One scotch, one bourbon, one beer.
Γιαννης Κοροβεσης•News
Ένας φίλος μου είχε πει κάποια στιγμή: ’’Γιάννη, τα κοκτέιλ είναι σαν την τζαζ, είναι για λίγους’’.Λίγοι άνθρωποι ξέρουν τον Amos Milburn. Ακόμη πιο λίγοι από αυτούς που ακούν τζαζ και μπλουζ. Λίγοι ξέρουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό μουσικό των μπλουζ των δεκαετιών 40 και 50. Όταν λοιπόν το 1953 ηχογραφούσε το ‘’One scotch, one bourbon, one beer’’ η ποτοαπαγόρευση μας είχε αφήσει χρόνους στην Αμερική, το ίδιο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ο κόσμος είχε πλέον άλλα προβλήματα να τραγουδήσει. Αυτό έκανε κι ο κύριος Amos που με την βοήθεια του Rudy Toombs που επιμελήθηκε τους στίχους τραγουδάει για κάποιον που καλεί τον μπαρτέντερ στο τελείωμα της βάρδιας του να του βάλει λίγο ακόμα να πιεί. Ο συνάδελφος μπαρτέντερ έχει αρχίσει να καθαρίζει το μπαρ του αφού θέλει να κλείσει αλλά ο φίλος μας θέλει κάτι τελευταίο να πιεί γιατί το κορίτσι του τον παράτησε αιφνιδίως φεύγοντας από το σπίτι και εκείνος ψάχνει να την βρει.
Whiskey, whisky, Bourbon, Scotch, Irish, Japanese, Indian, Uisge Beatha, aqua vitae, water of life, κτλ. Όπως κι αν το πεις, παραμένει το ίδιο. Μάλλον, έχει έναν κοινό παρονομαστή, το ότι είναι απόσταγμα δημητριακών, γιατί κατά τα άλλα, το ουίσκι έχει τόση μεγάλη πολυπλοκότητα όσο δεν φαντάζεσαι.
Η ιστορία του ξεκινάει στην Ιρλανδία και μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αποδείξεις απόσταξης ουίσκι είναι η ακόλουθη καταγραφή φόρου που έχει σωθεί από το 1494 μ.Χ.: ‘’Στον Friar John Cor, με διαταγή του βασιλιά, για να κάνει aqua vitae(νερό της ζωής), 8 μπόλλους κριθαριού”. Ο μπόλλος ήταν σκωτσέζικη μονάδα μέτρησης ξηρών προϊόντων και ισούταν με πάνω από 1100 λίμπρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μισό τόνο!
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για το ουίσκι αλλά σίγουρα πιο ενδιαφέρον είναι να το πίνεις και να δοκιμάζεις όλους τους διαφορετικούς τύπους που μπορείς να συναντήσεις είτε δηλαδή πρόκειται για ουίσκι από σίκαλη είτε για ουίσκι από καλαμπόκι και σιτάρι είτε για ουίσκι που έχει καπνιστεί με τύρφη που την έχει ξεβράσει η θάλασσα είτε για ουίσκι που έχει αποσταχθεί 3 φορές σε τεράστιους ιρλανδέζικους άμβυκες είτε για ουίσκι που έχει πρώτα ζυμωθεί με πλήρως ελεγχόμενες και διαφοροποιημένες ζύμες.
Κι αυτό κάναμε την Τρίτη και την Τετάρτη 13 και 14 Δεκεμβρίου στη σχολή του Γιώργου Λούκα* Genius in Gastronomy με τη βοήθεια και του καταπληκτικού whisky expert Πέτρου Χαριζόπουλου**. Δοκιμάσαμε πάνω από 40 ετικέτες ουίσκι από την Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, Ινδία και Ιαπωνία. Γευτήκαμε συλλεκτικές εμφιαλώσεις, μοναδικά vintage ουίσκι συγκεκριμένων χρονιών αλλά και πειράματα ανεξάρτητων εμφιαλωτών. Μιλήσαμε για τα γιαπωνέζικα ουίσκι που σαρώνουν κάθε χρόνο στα ετήσια βραβεία και κάναμε και μία συζήτηση για την ελληνική αγορά του ουίσκι και τον σωστό τρόπο σερβιρίσματός του. Στο τέλος, κεραστήκαμε και από ένα ωραίο πούρο γιατί τι πιο ωραίο από ένα malt παρέα με ένα πούρο;
Έτσι, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις ένα ουίσκι κόλα θυμήσου ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα έχει μία τεράστια ιστορία που σίγουρα δεν του αξίζει να παραβλέπεις τις χιλιάδες ετικέτες του και να το παραγγέλνεις ανώνυμα.
—————————————————————————————————-
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα WWA(World Whisky Awards), τα πιο καταξιωμένα παγκοσμίως διεθνή βραβεία ουίσκι. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στη νεοσύστατη έκδοση του Whisky Magazine στην Ελλάδα αλλά και στην ιστοσελίδα του Whisky Magazine.
*ο Γιώργος Λούκας είναι sommelier και την περίοδο 2005-2008 διετέλεσε brand ambassador των Cutty Sark και Glerothes για την Ελλάδα. Έχει εκπαιδευτεί από τον Ronnie Cox, βραβευμένος 2 φορές ως καλύτερος brand ambassador από το Whiskey Magazine. Επίσης από το 2006 αρθρογραφεί στα ‘’ΒήμαGourmet’’ και ‘’ΒήμαMEN’’.
**ο Πέτρος Χαριζόπουλος είναι γνωστός whisky expert στην Ελλάδα ο οποίος έχει ανακηρυχτεί ‘’Whisky Taster’’ από το αποστακτήριο του Glenfarclas.