previous
next

Τα πέντε καλύτερα amaro που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Articles

Νέα χρονιά –για κάποιους, νέα δεκαετία- και αντί να σας ζαλίζω, όπως κάθε χρόνο, με τις ετήσιες δεσμεύσεις μας, με τις οποίες τελικά φαίνεται πως δεν τα πάμε και πολύ καλά, αποφάσισα να σας γράψω για μια κατηγορία, ιταλικών κυρίως, αλκοολικών προϊόντων, την οποία μπορείτε να προσθέσετε στη συλλογή με τη σπιτική σας κάβα ή να αποφασίσετε να τα χρησιμοποιείτε περισσότερο φέτος. Τα amaro (ή amari, όπως το κλίνουν οι Ιταλοί), έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί αρκετά, κυρίως στα μπαρ του εξωτερικού, οι απανταχού μπαρτέντερ τα αγαπούν πολύ και μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετική πολυπλοκότητα στα κοκτέιλ σας. Δεν γνωρίζω αν φέτος θα είναι η χρονιά τους, εγώ πάντως προσωπικά, δεσμεύομαι πως δεν θα τα παραμελήσω ξανά.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν εισάγονται αρκετά amaro. Τουλάχιστον, αναλογικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες αλκοολικών προϊόντων και παρόλο που η πλειονότητα αυτών, παράγεται στην γειτονική Ιταλία.

Τι είναι όμως τα amaro;

Τα περισσότερα βασίζονται επάνω σε παλιές συνταγές Ιταλιάνων ποτοποιών και αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι της ποτοποιίας της γείτονος χώρας. Πρακτικά, αποτελούν διάλυμα βοτάνων και μπαχαρικών σε μπράντι ή σε ουδέτερη αλκοόλη με την προσθήκη, συνήθως και ενός ποσοστού ζάχαρης. Στην Ιταλία τα χωρίζουν και σε διάφορες υποκατηγορίες, όπως τα Fernet (με σπουδαιότερο εκπρόσωπο το Fernet Branca), τα Rabarbaro (με βασικό συστατικό το ραβέντι), κοκ. Ονομάζονται amaro (πικρό στα ιταλικά), διότι τα περισσότερα συστατικά τους χαρίζουν πικράδα στο ποτό.

"Τα amaro αποτελούν διάλυμα βοτάνων και μπαχαρικών σε μπράντι ή σε ουδέτερη αλκοόλη με την προσθήκη, συνήθως και ενός ποσοστού ζάχαρης"

Γιατί να τα χρησιμοποιήσετε στα ποτά σας;

– Χαρίζουν σπουδαία πολυπλοκότητα. Κάτι τα σύνθετα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους, κάτι η πικράδα που εξελίσσει την γεύση, τα amaro θα οδηγήσουν το ποτό σας σε μονοπάτια υπερβατικής γευστικής απόλαυσης.

– Δίνουν όγκο στα ποτά σας. Η συμπύκνωση των περισσοτέρων amaro είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν πλούσια υφή, πολλές φορές χωρίς την προσθήκη επιπλέον ζάχαρης.

– Προσδίδουν vintage χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο οι φιάλες τους που είναι «παλιομοδίτικες» –λέγε με vintage για τους πιο χίπστερ- αλλά και το ίδιο το γευστικό τους προφίλ, το οποίο θα φέρει στη θύμηση των πιο μεγάλων ηλικιακά, αρώματα και γεύσεις από το παρελθόν, ενώ θα μυήσει τους νεότερους σε έναν (γευστικό) κόσμο με γλυκόριζες, καρδάμωμα, σαφράν, κανέλες και εσπεριδοειδή.

– Δίνουν γλυκύτητα. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται για ένα συστατικό που λέγεται «πικρό» να δίνει γλυκύτητα, αυτό ισχύει απόλυτα. Προφανώς δεν αναφέρομαι στην εμφανή γλυκύτητα που μπορεί να έχει ένα λικέρ ή κάποιο σιρόπι, αλλά για μια εξελιγμένη, καλά κρυμμένη στη μυστική συνταγή των περισσοτέρων από αυτά.

