Η δύναμη της αυτορρύθμισης: ο ΣΕΑΟΠ υποχρεώνει το ούζο D’ Artemis να τροποποιήσει διαφημιστικό του σποτ
Γιαννης Κοροβεσης•News
Έχω γράψει ξανά και ξανά για την ανάγκη διασφάλισης της ταυτότητας των εθνικών μας προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των ποτών μας, κομμάτι της οποίας αποτελεί και η ορθή επικοινωνία τους, εντός ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου. Μια πολύ πρόσφατη περίπτωση εσφαλμένης και παραπλανητικής διαφημιστικής καμπάνιας και εν γένει επικοινωνίας από μια συγκεκριμένη εταιρεία αλκοολούχων ποτών, ήρθε στο φως μετά από την καταγγελία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγώγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) και την οριστική απόφαση για ανάκλησή της. Η εταιρεία D’ Artemis με το ομώνυμο ούζο υποχρεώθηκε να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την καμπάνια της, ευθυγραμμίζοντάς την με το πλαίσιο του παραρτήματος για τα αλκοολούχα ποτά του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε). Αφού διάβασα την απόφαση που θα βρείτε εδώ, επικοινώνησα με τον ΣΕΑΟΠ, και διά του προέδρου του, κυρίου Χάρη Μαυράκη, έμαθα τις παρακάτω λεπτομέρειες.
Ο κύριος Μαυράκης με ενημέρωσε πως επρόκειτο για μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια. Η εταιρεία D’ Artemis, στο πλαίσιο της προώθησης των ετικετών της μέσα από ραδιοφωνικό σποτ, χρησιμοποιούσε λεκτικά που δεν συνάδουν με το θεσμοθετημένο κανονιστικό πλαίσιο του ΕΚΔ-Ε. Το διαφημιστικό σποτ προκάλεσε την αντίδραση αρκετών μελών του ΣΕΑΟΠ, κάτι που τελικά οδήγησε και στην καταγγελία του στον ΣΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, τα λεκτικά για τα οποία ελέγχθηκε είναι τα παρακάτω:
«όσο και να πιείς δεν χτυπάει»
«… 100% διπλής απόσταξης»
«είναι το μόνο…(διπλής απόσταξης)»
«είναι καθαρό ούζο»
«είναι καθαρό απόσταγμα»
«έτσι είναι το καθαρό ούζο»
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε γιατί κρίθηκαν ως παραπλανητικά και εκτός πλαισίου τα παραπάνω μηνύματα. Θέλω όμως να σταθώ στον πρώτο και στα τελευταία, στα λεκτικά που δημιουργούν την πλέον στρεβλή αντίληψη για το τί είναι το ούζο και για το πώς καταναλώνεται. Η περίπτωση μάλιστα μοιάζει αρκετά με την πρόσφατη τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το ότι το τσίπουρο είναι φαρμακευτικό ποτό.
Και οι δύο περιπτώσεις με τις αντίστοιχες δηλώσεις τους εντάσσονται σε ένα παρωχημένο, ψευδοεπιστημονικό πλαίσιο, το οποίο ως σκοπό έχει απλώς και μόνο την παραπλάνηση του καταναλωτή, η καθεμία για τους λόγους της. Η εφαρμογή των κανονισμών γύρω από το πλαίσιο επικοινωνίας οφείλουν να εφαρμόζονται άμεσα και με αυστηρότητα, αποφεύγοντας τα παραπλανητικά μηνύματα που υπονομεύουν την αξιοπιστία της αγοράς.
Μαθήματα από το εξωτερικό: Ο ρόλος των ρυθμιστικών συμβουλίων
Φυσικά, όργανα όπως ο ΣΕΑΟΠ ή η ΕνΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) υπάρχουν στο εξωτερικό, προκειμένου να εφαρμόζεται το αντίστοιχο πλαίσιο στο εκάστοτε ποτό. Το BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) στη Γαλλία για το κονιάκ, από το οποίο έχω μάλιστα πιστοποιηθεί ή το Scotch Whisky Association στη Σκοτία, έχουν διαμορφώσει υψηλά πρότυπα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ορθής επικοινωνίας των προϊόντων τους. Τα παραδείγματα αυτών των ποτών, περιώνυμα σε όλο τον κόσμο λόγω της ποιότητας και της ευρείας αποδοχής τους, αποδεικνύουν ότι η αυστηρή ρύθμιση και η συνεργασία με τους παραγωγούς είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της διεθνούς φήμης ενός εθνικού προϊόντος.
Στη Γαλλία, το BNIC ρυθμίζει κάθε πτυχή της παραγωγής και επικοινωνίας του κονιάκ, από την προέλευση των πρώτων υλών έως τις διαφημιστικές εκστρατείες. Παρόμοια, το Scotch Whisky Association θέτει αυστηρούς κανόνες που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα του σκοτσέζικου ουίσκι, προστατεύοντας την παράδοση και τη φήμη του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα το SWA έχει πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, περιπτώσεις όπου έχουν καταφέρει να προστατεύσουν τη φήμη του από εταιρείες και οργανισμούς που έχουν προσπαθήσει να το διαβάλουν ή να το αντιγράψουν.
Η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή δεν είναι απλώς υποχρέωση, αλλά και ευκαιρία. Η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και η διασφάλιση ότι τα μηνύματά της είναι ορθά και ορθώς τεκμηριωμένα αποτελούν θεμέλια για τη δημιουργία μιας στιβαρής ταυτότητας. Ο καταναλωτής που ενημερώνεται για τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας, από την παραγωγική διαδικασία έως τη γευστική εμπειρία, αναπτύσσει βαθύτερη εκτίμηση για το προϊόν και την κουλτούρα που το περιβάλλει. Ο μοναδικός δρόμος στην εταιρική επικοινωνία, μονόδρομος και στην περίπτωση των εθνικών προϊόντων, εδώ και αρκετά χρόνια είναι η διαφάνεια προς τον τελικό καταναλωτή.
Ο ΣΕΑΟΠ, με τη δράση του, οφείλει να ενισχύσει αυτή την προσέγγιση, καλλιεργώντας συνεργασίες και εφαρμόζοντας ακόμη πιο ψηλά πρότυπα επικοινωνίας, ανάλογα της ποιότητας των ελληνικών αποσταγμάτων. Με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτές, η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα της ως σύμβολα σταθερής και υψηλής ποιότητας.
Το μέλλον των εθνικών μας αποσταγμάτων εξαρτάται από τη διαρκή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων φορέων για ποιότητα, υπευθυνότητα και διαφάνεια. Η πρόσφατη περίπτωση του ούζου D’ Artemis και η υπευθυνότητα που επέδειξε ο ΣΕΑΟΠ πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς η αυτορρύθμιση και η υπευθυνότητα μπορούν να διαμορφώσουν μια ισχυρή και αξιόπιστη εικόνα για τα εθνικά μας προϊόντα.