My Rum Diary – part 1
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Η αποστολή δύσκολη. Μα η όρεξη μεγάλη και οι συνεργάτες «σκληροί» και έμπειροι. Το να φτιάξω το τέλειο Νταϊκιρί μου θύμιζε κάτι από χαμένη Ατλαντίδα και την εύρεση αυτής στο χάρτη, στη θάλασσα, στα όνειρα μου. Και φυσικά ήταν κάτι που ξεκίνησα να το σκέπτομαι κατόπιν ερώτησης πελάτη που μου ζήτησε να του προτείνω κάποιο ρούμι για να πιει το αγαπημένο του κοκτέιλ.
Βέβαια για να βρεις το «κατάλληλο» ρούμι για αυτό το μυθικό κοκτέιλ πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις αρκετά ρούμια – να τα δοκιμάσεις συγκεντρωμένα a.k.a. γευσιγνωσία. Ε, ναι, και γιατί όταν στο bitterbooze αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μαζεύουμε μερικούς από τους πιο σοβαρούς και διαβασμένους μπάρμαν, mixologist, sommelier, connoisseur και περπατάμε επάνω σε αλκοολικές διαδρομές προκειμένου να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε, «τεστάρουμε» τα αποστάγματα -μονομάχους της κάθε φοράς.
Ετούτη τη φορά, στο ημερολόγιου ρουμιών που θα δημιουργούσαμε, μου έκαναν την τιμή να παρευρεθούν και να συνεισφέρουν ουσιαστικά ο καλός μου φίλος και συνάδελφος Γιάννης Αλεξόπουλος που προσέφερε και τον χώρο εργασίας του, το Cinco, σε αυτό τον καλό σκοπό(!), ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, μπάρμαν και ιδιοκτήτης του νέο-ανακαινισμένου και διπλάσιου πλέον Holy Spirit, ο Γιάννης Σαμαράς, μπάρμαν και συνιδιοκτήτης του «περιμένουμε-να-ανοίξει» Dalliance House στην Κηφισιά, ο Αχιλλέας Πουλημένος που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται πίσω από την μπάρα του Tiki Athens, ο Διονύσης Πολάτος, ψυχή και μυαλό του El Rey Alobar στο Χαλάνδρι και ο Γιώργος Φλούδας, διευθυντής οίνου και συνιδιοκτήτης της εισαγωγικής εταιρείας Trinity wines. Επίσης, καλεσμένος ήταν ο καλός μου φίλος και συνάδελφος Σίμος Ταγαράς αλλά και ο επίσης συνάδελφος Γιώργος Μεγαλοκονόμος που έφθασε τελευταία στιγμή λίγο ακριβώς πριν ξεκινήσουμε! Η γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε συνεπικουρούμενη από τον Στάθη Καλλιγέρη και τον φωτογραφικό του φακό.
Το ραντεβού λοιπόν κλείστηκε για την Κυριακή στις 14.00 στο καταπληκτικό Cinco του Κολωνακίου. Μια ντουζίνα σχεδόν ρούμια, λευκά κατά πλειοψηφία, θα δοκιμάζονταν και θα καταλήγαμε στο ποιο φτιάχνει το «καλύτερο»(;) Νταϊκιρί. Εκτός όμως από λευκά είχαμε και από άλλες κατηγορίες ρούμια. Παλαιωμένα, agricole(που παράγονται σε πρώην γαλλικές αποικίες της Καραϊβικής), παλαιωμένα με τη μέθοδο Solera, κτλ.
Angostura white reserve
37.5% abv(Alcohol by Volume) – £ 19.15 (theDrinkshop.com) – Εισαγωγέας: Κόνδωρ ΑΕ
Χώρα παραγωγής: Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Μύτη: Καθαρή μύτη με αρκετά ζεστό το αλκοόλ και έντονα μπαχαρικά, κίτρο και ένα ελαφρύ άρωμα μπανάνας.
Στόμα: Στο στόμα το αλκοόλ είναι πιο μαλακό με την βανίλια να κυριαρχεί, την μπανάνα να είναι πιο έντονη και το αποτέλεσμα να είναι ένα αρκετά ισορροπημένο ρούμι.
Άλλα σχόλια: Η συγκεκριμένη ετικέτα είναι μείγμα από διάφορα ρούμια που έχουν παλαιώσει μέχρι και τρία χρόνια. Μετά την παλαίωση φιλτράρεται δύο φορές για να αφαιρεθεί το χρώμα που έχει πάρει από το βαρέλι και εμφιαλώνεται.
Bacardi Superior
37.5% abv – £ 17.89 (theDrinkshop.com) – Εισαγωγέας: Bacardi Ελλάς ΕΠΕ
Χώρα παραγωγής: Πουέρτο Ρίκο
Μύτη: Καθαρό και ελαιώδες στη μύτη με έντονα αρώματα αποξηραμένων φρούτων(κυρίως βερίκοκου), blue cheese και κουμκουάτ.
Στόμα: Στο στόμα βγαίνει αρκετά απαλά το αλκοόλ και εδώ το περγαμόντο είναι που κυριαρχεί.
