previous
next

Μετρητά ή κάρτα στα μπαρ και στα εστιατόρια;

Articles

Για τους ιδιοκτήτες μπαρ δε μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση από την (αποκλειστική) χρήση κάρτας στο ταμείο τους. Το τοπίο άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει μετασχηματισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πάλαι ποτέ εξάρτηση από τις φυσικές συναλλαγές στα μπαρ σε μετρητά, έχει πλέον επισκιαστεί από την σχεδόν καθολική κυριαρχία των αντίστοιχων με κάρτα. Και όσο κι αν υπάρχει ακόμη αρκετός κόσμος που νοσταλγικά μπορεί να προτιμά τα μετρητά, τα πλεονεκτήματα για την κάρτα στα μπαρ, ειδικά για τις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι πολυάριθμα, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, μέχρι την αύξηση των πωλήσεων τους.

Πρώτο και σημαντικό πλεονέκτημα της (αποκλειστικής) χρήσης κάρτας για πληρωμές στα μπαρ είναι η απόλυτη αποφυγή περιστατικών κλοπής. Αν δεν υπάρχουν μετρητά στον χώρο, αν δεν υπάρχει καν ταμείο ή/και κάποιο κουτί/χρηματοκιβώτιο/συρτάρι στο μπαρ, τότε πολύ απλά, δεν μπορεί να κλέψει κανείς.

κάρτα στα μπαρ

Αλλά από την άλλη, κλοπή δε μπορεί να θεωρούνται μόνο τα περιστατικά ληστείας, να μπει δηλαδή κάποιος στο μπαρ τις ώρες που είναι κλειστό ή και τις ώρες που λειτουργεί και να κλέψει το ταμείο. Στα περισσότερα μπαρ, το πιο συχνό φαινόμενο κλοπής είναι εκείνη που μπορεί να συμβεί από τους εργαζόμενους. Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα στον (παλαιό) κόσμο των μπαρ ήταν να πουλήσει ο μπαρτέντερ ένα/δύο/τρία ποτά, χωρίς να τα «χτυπήσει» και να βάλει τα χρήματα που θα εισπράξει από τον πελάτη, στην τσέπη του. Ή, σε ακόμη πιο χαλαρές καταστάσεις, να απλώσει το χέρι του απευθείας στο ταμείο και να κλέψει, μικρά ή μεγαλύτερα ποσά -δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Με την κάρτα στα μπαρ όλες οι πωλήσεις καταγράφονται και τα περιστατικά κλοπής, ακόμη και από εργαζόμενους της επιχείρησης, σχεδόν εκμηδενίζονται. Ταυτόχρονα, με την καταγραφή κάθε συναλλαγής, γίνεται πιο εύκολη και η παρακολούθηση των πωλήσεων. Επιπροσθέτως, η απόλυτη αυτή διαφάνεια ενισχύει και προωθεί το ακόμη πιο έντιμο εργασιακό περιβάλλον.

Η κάρτα στα μπαρ όμως έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τόσο την κατά κεφαλή αξία συναλλαγής, όσο και τις συνολικές πωλήσεις των μπαρ. Αυτό το μάθαμε κυρίως από την εποχή της COVID-19 και μετά, χρονικό σημείο καμπής από το οποίο και έπειτα τα περισσότερα μπαρ «ψηφιοποιήθηκαν». Προσοχή, δεν αναφέρομαι αναγκαστικά στην αύξηση της κατανάλωσης, παρά σε εκείνη της αξίας συναλλαγής, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι με μεγαλύτερη ευκολία πλέον ο πελάτης αγοράζει κάτι πιο ακριβό. Και βέβαια είναι λογικό, όταν δεν έχει κάποιος πραγματικά χρήματα στα χέρια του, όταν δεν κρατά μετρητά, τότε διστάζει και λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, μελέτες έχουν δείξει πως η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα παρουσιάζεται έως και 30% αυξημένη, σε σχέση με τα μετρητά!

Επίσης, η πληρωμή με κάρτα στα μπαρ απλοποιεί τη λειτουργία τους και αυξάνει την αποδοτικότητα του προσωπικού του, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη. Και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αυτό. Η χρήση μετρητών σε ένα μπαρ απαιτεί διάφορες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, την καταμέτρησή τους, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους, διαδικασίες που ενέχουν και το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ανάγκη για κάποιον υπάλληλο που θα χειρίζεται το ταμείο, αφού με την κάρτα όλα γίνονται πλέον αυτόματα.

