Paloma vs Margarita – Ποιος είναι σήμερα ο βασιλιάς των κοκτέιλ με τεκίλα;
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Όσο η τεκίλα ως κατηγορία αποστάγματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει σε δημοτικότητα, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, μοιραία θα ξεπηδούν ολοένα και περισσότερα κείμενα για αυτή, αλλά και καινούρια brand, νέα κοκτέιλ και η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας και της βιομηχανίας των ποτών θα στρέφεται ακόμη πιο πολύ στο Μεξικό και την κουλτούρα του. Οι δύο βασικοί εκπρόσωποί του στον κόσμο των κοκτέιλ, η Margarita και η Paloma, έχουν αποκτήσει κι αυτοί δημοφιλία πέρα από κάθε προηγούμενο. Ποιο κοκτέιλ όμως από τα δύο βρίσκεται σήμερα στην κορυφή; Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Paloma, αποφάσισα να ξεψαχνίσω και τους δύο διεκδικητές του τίτλου!
Η ιστορία
Margarita: Το κλασικό φαβορί
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ, κανείς δεν γνωρίζει στα σίγουρα πότε πρωτοφτιάχτηκε η Margarita, παρόλο που η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της εντοπίζεται στο 1953, σε μια εφημερίδα της Καλιφόρνια. Κάποιοι λένε πως φτιαχνόταν για περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν, κάποιοι άλλοι αναφέρουν το Picador cocktail, το Tequila Daisy ή/και το Tequila Sour ως προγόνους της, σε κάθε περίπτωση, η δημοφιλία της γιγαντώθηκε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σύμβολα Tex-Mex κουλτούρας, ένας απολαυστικός συνδυασμός τεκίλας, με λάιμ και λικέρ πορτοκαλιού σχεδόν συνώνυμο κάθε καλοκαιρινής γιορτής.
Paloma: Το αουτσάιντερ
Αδιαμφισβήτητα λιγότερο γνωστό, μέχρι τουλάχιστον την περασμένη δεκαετία, η Paloma αποτελεί κι αυτή ένα ακόμη γνήσιο τέκνο της επιρροής των Γιάνκηδων στο Μεξικό, καθώς βασικό του συστατικό υπήρξε το Squirt ή/και το Fresca, και τα δύο αναψυκτικά αρωματισμένα με γκρέιπφρουτ που έκαναν χαμό σε όλες τις λατινικές χώρες.
Κάποιοι συνέδεσαν την Paloma με τον εκλιπόντα Don Javier Delgado Corona, από το μεξικανικό μπαρ La Capilla, σε κάθε περίπτωση όμως η πρώτη φορά που καταγράφηκε κάπου, ήταν το 1997, στο βιβλίο μαγειρικής της Nancy Zaslavsky ‘’A Cook’s Tour of Mexico’’. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ήταν παντελώς άγνωστο, μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία. Μέχρι που μια μέρα ο θρύλος Γιώργος Μπάγκος ξύπνησε με τη φαεινή ιδέα να φτιάξει μόνος του γκρέιπφρουτ σόδα, βασικό συστατικό της Paloma (τεκίλα, λάιμ, γκρέιπφρουτ σόδα, αλάτι). Μάλιστα την έκανε και πιο ροζ, καθώς στο Μεξικό συνήθως το Squirt, άρα και η Paloma ήταν ανοικτόχρωμα. Μετά τη «σπιτική» συνταγή του, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε η εταιρεία με τα premium αναψυκτικά Three Cents -μεταξύ των προϊόντων και η θρυλική πλέον Pink Grapefruit Soda-, η οποία ευθύνεται αποκλειστικά για τη μόδα που δημιούργησε στην Ελλάδα και στον κόσμο με την Paloma!
Προφίλ γεύσης και συστατικά
Margarita: Γλυκιά, ξινή και αλμυρή
Ξεδιψαστική και απολαυστική, η Margarita δεν βρίσκεται άδικα στο πάνθεο με τα κλασικά κοκτέιλ και κάθε χρόνο στις λίστες με τα πιο αγαπημένα του κόσμου όλου. Τεκίλα, φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ και λικέρ πορτοκαλιού σε μια μαγική αναλογία, προσφέρουν ένα πολύ καλά ισορροπημένο κοκτέιλ, του οποίου η πολυπλοκότητα ενισχύεται με την προσθήκη αλατιού στο χείλος του ποτηριού, είτε την απολαύσετε σκέτη είτε με πάγο.
Paloma: «Τραγανή», αναζωογονητική, μπουρμπουληθράτη και εθιστική!
Εδώ το προφίλ και η συνολική εμπειρία αλλάζει. Τα βασικά συστατικά της Paloma (Τεκίλα, φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ, γκρέιπφρουτ σόδα και αλάτι) δημιουργούν ένα πιο «ελαφρύ» αλκοολικά αποτέλεσμα και βέβαια, ακόμη πιο ξεδιψαστικό. Το γκρέιπφρουτ ενισχύει τον πικρό χαρακτήρα του ποτού, ενώ η ζαχαρίτσα από το αναψυκτικό την ισορροπεί και η οξύτητα του χυμού λάιμ σε συνδυασμό με το αλάτι «ξυρίζουν» και δροσίζουν, ειδικά το καλοκαίρι!
