Northern English Brown Ale: Ξεκινήστε τη ζυθοποίηση στο σπίτι!
Κυριάκος Πιερράκος•Beer And The City
Όσοι ασχολείστε με την οικιακή ζυθοποίηση στην Ελλάδα, πιθανότατα θα γνωρίζετε πως πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός ζυθοποίησης με τίτλο Tinos Homebrew Challenge, την διοργάνωση του οποίου είχε η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, ευρέως γνωστή με τον διακριτικό τίτλο Νήσος. Το σίκουελ λοιπόν του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στους υπολειπόμενους μήνες του 2021, όπως και στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το πρώτο διαγωνιζόμενο είδος που ζητήθηκε από τους οικοζυθοποιούς να χρησιμοποιήσουν ώστε να μεγαλουργήσουν με τις μπίρες τους είναι το Northern English Brown Ale και δε θα είχαμε καλύτερη αφορμή για να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε ένα σχετικά παραμελημένο στιλ μπίρας.
Η Αγγλική σχολή μπίρας, ως γνωστόν, διαθέτει τεράστια ιστορία. Κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι και οι Brown Ale που για αρκετούς αιώνες αποτελούσαν την κορυφαία επιλογή στις τοπικές παμπ. Ο όρος ‘’Brown Ale’’ όμως, δεν αφορούσε τόσο τα γευστικά χαρακτηριστικά τους, όσο τις διαφοροποιούσε σε κάποιο βαθμό από τις Porter & Stout που ήταν πιο σκούρες στο χρώμα τους (επίσης για την παραγωγή τους χρησιμοποιείτο σε ποσοστό 100% μια ελαφρώς ψημένη βύνη με ονομασία Brown Malt). Αυτό άλλαξε το 1816 όταν ο μηχανικός Daniel Wheeler εφηύρε ένα νέο είδος κυλινδρικής δεξαμενής που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία μιας εξαιρετικά καβουρδισμένης βύνης, γνωστή και ως Black Patent Malt. Η συγκεκριμένη εφεύρεση θεωρείται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της μπίρας μιας και πλέον οι ζυθοποιοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλο ποσοστό βυνοποιημένου κριθαριού (που ήταν φθηνό) στις συνταγές τους με ελάχιστη προσθήκη Black Patent Malt για να ρυθμίσουν το χρώμα της μπίρας τους. Αυτή η εξέλιξη ήταν πολύ σημαντική για να διαχωριστούν τα είδη μπίρας με σαφή γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά – πλέον άλλο η Pale Ale, άλλο η Brown Ale, εντελώς διαφορετικές οι Porter & Stout.
Οι Brown Ale δυστυχώς στα χρόνια που πέρασαν έγιναν όλο και πιο σπάνιες, μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε κυρίως σε άλλη είδη μπίρας. Αυτό άρχιζε να αλλάζει στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως όταν βγήκαν στην αγορά η Mann’s Brown Ale και φυσικά η εμφιαλωμένη έκδοση της πασίγνωστης Newcastle Brown – οι ζυθόφιλοι άρχισαν να αγκαλιάζουν πάλι αυτό το ξεχασμένο στυλ. Οι συγκεκριμένες μπίρες μάλιστα, μπορούμε να πούμε πως αποτελούν ισχυρά παραδείγματα για τις δύο υποκατηγορίες Brown Ale που προέκυψαν μέσα στα χρόνια: London Brown Ale για την Mann’s & Northern English Brown Ale για την Newcastle. Προσοχή για τους διαγωνιζόμενους, οι London Brown πλέον ανήκουν στα ιστορικά είδη μπίρας και δεν είναι το είδος που καλύπτουμε εδώ μιας και έχουν σημαντικές στιλιστικές διαφορές σε σύγκριση με τις Northern English Brown Ale.
Περνώντας λοιπόν στην ουσία, μια τυπική Northern English Brown Ale είναι, τι έκπληξη, χρώματος καφέ. Μπορεί να είναι σκούρο καφέ, μπορεί και κεχριμπαρένιο. Αρωματικά και γευστικά θα μας δώσει μια ευχάριστη (και όχι πολύ έντονη) υποψία από ξηρούς καρπούς, μπισκότο και καραμέλα. Η γενική της ισορροπία κλίνει ελαφρώς προς την γλυκιά αίσθηση που παράγεται από τις βύνες, μιας και η παρουσία λυκίσκου εδώ είναι περιορισμένη ως και ανύπαρκτη. Παρ’ ότι χρησιμοποιούνται καραμελοποιημένες βύνες αλλά και Αγγλικά στελέχη μαγιάς που αφήνουν αρκετά αζύμωτα σάκχαρα, το σώμα τους δεν είναι ιδιαιτέρως γεμάτο. Αυτό γίνεται μιας και η λογική πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν οι συγκεκριμένες μπίρες είναι για να πίνονται σε ποσότητες πάνω στην μπάρα μιας παμπ – το παχύ σώμα σε μια μπίρα μπορεί να εξυπηρετεί εξαιρετικά άλλα είδη, αλλά εδώ μάλλον θα πετύχαινε τον αντίθετο σκοπό από αυτόν που θέλουμε.
Ελπίζω λοιπόν να σας έδωσα μια καλή εικόνα για τις Northern English Brown Ale, που θα σας βοηθήσει να διαπρέψετε στο Tinos Homebrew Challenge. Εάν δεν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, μπορείτε απλά να απολαύσετε μια Newcastle Brown ή μια Wychwood Hobgoblin που κυκλοφορούν σε σταθερή βάση στην χώρα μας! Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες και για επίλογο θα σας αφήσω με μέρος από το ποίημα L’Allegro του John Milton, ολόκληρο μπορείτε να το βρείτε εδώ:
“And young and old come forth to play
On a sunshine holiday,
Till the live-long daylight fail;
Then to the spicy nut-brown ale”