Άλλα σχόλια: Το Bacardi ήταν το πρώτο premium ρούμι που φτιάχτηκε ποτέ, το 1862, και ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τα πρώτα Νταϊκιρί και Κούμπα Λίμπρε. Παραγόταν στην Κούβα μέχρι και την επανάσταση του Κάστρο την δεκαετία του 60 όταν και μεταφέρθηκε στο Πουέρτο Ρίκο αφού διαφώνησε με τις κρατικοποιήσεις των εταιριών.
Bacardi Heritage Limited Edition
44.5% abv – δεν διατίθεται στο εμπόριο – Εισαγωγέας Bacardi Ελλάς ΕΠΕ
Χώρα παραγωγής: Μεξικό
Μύτη: Καθαρή και έντονη μύτη με πολύπλοκα αρωματικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν μαλακό δέρμα, wasabi και σιναπόσπορο.
Στόμα: Λιπαρό στο στόμα με γεμάτο σώμα και νότες από γλυκάνισο και μάραθο να ξεπηδούν. Η σοκολάτα κεράσι και το τιραμισού είναι δύο γευστικά χαρακτηριστικά που θα καταλάβεις αμέσως μόλις το δοκιμάσεις όπως επίσης και η μακριά επίγευση.
Άλλα σχόλια: Το Bacardi Heritage δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια του μπουκαλιού που διέδωσε το Νταϊκιρί και ως εκ τούτου παρουσιάζεται ως ρέπλικα αυτού. Με φελλό στο μπουκάλι, την αυθεντική ετικέτα στα ισπανικά την αυθεντική περιεκτικότητα σε αλκοόλ(44.5%) και το χαρακτηριστικό κενό στο λαιμό που χρησίμευε στο να επιτρέπει στο ρούμι να διογκώνεται όταν ταξιδεύει σε πιο ζεστά κλίματα το συγκεκριμένο ρούμι αποτελεί ένα εξαιρετικό ρούμι για να το πιεις σκέτο αλλά και ιδανικό συστατικό για κοκτέιλ.
El Dorado 3 y.o.
40% abv – £ 21.19 (theDrinkshop.com) – Εισαγωγέας: Κάβα Ανθίδης
Χώρα παραγωγής: Γουιάνα
Μύτη: Καθαρή και έντονη μύτη με χαρακτηριστικά αρώματα καραμέλας και butterscotch με μία διακριτική παρουσία κίτρου.
Στόμα: Στο στόμα η καραμέλα βουτύρου είναι κι εδώ παρόν και ενισχύεται από διάφορους ξηρούς καρπούς όπως καρύδι και φουντούκι. Ένα σίγουρα γλυκόπιοτο ρούμι.
Άλλα σχόλια: Ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας ρουμιών Demerara που παίρνουν το όνομα τους από τον ομώνυμο ποταμό που βρίσκεται στη Γουιάνα και πρόκειται για μείγμα ρουμιών από άμβυκα και από συνεχή αποστακτήρα. Το συγκεκριμένο ρούμι παρόλα αυτά προέρχεται από συνεχή απόσταξη και μόνο.
Santa Teresa Claro
40% abv – £ 18.29 (theDrinkshop.com) – Εισαγωγέας: Β.Γ. Σπηλιόπουλος ΑΒΕΕ
Μύτη: Καθαρή μύτη με έντονα αρώματα καπνιστής ρέγγας, ιωδίου και καραμέλας.
Στόμα: Τα χαρακτηριστικά κάποιου εξαιρετικού καπνιστού islay μόλτ ουίσκι συναντώνται και στο στόμα με το ιώδιο να κυριαρχεί μαζί με ήπια στοιχεία καρύδας. Υφάλμυρη και με στοιχεία γρασιδιού γεύση.
Άλλα σχόλια: Το συγκεκριμένο ρούμι παλαιώνει περισσότερο από 2 χρόνια σε χρησιμοποιημένα βαρέλια αμερικανικής δρυός που πριν περιείχαν μπέρμπον και από εκεί παίρνει και τα παραπάνω γευστικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν έντονα ουίσκι. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον ρούμι.
Havana Club 3 y.o.
40% abv – £ 18.16 (theDrinkshop.com) – Εισαγωγέας: Pernod Ricard Hellas ΑΒΕΕ
Μύτη: Καθαρή και έντονα αρωματική μύτη με χαρακτηριστικά αρώματα εσπεριδοειδών και πιο συγκεκριμένα κίτρου και φλούδας μανταρινιού. Αρκετά ντελικάτο στα αρώματα του και με μία χαρακτηριστική μυρωδιά βρεγμένου μαλλιού(wet wool) αλλά και ζαχαρωτών.
Στόμα: Στο στόμα είναι απαλό και ελαφρώς γλυκό με έντονα στοιχεία πικρής ελιάς και σέλερι. Λίγο πιο κοντή επίγευση από το αναμενόμενο.
Άλλα σχόλια: Το συγκεκριμένο ρούμι είναι μείγμα από διάφορα μικρής ηλικίας ρούμια που παλαιώνει για 3 χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός. Είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος από τα ρούμια της δοκιμής που μας έρχεται από την Κούβα, την πατρίδα των περισσότερων κλασσικών κοκτέιλ με ρούμι.
Συνεχίζεται…