Mediterranean Bartending – Αντί μανιφέστου
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Η ιδέα μου καρφώθηκε στο μυαλό πριν περίπου δύο χρόνια, τότε που ήταν πολύ «της μόδας» (και ακόμα είναι) η ιαπωνική προσέγγιση -και όλα όσα αυτή περιλαμβάνει- στο μπαρ. Ιαπωνικά εργαλεία, συγκεκριμένες τεχνικές, μια ιδιαίτερη φιλοσοφία καθώς και ο τρόπος που ζουν, συμπεριφέρονται και εργάζονται πίσω από το μπαρ οι Ιάπωνες συνάδελφοί μου. Τότε, ήμουν καλεσμένος από τον Ντίνο Κωνσταντινίδη στην Λευκωσία της Κύπρου, ώστε παρέα με τον Σπύρο Κερκύρα να παρουσιάζαμε ο καθένας από ένα σεμινάριο. Το «δικό μου» θέμα ήταν «Πώς να είστε οι τέλειοι οικοδεσπότες». Ένα θέμα που αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον στη συνέχεια.
Ένα χρόνο μετά, στο σύντομο αυτό timeline της ιστορίας του Mediterranean Bartending περί ου ο λόγος, ήρθε το σεμινάριο που οργάνωσα και έδωσα στη Μόσχα και στο μπαρ City Space. Πλέον η έννοια είχε διαμορφωθεί πλήρως στο κεφάλι μου και η πρώτη ξεκάθαρη χρήση της λέξης Mediterranean Bartending χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στους μπαρτέντερ που παραβρέθηκαν σε αυτό. Ακολούθησε η καθιέρωση της νέας, αλλά συνάμα τόσο οικείας έννοιας ετούτης στη συνείδηση των νέων μπαρτέντερ μέσα από τον κύκλο σεμιναρίων της Le Monde, που διδάσκω και που πλέον αποτελεί ανεξάρτητη διδακτική ενότητα. Άλλωστε οι νέοι μπαρτέντερ είναι αυτοί που με απασχολούν πρωτίστως, αφού είναι εκείνοι που μπορούν να ενστερνιστούν ή να απορρίψουν κάτι και που φυσικά εκείνοι που μπορούν να γίνουν κοινωνοί και απόλυτοι θιασώτες μίας τόσο ολοκληρωμένης φιλοσοφίας δουλειάς, αλλά και ζωής εν γένει.
Το workshop στο Μέτσοβο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κατώγι Αβέρωφ και την εταιρεία Κόνδωρ, και φυσικά με την συνέργεια του Γιώργου Μπάγκου, του Γιάννη Αλεξόπουλου, του Αλέξανδρου Γκικόπουλου, του Ξαβιέ Μισαηλίδη και του Γιώργου Μακρόπουλου, αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο «ξεδίπλωμα» στην Ελλάδα των ιδεών και των συγκροτημένων πλέον σκέψεών, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Και όχι μόνο. Στο Μέτσοβο είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως αυτές μπορούν να αποτυπωθούν στην καθημερινότητα ενός μπαρτέντερ και πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην δημιουργικότητά του, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και φυσικά στον τρόπο που διαχειρίζεται τον εαυτό του αλλά και τους πελάτες του. Στο Μέτσοβο λοιπόν μαζεύτηκαν κάποιοι άνθρωποι που κατά τη γνώμη μου πρεσβεύουν σχεδόν στο απόλυτο, την έννοια του Mediterranean Bartending και όλοι μαζί είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πλήρως την έννοια του foraging (περισυλλογή άγριων πρώτων υλών) και τη σημασία αυτής στη σύγχρονη κοινωνία.
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην πράξη πως δουλεύει αυτό το πολυφορεμένο food pairing, πόσο μάλλον όταν τα φαγητά στα οποία ταιριάξαμε τα κοκτέιλ μας ήταν ντόπιες συνταγές με τοπικά υλικά του Μετσόβου. Με τα ίδια υλικά ήταν και τα κοκτέιλ που δημιουργήσαμε όλοι μαζί, αφού αυτά και γενικά τα μεσογειακά υλικά είναι από μόνα τους τεράστιος πλούτος γεύσης που μπορούν να διαφοροποιήσουν εντελώς το τελικό αποτέλεσμα. Στα κοκτέιλ, εκτός από τοπικά υλικά, χρησιμοποιήσαμε και την μεγάλη ποικιλία κρασιών του Κατώγι Αβέρωφ, αφού τα δοκιμάσαμε με τη βοήθεια της Μαρίας Δήμου, αλλά και προϊόντα από την εταιρεία Κόνδωρ.
Στο Μέτσοβο πραγματοποιήσαμε επίσης μια συνεδρία διαλογισμού στο ύπαιθρο, που εκμεταλλεύτηκε το περιβάλλον για να μας φέρει πιο κοντά με τον εσωτερικό μας κόσμο. Κάτι που οι μεσογειακοί μπαρτέντερ το έχουν ανάγκη, αλλά και που φυσικά αποτελεί από μόνο του ένα χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου -η αναζήτηση της εσωτερικότητας και της πνευματικής ισορροπίας του, και ο αντίκτυπος αυτών στην καθημερινότητα και στο εργασιακό του περιβάλλον.
Παράλληλα, βιώσαμε από την αντίθετη πλευρά απ’ ότι συνήθως, το πως μπορεί η έννοια της φιλοξενίας να σε κάνει να αισθανθείς άνετα, ώστε να απολαύσεις το ποτό, το φαγητό, τη διαμονή σου και αντιληφθήκαμε πως ετούτο είναι ίσως το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα του μεσογειακού μπαρτέντερ. Το workshop κορυφώθηκε με την παρουσίαση στο ευρύτερο επαγγελματικό κοινό των αρχών του Mediterranean Bartending αλλά και όλων αυτών που είχαμε συζητήσει τις δύο εκείνες ημέρες.
Φυσικά έγινε η παρουσίαση των κοκτέιλ που είχαμε ετοιμάσει, τα ταιριάξαμε με τα φαγητά σε ένα μεγαλειώδες δείπνο και συζητήσαμε εκτεταμένα για την έννοια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να εμπνεύσει σε προσωπικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και που τελικά, μπορεί να αποτελέσει το σύνολο των συμπεριφορών εκείνων που θα ξεχωρίσουν στη σύγχρονη επαγγελματική κοινωνία μας. Άλλωστε, μιλάμε για χαρακτηριστικά που βρίσκονται «στο αίμα» μας από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Και που μας έκαναν ξεχωριστούς για την επαγγελματική κοινότητα του τουρισμού και της φιλοξενίας, σχεδόν από καταβολής αυτών.
Ελπίζω να καταφέρω σύντομα να πραγματοποιήσω κι άλλα τέτοια σεμινάρια-workshops. Όπως ελπίζω να καθιερωθεί η έννοια του Mediterranean Bartending στη συνείδηση των μπαρτέντερ και αυτή να τους βοηθήσει στην γενικότερη αντίληψη του μπαρ. Αλληλούια!
All photos by Venthesikymi Soukoulis