Δημοφιλία
Margarita: Καταξιωμένη και αγαπημένη
Το έγραψα και πιο πάνω, η Margarita υπάρχει παντού στον κόσμο και απολαμβάνεται σε κάθε μπαρ του ως το απόλυτο αλκοολικό σύμβολο χαράς και ευδαιμονίας. Θα συναντήσετε άπειρες παραλλαγές, Α-ΠΕΙ-ΡΕΣ, το εννοώ, με μάνγκο, με jalapeno, με μεσκάλ, με φράουλα, με αβοκάντο, θα την βρείτε παγωμένη, θα τη δείτε να βγαίνει από αυτόματους πωλητές και γρανιτομηχανές, θα τη δείτε εμφιαλωμένη σε RTD ποτά και βέβαια θα τη δοκιμάσετε στην πιο σπουδαία της και καθιερωμένη παραλλαγή, την Tommy’s Margarita του σπουδαίου Julio Bermejo. Προφανώς και έχει δική της Παγκόσμια Ημέρα, την 22η Φεβρουαρίου, από το 2008.
Paloma: Το ανερχόμενο αστέρι
Μπορεί να είναι ανερχόμενη, έχει όμως κι η Paloma τη δική της, Παγκόσμια Ημέρα, την 22η Μάϊου. Είναι μάλιστα τέτοια η επιρροή και η δημοφιλία της στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια βλέπω να διοργανώνονται διήμεροι ή και εβδομαδιαίοι εορτασμοί γύρω από αυτή την ημερομηνία! Μιλάμε για πανικό! Η δημοτικότητα της Paloma σχεδόν ταυτίστηκε χρονικά με την παγκόσμια τάση για πιο ελαφριά ποτά και βέβαια επωφελήθηκε από αυτή στο έπακρο, τόσο που κοντράρει στα ίσια αυτή της Margarita!
Ποπ κουλτούρα
Margarita
Από το Caddyshack με τον Μπιλ Μάρει, μέχρι το ‘’Iron Man’’, το ‘’Sex and the City’’, το ‘’Heat’’ και το ‘’Practical Magic’’, όπου βέβαια όλοι προσέχαμε τη Σάντρα Μπούλοκ και τη Νικόλ Κίντμαν να χορεύουν και όχι τις μεταμεσονύκτιες Margarita που ετοίμαζαν, το κοκτέιλ έχει συμπεριληφθεί σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Και βέβαια, έχει υμνηθεί και στο Margaritaville του Jimmy Buffet ή τουλάχιστον, έχει χαρίσει έμπνευση στον πρόσφατα εκλιπόντα Αμερικανό. Λογικό και επόμενο, η Margarita είναι ταυτισμένη με το παρτάρισμα, με το Μεξικό, σε ένα βαθμό ακόμη και με τη θάλασσα και τα μπιτς μπαρ.
Paloma
Καμία αναφορά στην ποπ κουλτούρα για την Paloma, τουλάχιστον δε θυμάμαι και δε βρήκα κάτι εγώ. Βέβαια, είμαι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια, σίγουρα θα έχουμε κάποια αναφορά που θα αποτυπωθεί σε χαρτί, κινηματογραφική σεκάνς ή που θα τραγουδηθεί -το ισπανικό La Paloma που έχει τραγουδήσει μέχρι και η Μούσχουρη, φυσικά δεν πιάνεται, καθώς δεν αναφέρεται στο ποτό.
Η τελική ετυμηγορία
Στην τελική μάχη για την καθιέρωση του απόλυτου κοκτέιλ με τεκίλα, φαίνεται πως και οι δύο μονομάχοι έχουν τα δυνατά τους σημεία, ο καθένας διαφορετικά και ξεχωριστά. Η Margarita αποτελεί ένα καθιερωμένο κοκτέιλ, τόσο στα μπαρ, όσο και μέσα από την ποπ κουλτούρα, όμως η Paloma φαίνεται πως έρχεται με φόρα και μάλιστα, έχοντας ως «μηχανή» μια ελληνική εταιρεία, τη Three Cents.
Τα προφίλ τους είναι διαφορετικά και τα δύο όμως ομνύουν στην ποιοτική τεκίλα, ως απαραίτητο συστατικό. Στα της συνταγής, ενώ στη Margarita παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η αναλογία των συστατικών -θα είναι 3:2:1; Μήπως 3:1:1; Ή 2:1:1;- στην Paloma, όπως αντιλαμβάνεστε, κυρίως η ποιότητα της σόδας γκρέιφρουτ.
Χωρίς να μπορώ ξεκάθαρα να καταλήξω σε ένα από τα δύο, προτείνω να απολαμβάνετε και τα δύο κατά περίσταση, ανάλογα την ώρα, την παρέα, το μέρος και τα διαθέσιμα υλικά. Αυτό άλλωστε είναι το «γούστο» στα ποτά, αν δεν είχαμε ποικιλία σε διαθέσιμες επιλογές όλα θα ήταν σίγουρα πιο βαρετά και οι στιγμές που δημιουργούμε μαζί τους και με την παρέα μας θα ήταν σίγουρα πιο μονότονες.