Peloponnese Wine Festival 2017
Γιοβαννα Λυκου•News, Uncategorized
Κοιτώντας τις φωτογραφίες από το Peloponnese Wine Festival 2017 ένιωσα μια συγκίνηση, και, για ακόμα μία φορά, η σκέψη που βγαίνει από το μυαλό μου από απαρχή της ενασχόλησής μου με το χώρο, κυριάρχησε ξανά: «το κρασί είναι οι άνθρωποι». Οι συνειρμοί που προκύπτουν από αυτή τη συνειδητοποίηση είναι πολλοί. Μία τέτοια συγκίνηση μπορεί να οφείλεται στην αμεσότητα της εικόνας και τη δύναμη που έχει να αποτυπώνεται και να γεμίζει με συναισθήματα το θεατή της.
Μπορεί πάλι το ίδιο το κρασί που ευφραίνει τις καρδιές μας, να μιλά από μόνο του για τους ανθρώπους του, και ξέρετε, οι άνθρωποι του κρασιού δεν είναι μόνοι οι παραγωγοί. Είναι όλοι όσοι συμμετέχουμε στην αλυσίδα που ενώνει το μαγικό καρπό που λέγεται σταφύλι με τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.
Μια βόλτα στο Peloponnese Wine Festival 2017
Για να μην το παρακάνουμε όμως με τη ρομαντική διάθεση, να σας πούμε ότι σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε ένα δείγμα από έναν –κατά τη γνώμη μας απαραίτητο- κρίκο της «αλυσίδας» που περιγράφουμε πιο πάνω ως «τον κόσμο του κρασιού», τις εκθέσεις!
Όλοι έχουμε επισκεφτεί εκθέσεις που έμοιαζαν να είναι βαρετές, ή φαίνονταν πρόχειρα στημένες, αλλά και αντίστοιχα εκθέσεις που είχαν μεγάλη επιτυχία, ανταπόκριση και ιδιαίτερο εμπορικό ή και γνωστικό ενδιαφέρον. Βεβαίως ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι ούτε η σύγκριση, ούτε η κριτική τοποθέτηση ενός ειδήμονα των εκθέσεων, αλλά η καταγραφή μίας εμπειρίας.¨
Το Peloponnese Wine Festival 2017 από μέσα
Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton πραγματοποιήθηκε η έκθεση της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π) με τίτλο Peloponnese Wine Festival 2017, υπό τη διοργάνωση του διδύμου των Wine Tuned, Μαριάννα Μακρύγιαννη και Βάσω Κουτσοβούλου και το συνεργάτη τους Γρηγόρη Μιχαΐλο.
Οργανωτικά η έκθεση ήταν πολύ καλά στημένη, κάτι το οποίο φάνηκε ήδη από τη είσοδο και το λεγόμενο registration desk. Xωροταξικά ήταν άρτια με αποτέλεσμα να αποφευχθεί κατά το δυνατόν ο συνωστισμός μπροστά στους εκθέτες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον δε, ήταν πως η διάταξη των παραγωγών είχε γίνει ανά περιοχή, γεγονός που διευκόλυνε κατά πολύ την περιήγηση των επισκεπτών.
Το ουσιώδες όμως σε τέτοιες οργανώσεις και απόπειρες είναι ο στόχος που θέτουν οι διοργανωτές, πέραν βέβαια του προφανούς, του να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν δηλαδή, οι επισκέπτες τα κρασιά της ΕΝ.Ο.Α.Π.
Ο βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη της ποικιλομορφίας και της μοναδικότητας του πελοποννησιακού αμπελώνα, μέσα από την επαφή του κοινού με τις περιοχές, τις ζώνες ΠΟΠ και τις γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Να σημειωθεί εδώ πως οι γηγενείς ποικιλίες του πελοποννησιακού αμπελώνα είναι αμέτρητες και περισσότερες από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Σπουδαίο ρόλο όμως έχουν και οι διεθνείς ποικιλίες γεγονός που τις καθιστά ένα κεφάλαιο μεγάλου ενδιαφέροντος προς μελέτη και δοκιμή.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως όλα τα παραπάνω έγιναν ανεπιτήδευτα, αφού κανένας τέτοιος στόχος δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι επισκέπτες, τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι παλιοί και νέοι οινόφιλοι, να περάσουν καλά, με επίκεντρο βέβαια το κρασί.
Το Peloponnese Wine Festival 2017 σε νούμερα
- 2.000 επισκέπτες (εκτός των ατόμων που στελέχωναν τα περίπτερα)
- 60 εκθέτες
- 47 οινοποιεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς
- 3 Master Classes
- 160 συμμετέχοντες στα Master Classes
- 200 επισκέπτες έκαναν το «τέστ γνώσεων»
Η συνολική εικόνα ήταν αναμφίβολα θετική. Βγαίνοντας από την έκθεση ο κόσμος συζητούσε για τα κρασιά και γενικότερα υπήρχε ενθουσιασμός. Ακούγαμε συζητήσεις όπως «Δοκιμάστε τη Σκλάβα (σπάνια λευκή ποικιλία) και το Μαύρο Καλαβρυτινό (σπάνια ερυθρή)», ή «Τελικά οι Μαυροδάφνες είναι μεγάλα κρασιά». Οι επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και πειραματίστηκαν με τους γευστικούς συνδυασμούς των κρασιών με τα αλλαντικά, τα τυριά και τις σοκολάτες που υπήρξαν στο χώρο ως πρόταση. Κάποιοι τυχεροί κέρδισαν φιάλες μάγκνουμ μετά από κλήρωση. Ορισμένοι ακόμα πιο τυχεροί, βρήκαν θέση στα Master Classes που παρουσίασε ο Γρηγόρης Μιχαΐλος. Εν τέλει, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, έφυγαν χαμογελαστοί και ευχαριστημένοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.