Περί premium ποτών και κοκτέιλ
Guest•Guests
του Γιάννη Κόλτσιου*
Τα τελευταία χρόνια ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος στο εμπόριο των οινοπνευματωδών είναι οι πωλήσεις των λεγόμενων premium αποσταγμάτων. Το μάρκετινγκ των εταιρειών έχει καταφέρει να πείσει, με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία, τους αγοραστές να καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο αποστάγματα πολυτελείας. Όπου “πολυτελείας” εννοείται και ακριβότερα -είναι μια μέθοδος που τις τελευταίες δεκαετίες έχει δουλέψει ανέλπιστα καλά. Έχει δουλέψει τόσο καλά, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και οι ανάγκες της αγοράς που διψάει για καινούργιες ετικέτες.
Η θεαματική αυτή αύξηση δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν στον κόσμο της παραγωγής αλκοολούχων. Αντίθετα άρχισε να ελκύει νέους επενδυτές, ανθρώπους που έχοντας μια σοβαρή οικονομική επιφάνεια είδαν μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα επένδυση για σχεδόν σίγουρα κέρδη. Εκτός από τις εταιρείες, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, διάσημοι αστέρες (και όχι μόνο του θεάματος) άρχισαν να μπαίνουν στην βιομηχανία των αποσταγμάτων. Και δεν αναφέρομαι καν στο χώρο του κρασιού, όπου ο αριθμός των επωνύμων που ασχολούνται με τον κλάδο της οινοποιίας δεν έχει τέλος, αρχής γενομένης από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (το 1975 Sonoma και Napa Valley), για να ακολουθήσουν Sting, Μπομπ Ντίλαν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και δεκάδες άλλοι, αλλά για τον κόσμο των αποσταγμάτων και μάλιστα των premium.
Μεγαλύτερη πέραση φαίνεται να έχουν τα λεγόμενα “λευκά” αποστάγματα. Οι Νταν Άκροιντ, Ντόναλντ Τραμπ, Ρομπέρτο Καβάλι και πολλοί άλλοι κυκλοφορούν τη “δική τους” βότκα. Πρόκειται για αποστάγματα που παράγονται σχετικά εύκολα, οικονομικά και δεν χρειάζονται παλαίωση. Και όταν ακολουθούνται από ένα διάσημο όνομα, αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν σίγουρο κέρδος. Ο Σάμι Χάγκαρ ξεκίνησε (τυχαία;) με την τεκίλα Cabo Wabo, ακολούθησε ο Κάρλος Σαντάνα με την Casa Noble, ο Ουίλι Νέλσον με το “Old whiskey River bourbon” εμπνευσμένο από ένα από τα διάσημα τραγούδια του (ακόμη και η φιάλη είναι διακοσμημένη με μια πέννα κιθάρας!). Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που ένα απόσταγμα παίρνει το όνομα μιας διασημότητας. Μια φιάλη τεκίλα π.χ. με την επωνυμία Frida Kahlo, παραπέμπει στην φυσιογνωμία της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου. Έργο του συντρόφου τής Ντιέγκο Ριβέρα δανείστηκε και κοσμεί ως περίβλημα γνωστή μάρκα τεκίλας.
Όσο οι διασημότητες δελεάζονται από τα πιθανά κέρδη, κάτι που είναι αυτονόητο για τις εταιρείες, τόσο ο αριθμός των νέων premium αποσταγμάτων θα αυξάνεται. Από την μια πλευρά πάντοτε θα βρίσκονται οι εταιρείες και από την άλλη οι καταναλωτές. Και κάπου στην μέση οι μπαρτέντερ… Premium αποστάγματα, πολλά και νέα προϊόντα, η γνώση στο ζενίθ και ιδού η χρυσή εποχή του κοκτέιλ. Μια χρυσή εποχή που βασίστηκε στην απρόσμενα πετυχημένη συνταγή “back to basics”. Λογικό ακούγεται και είναι επόμενο ο κάθε μπαρτέντερ να έχει ως οδηγό του το βιβλίο με τα κοκτέιλ του κυρίου Τζερεμάια Τόμας και τις συνταγές του κυρίου Κρίστιαν Σουλτζ. Αν προστεθεί και ολίγος Χάρι Τζόνσον, ιδού ο κύκλος των πρώτων βασικών μας γνώσεων!
Προσπαθώ να δω τι μπορεί να έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς διαβάζω τον Τσαρλς Μπράουν στο (καθόλα απολαυστικό) βιβλίο του “The gun club drink book” (Charles Browne, εκδόσεις Charles Scribner`s Sons N.Y.1939): “There are hundreds of other drinks, called “cocktails” (we have a book before us listing a thousand), but they are mostly just small mixed drinks with a base of spirits and almost anything else added; syrups, infusions, cordials or what have you. The names mean nothing, but often sound like the ravings of a dipsomaniac and probably are.”
Ναι, έχουν αλλάξει πολλά. Νέα και καλύτερα αποστάγματα. Καινούργια προϊόντα. Νέες τεχνικές. Έχει έλθει η γνώση. Οι νέοι μπαρτέντερ δεν διστάζουν να πειραματιστούν με όλα αυτά. Το επίπεδο στην χώρα μας ανεβαίνει και αυτό φαίνεται χρόνο με τον χρόνο. Οι Έλληνες μπαρτέντερ είναι μέσα στους καλύτερους του κόσμου! Το μάρκετινγκ μπορεί να ωθεί celebrities και εταιρείες να παράγουν premium αποστάγματα. Αυτή είναι η αποστολή του. Για να μπορούμε εμείς να παρασκευάζουμε και οι καταναλωτές να απολαμβάνουν premium κοκτέιλ. Και αυτοί premium κέρδη…
*Ο Γιάννης Κόλτσιος είναι μπαρτέντερ και τα τελευταία 2 χρόνια είναι πρόεδρος της Ένωσης Μπάρμαν Ελλάδος.