες στις διάφορες τροφές. Στη Λιμβουργία καλλιεργείται αυθεντικό «πράσινο» μαρούλι με τη βοήθεια φωτισμού LED.
Ο σεφ, Νταν Μπάρμπερ, ακριβολογεί όταν λέει ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας για το φαγητό και τις τροφές που τρώμε. Όπως εξηγεί, την ώρα που ετοιμάζει ένα φιλέτο με καρότο στο εστιατόριο Blue Hill Farm:
«Πρέπει να ακολουθούμε μία πλούσια διατροφή με τοπικά προϊόντα και αυτή είναι η πραγματική πρόκληση. Κοιτάξτε καλύτερα τι θέλει η γη να παράξει. Αυτό πρέπει να γίνει κομμάτι της διατροφικής μας κουλτούρας».
Ψηφιακή τροφή και foodpairing
Το μυστικό κρύβεται στη χρήση ντόπιων συστατικών και στην αναζήτηση παραλλαγών με ενδιαφέρον. Πρέπει να ανατρέψουμε την αρχιτεκτονική των καθημερινών πιάτων μας. Η τεχνολογία του foodpairing εμπλέκεται σε αυτήν την ιστορία βιωσιμότητας βοηθώντας σεφ και καταναλωτές να κάνουν καλύτερες επιλογές.
Το Foodpairing αναλύει τα αρώματα των τοπικών, εποχιακών και βιώσιμων συστατικών. Μετά από αυτή την ανάλυση, ο αλγόριθμός μας υπολογίζει αμέτρητους πιθανούς διατροφικούς συνδυασμούς βασιζόμενος σε αρωματικές ενώσεις. Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος της γαστρονομίας, από τους σεφ στις εταιρείες, υποστηρίζεται προκειμένου να δημιουργήσει αυτές τις συνταγές του αύριο. Ένα παράδειγμα είναι το σχέδιο μας με τα ψάρια που ψαρεύονται κατά λάθος, εμπνέοντας τους σεφ να δουλέψουν με άγνωστα ψάρια. (Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μόνο το κομμάτι για το Foodpairing, δείτε από το 38:30 λεπτό και μετά).
Μετατρέποντας τα ψάρια που ψαρεύονται κατά λάθος στη Βόρεια θάλασσα σε λιχουδιά
Η Βόρεια Θάλασσα φιλοξενεί μία πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών ψαριού, παρόλο που μόνο τα πολύ γνωστά ψάρια της μόδας έχουν εμπορική αξία. Άλλα ασυνήθιστα ψάρια –τα μισά από αυτά που πιάνουν οι ψαράδες- προορίζονται να υποτιμηθούν ως αζήτητα. Αυτός είναι ο λόγος που προσθέσαμε αυτά τα ψάρια στη βάση δεδομένων του Foodpairing.
Ένα παράδειγμα είναι το Triscopterus luscus (pout whiting), είδος κερασφόρου ψαριού από την οικογένεια των βακαλάων. Μάθετε περισσότερα για τα αρωματικά χαρακτηριστικά και τους γευστικούς συνδυασμούς του!
Μετάφραση: Ελένη Τσιριμώκου