previous
next

Μείνε πίσω από τη μπάρα

Αλκοολη

Όταν πας στο ιατρείο του φημισμένου οφθαλμίατρου Μαργιωλετάκη, δεν πας να κάνεις φιλίες. Πας διότι σου είπαν ότι αυτός μπορεί να σου φτιάξει το μάτι σου το αλλήθωρο. Αν όντως στο φτιάξει μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τα θρυλούμενα, έχεις ένα λόγο παραπάνω να τον «θαυμάζεις». Προφανώς αν σε παρακολουθεί τακτικά, χρειάζεται ως ένα βαθμό να ταιριάζουν τα χνώτα σας, αλλά επί της ουσίας το να είναι καλός επιστήμονας σου αρκεί, δεν ψάχνεις να βρεις φιλαράκι. Οπότε μπορείς εύκολα να κάνεις και υποχωρήσεις αν κρίνεις ότι κάτι δεν σου αρέσει.

Κάτι παρόμοιο, από διαφορετική σκοπιά βέβαια, συμβαίνει και στον εργασιακό σου χώρο. Παραδείγματος χάρη, πας σε μια δουλειά και έχεις να κάνεις με έναν προϊστάμενο. Και πάλι, τα χνώτα σας πρέπει να ταιριάζουν για να συνεργαστείτε καλά, χωρίς βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι θα γίνετε φιλαράκια. Υποθέτοντας όμως ότι είναι μια δουλειά που σου αρέσει, αυτός βρίσκεται σε μια θέση που θα ήθελες να βρεθείς κι εσύ κάποια στιγμή, ξέρει τα μυστικά, ξέρει τα κόλπα. Ως εκ τούτου, κατά κάποιο τρόπο τον «θαυμάζεις».

Με αυτό το ρήμα, εννοώ κατά βάση αυτό που στην Αγγλική γλώσσα ορίζεται ως “look up to” και είναι μάλλον πολύ πιο εύστοχο, από το ρήμα θαυμάζω που χρησιμοποιώ εγώ καταχρηστικά.

 

"Προσπαθώ να πω, ότι σε πολλές κοινωνικές γνωριμίες και συναναστροφές μας ,εκ των πραγμάτων η βάση ενδέχεται να είναι ανισομερής και μονόπλευρα βαρύνουσα. Αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να φέρει παρεξηγήσεις ή καλύτερα, παρανοήσεις."

 

Μπορεί να είναι επειδή εγώ είμαι καλοπροαίρετος ή ακόμα και αφελής, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά παραπλανούμαι. Έχοντας κατά νου τη θετική άποψη από το εργασιακό στάτους, δεν εντοπίζω άλλες, λιγότερο… φωτεινές όψεις του χαρακτήρα του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερώ να δω ποιος πραγματικά είναι αυτός απέναντί μου και τελικά, πόσο αξίζει να επιμείνω στη συναναστροφή μου μαζί του. Έχω πολλές φορές υπάρξει «τυφλός» στη απλοϊκότητα, την κουταμάρα, ακόμα και την πονηριά ανθρώπων που έχω γνωρίσει κάτω από έναν κεντρικό επαγγελματικό τίτλο. Ανθρώπους για τους οποίους τελικά, σπατάλησα περισσότερο χρόνο και φαιά ουσία απ’ όση θα άξιζαν.

 

 

Όταν είσαι πίσω από τη μπάρα, ξεκινάς με ένα τέτοιο κοινωνικό «μπόνους». Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν έχετε καταλάβει πόσο χρόνο σας αγοράζει στη συνείδηση του κόσμου το να είστε καλοί στη δουλειά σας. Έχετε κερδίσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην επικοινωνία σας με τον έξω κόσμο, πολύ απλά διότι κάποιος σας επέλεξε για να είστε σε αυτή τη θέση. Είναι σαν να δίνει αυτόματα συστατική επιστολή για λογαριασμό σας σε όποιον παραγγέλνει ένα ποτό.

Είναι στο χέρι σας αυτό το δώρο, να το εκμεταλλευτείτε. Να καλλιεργήσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες ξεκινώντας από αυτό το σκαλοπάτι. Να χτίσετε τη γνώση σας και την ποιότητα του προϊόντος σας με κόπο και προσήλωση. Και να σφραγίσετε την καλή εμπειρία του πελάτη σας, με απαράμιλλη ευγένεια και φιλοξενία. Έτσι ώστε, όποιος σας εμπιστευθεί για τη διασκέδασή του, να νιώσει διακαιόμενος για την επιλογή του και να μην νιώσει ποτέ ότι σπατάλησε τον χρόνο του άδικα για εσάς.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αχιλλέας Αναστασόπουλος είναι καλό παιδί. Ασχολείται με τα αυτοκίνητα, τις γάτες και το γράψιμο. Επαγγελματίας χομπίστας και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, αρθογραφεί στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Drive και διατηρεί το...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μείνε πίσω από τη μπάρα"

Αλκοολη

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2015