Αλλά και από την πλευρά του πελάτη εκτιμάται η συναλλαγή με κάρτα στα μπαρ, αφού εξακριβωμένα βελτιώνει τη συνολική εμπειρία του εκεί. Ευκολία, ακρίβεια και ταχύτητα στη συναλλαγή. Ο πελάτης πλέον έχει την κάρτα του ή απλώς και μόνο το κινητό του με το ψηφιακό πορτοφόλι και κάνοντας μια πολύ απλή κίνηση, μπορεί να πληρώνει τα ποτά του. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στα κλασικά μπαρ, αλλά και στα εστιατόρια, στα κλαμπ, ακόμη και στα μπιτς μπαρ, εκεί όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια μπορεί να ψάχναμε τα χρήματα και τα κέρματα που βρίσκονταν σκόρπια μέσα στην τσάντα με τις πετσέτες, το κινητό και τα περιοδικά για να πληρώσουμε έναν Φρέντο-εσπρέσο-σκέτο ή κάθε “γύρο” από ποτά, καθώς, αν θυμάστε καλά, κάποτε δεν υπήρχαν ούτε ηλεκτρονικές παραγγελίες και τεφτέρια -ο σερβιτόρος έπρεπε να πληρώνεται με το σερβίρισμα.

κάρτα στα μπαρ

Εντωμεταξύ, μπορεί με την κάρτα να μην μπορεί κανείς να ανεμίσει αγενέστατα το πορτοφόλι του μπροστά σε όλους τους θαμώνες του μπαρ ή να «ψηλώσει» το χέρι του κρατώντας ένα πενηντάρικο μήπως και τον δει ο μπαρτέντερ στο κλαμπ -και ευτυχώς, θα πω εγώ- σίγουρα όμως όλα γίνονται πιο ανέπαφα, άρα και πιο καθαρά. Τα μικρόβια βέβαια και πάλι μπορούν να μεταφερθούν, με άλλους τρόπους, μόνο βέβαια αν το θέλει ο πελάτης ή ο μπαρτέντερ, δεν προτιμάτε όμως ο μπαρτέντερ να ασχολείται με το ποτό σας και μόνο και να μην έχει να μετρήσει κάθε τρεις και λίγο μετρητά; Προσωπικά, πάντα είχα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εικόνα και ως πελάτης, αλλά και όταν εργαζόμουν σε μπαρ. Μάλιστα, από την COVID-19 και έπειτα, θέλω να ακουμπάω σε όσο το δυνατό λιγότερα σημεία που έχουν ακουμπήσει χιλιάδες άλλοι. Η συναλλαγή με κάρτα σκοράρει κι εκεί!

Θέλετε κι άλλα πλεονεκτήματα; Αν ο ιδιοκτήτης μπαρ είναι μερακλής και data freak, τότε οι συναλλαγές με κάρτα μπορούν να του προσφέρουν τα πάντα και αυτοματοποιημένα. Οι συναλλαγές με κάρτα ενισχύουν το όποιο πρόγραμμα παραγγελιοληψίας μπορεί να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση με ακόμη περισσότερα δεδομένα και βέβαια, περιττό να δηλώσω πόσο βοηθητικά μπορεί να είναι όλα αυτά τα στοιχεία. Δεδομένα για τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών που στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του μπαρ, εξορθολογισμό στρατηγικών αποφάσεων και δημιουργία πιο αποδοτικών οικονομιών κλίμακας. Ακόμη και προγράμματα loyalty μπορούν να ενσωματωθούν στην κάρτα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για αρκετούς πελάτες.

κάρτα στα μπαρ

Κάρτα στα μπαρ και άλλα δαιμόνια

Αν καταφέρατε να φθάσετε μέχρι εδώ διερωτώμενοι όμως για το αν τα παραπάνω περιγράφουν ένα κλασικό μπαρ ή απλώς κάποιο εμπορικό κατάστημα, αν φοβάστε πως η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τους μπαρτέντερ, τους δισκοθέτες, τους μάγειρες, αν λυπάστε όταν βλέπετε κόσμο στα μπαρ να κοιτάει τα κινητά του αντί για τους φίλους του, τότε έχετε υπόψη σας πως ένα από τα βασικά προτερήματα της τεχνολογίας είναι το ότι μας προσφέρει ευκολία και άνεση για να κάνουμε άλλα πράγματα. Από εκεί και έπειτα, στο χέρι μας είναι τα αξιοποιήσουμε. Εν ολίγοις, στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, η χρήση κάρτας στα μπαρ μόνο προτερήματα διαθέτει και κάνει τη ζωή μας καλύτερη, πιο εύκολη, πιο άνετη. Για άλλα πρέπει να αμφιβάλλουμε και να ανησυχούμε. Και σίγουρα, θα πεί κανείς, πως και οι συναλλαγές με κάρτα κοστίζουν για την επιχείρηση, ένα κόστος που πηγαίνει στην τράπεζα. Αυτό το κόστος όμως δεν αξίζει, πιστεύετε, για όλα τα παραπάνω;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Μετρητά ή κάρτα στα μπαρ και στα εστιατόρια;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 25/07/2024