Τα πέντε καλύτερα amaro που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

Amaro Nonino Quintessentia

Παράγεται στο Φρίουλι, στο αποστακτήριο της οικογένειας Nonino, ενός από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς αποσταγματοποιούς. Η βάση του είναι απόσταγμα σταφυλής, ενώ χρησιμοποιούνται 100% φυσικά βότανα από τα βουνά του Φρίουλι και μπαχαρικά. Διπλή απόσταξη σε παρτίδες, ωρίμαση για 12 μήνες σε βαρέλια barrique 225 λίτρων και εμφιάλωση στους 35% αλκοολικούς βαθμούς.
Υπέροχο, μη-τυπικό, amaro, με σπουδαία πολυπλοκότητα και υπόγλυκο χαρακτήρα. Η φιάλη του είναι 500ml και αναπαριστά τις παλιές, φαρμακευτικές φιάλες, ως φόρο τιμής στην πρώτη χρήση των amaro ως φαρμακευτικά ελιξίρια.

amaro

Amaro Montenegro

Με ιστορία από το 1885, όταν και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον βοτανολόγο Stanislao Cobianchi, και με 40 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία, το Amaro Montenegro είναι ίσως το πιο «παλιομοδίτικο» και αυθεντικό amaro από αυτά που εισάγονται στην Ελλάδα. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στην υπέροχη φιάλη του.
Ίσως το πιο γλυκό από τα amaro που παρουσιάζονται στο άρθρο, με νότες εσπεριδοειδών, σπόρων κόλιανδρου, πιπεριού και γαρύφαλλου. 23% αλκοολικών βαθμών, χωρίς ένδειξη ωρίμασης.

Amaro Averna

Ένα προϊόν που εισάγεται εδώ και αρκετές δεκαετίες στη χώρα μας, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο της μόδας των ποτών κυρίως τη δεκαετία του 1990. Παρόλα αυτά, διαθέτει κι αυτό πλούσια ιστορία, που φθάνει έως το 1865, χρονιά που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά από βοτανολόγους μοναχούς του αβαείου San Spirito στην Caltanissetta της Σικελίας. Αποτέλεσε μάλιστα το πρώτο brand της Σικελίας που έλαβε επίσημη άδεια εμφιάλωσης.
Το βασικό του συστατικό είναι η γλυκόριζα, παρέα με άλλα μπαχαρικά, αποξηραμένα άνθη και αρωματικά βότανα. Αρκετά γλυκό κι αυτό, με αρώματα γλυκόριζας, καραμέλας και δενδρολίβανου, ενώ το συνοδεύει μια υπέροχη, «φαρμακευτική» φρεσκάδα! Αποτελεί το πλέον διαδεδομένο amaro στον κόσμο!

amaro

Amaro di Angostura

Για το brand Angostura δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Έχει γράψει τη δική του ιστορία με τα πιο διαδεδομένα μπίτερς του κόσμου. Το brand αποφάσισε το 2014, χρησιμοποιώντας ως βάση τη συνταγή των μπίτερς του να δημιουργήσει αυτό το υπέροχο amaro και να το εμφιαλώσει, χαρίζοντας το στην παγκόσμια αγορά των ποτών.
Φεύγουμε λοιπόν από Ιταλία, μεταφερόμαστε στα εξωτικά νησάκια του Τρινιντάντ και Τομπέιγκο, βάση της Angostura, όπου παράγεται το συγκεκριμένο amaro –το πιο πικρό και μπαχαρένιο από όλα τα προϊόντα της λίστας.
Γήινο και μπαχαρένιο λοιπόν, με αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρύφαλλου (το αρωματικό σήμα κατατεθέν των Angostura bitters), αλλά με μια γλυκιά αίσθηση μελιού και μια καυτερή επίγευση τσίλι. Όλα αυτά σε ένα μοναδικού σχεδιασμού μπουκάλι, στους 35% αλκοολικούς βαθμούς. Υπέροχο!

amaro

Nardini Amaro

Επανερχόμεθα στην Ιταλία, με το καλύτερο ίσως προϊόν της λίστας, ταυτόχρονα και το πλέον αδικημένο/άγνωστο. Παράγεται στο χωριουδάκι Bassano del Grappa, στο αρχηγείο της Nardini, με τεχνογνωσία ποτοποιίας αιώνων που φθάνει στο μακρινό 1779!
Η βάση του είναι η ρίζα γεντιανής, η μέντα και το νεράντζι, ενώ τα αρώματα καφέ, φύλλων καπνού, γλυκόριζας και γλυκάνισου χαρίζουν μια σπουδαία και «ζεστή» πολυπλοκότητα, παρέα με μια αναζωογονητική αίσθηση φρεσκάδας. 31% αλκοολικοί βαθμοί και φιάλη ενός λίτρου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τα πέντε καλύτερα amaro που κυκλοφορούν στην Ελλάδα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 08/01/2020