Mojito: Πειρατικό ποτό ή ερωτικό φίλτρο;
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Είναι από τα πλέον ευπώλητα κοκτέιλ και φιγουράρει για δεκαετίες στις απανταχού λίστες σχεδόν κάθε μπαρ, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κουβάνικα κοκτέιλ και η φήμη του πιστώνεται κατά πολλοίς στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ, οι ρίζες του Mojito εντοπίζονται δύσκολα, πόσω μάλλον η πατρότητα του. Για τη σύλληψη του παρόλα αυτά, και κατόπιν εκτεταμένης σύγχρονης έρευνας, αναμειγνύονται αραβικά έθιμα, γαλλικές συνήθειες, εγγλέζικη αποφασιστικότητα και κουβάνικο μπρίο.
Η ιστορία του Mojito
Λέγεται πως οι Άραβες χρησιμοποιούσαν την μέντα ως φαρμακευτικό βότανο για στομαχικές διαταραχές, πολλούς αιώνες πριν την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου από τους Ευρωπαίους, οπότε και αρκετά νωρίτερα από τα μέσα του 18ου αιώνα, περίοδος όπου δημιουργήθηκε το Mint Julep. Το Mint Julep χαρακτήρισε την αμερικανική κουλτούρα των κοκτέιλ και θεωρείται το πρώτο κοκτέιλ που ενσωμάτωνε τη μέντα σε ένα ποτό.
Ένα, αδιαμφισβήτητο αυτή τη φορά γεγονός, δείχνει πως πρόγονος του Mojito ήταν το El Draque, ένα κοκτέιλ με aguardiente (το μη-ραφιναρισμένο απόσταγμα ζαχαροκάλαμου που έπιναν στην Καραϊβική), ζάχαρη ή μέλι και μέντα, το οποίο εμφανίζεται το 1586 στην Καραϊβική. Ως δημιουργός του θεωρείται, εσφαλμένα, ο sir Francis Drake, βρετανός καραβοκύρης και εξερευνητής. Γράφουμε «εσφαλμένα», διότι, μπορεί να δημιουργήθηκε επάνω σε πλοίο του Francis Drake, αλλά έχουμε καταλήξει πως το δημιούργησε ο ανιψιός του, ναύαρχος sir Richard Hawkins, όταν μετά από προσπάθεια για απόβαση στις ακτές της Κούβας, το πλήρωμα αρρώστησε και τα σχέδια για επιδρομή της Αβάνας ματαιώθηκαν.
Όλα συνηγορούν πως τότε δημιουργήθηκε το πρώτο El Draque, ως φάρμακο για τις ασθένειες που «χτυπούσαν» τους ναυτικούς στα ταξίδια τους στην Καραϊβική (κίτρινος πυρετός, ελονοσία, στομαχικές διαταραχές, κτλ). Κάποιοι πάντως αναφέρουν και τους πρώην σκλάβους φυτειών ζαχαροκάλαμου που δραπέτευαν –οι επονομαζόμενοι και Maroon- και στρατολογούνταν στα βρετανικά πλοία ή τους Γάλλους κουρσάρους που είχαν έρθει από πριν σε επαφή με την παραγωγή aguardiente.
Τελικώς, ο sir Francis Drake αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1596, λόγω δυσεντερίας, παρόλα αυτά, η φήμη του ποτού του El Draque, παρέμεινε και ήταν αυτή που έδωσε σάρκα και οστά στο Mojito. Για να φθάσουμε όμως στην τελική συνταγή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, έπρεπε οι Κουβάνοι, που θεωρούνται αυτοί που το τελειοποίησαν, να έρθουν σε επαφή με μια άλλη συνταγή, αμιγώς αμερικάνικη, το Whiskey Rickey, την περίοδο της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης. Μία φόρμουλα που περιείχε ουίσκι, χυμό από στυμμένο λάιμ και σόδα!
Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα μπαρ της Αβάνας που πιστώνονται με την τελική δημιουργία τη δεκαετία του 1930, το Sloppy Joe και το El Floridita. Τελικώς, η φήμη του Mojito γιγαντώθηκε τη δεκαετία του 1950, σε ένα άλλο μπαρ, το La Bodeguita del Medio, από τον Angel Martinez, φυσικά με τη βοήθεια του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Η λέξη Mojito λέγεται πως προήλθε από το ‘’Mojo’’, ένα αφρικανικό ξόρκι με βότανα και μπαχαρικά, ειδικά παρασκευασμένο για να φέρνει τύχη, έρωτα και για να κρατά μακριά του δαίμονες! Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν κάνει και μια επιτυχημένη συνταγή κοκτέιλ;