Μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι από τον αρτιζάνο Γρηγόρη Κουσκουρή
Γιαννης Κοροβεσης•Articles, Uncategorized
Ο Γρηγόρης Κουσκουρής δουλεύει το μάρμαρο φτιάχνοντας μικρά έργα τέχνης που ξεκουράζονται στον πάτο του ποτηριού με το ποτό μας. Μικρές μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι, για κονιάκ και αρμανιάκ ή για όλα εκείνα τα αγαπημένα μας αποστάγματα που δε θέλουμε να αφήσουμε στο έλεος του νερώματος των λιωμένων παγόκυβων.
Δε γνωρίζω πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι αισθήσεις μας δεν ήταν αλληλένδετες μεταξύ τους, αν δε συμπλήρωνε η μία την άλλη. Πώς θα ήταν αν δοκιμάζαμε ένα πιάτο φαγητού και νιώθαμε μόνο τη γεύση, δίχως τη μυρωδιά του; Πώς θα ήταν αν περνούσε μπροστά μας ένα πουλί κι εμείς δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τα φτερά ή τη λαλιά του, παρά μόνο να το δούμε;
Οι αισθήσεις μας συνδέονται και εξαρτώνται η μία από την άλλη. Όλες καταλήγουν στο ίδιο κέντρο επεξεργασίας, στο ίδιο κέντρο που θα μας δώσει στο τέλος ένα συνολικό αίσθημα ευχαρίστησης, τον εγκέφαλο. Και ειδικά στις απολαύσεις που αφορούν το ποτό, εκείνες που πρέπει να τις ζούμε και να τις αισθανόμαστε επικουρειακά, με μέτρο και απόλυτη συνείδηση, πάντα πίστευα πως βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και οι πέντε αισθήσεις.
Οι μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι του κυρίου Κουσκουρή
Την πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου μια από τις μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι που φτιάχνει ο Γρηγόρης Κουσκουρής στο εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής του στη Μεσαριά Σαντορίνης μου φάνηκε σα να κρατούσα κάτι ψεύτικο. Δεν είμαστε και τόσο πολύ εξοικειωμένοι, θαρρώ, οι περισσότεροι με την αίσθηση του μαρμάρου, του αληθινού μαρμάρου, του μαρμάρου που στα χέρια του κυρίου Κουσκουρή μετατρέπεται σε ένα αληθινό έργο τέχνης.
Ο καλλιτέχνης από τον ξακουστό Πύργο της Τήνου, όντας τέταρτης γενιάς μαρμαρογλύπτης, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου μύριζε στην κυριολεξία η επεξεργασία του μαρμάρου. Και εκείνος αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την οικογενειακή του μοίρα, ξεκινώντας να δουλεύει το λαϊκό και πολυτελές συνάμα υλικό από τα δέκα του.
Εκτός όμως από την αγάπη για το μάρμαρο, ο κύριος Κουσκουρής είναι βέβαιο πως κληρονόμησε από τους προγόνους του και την αγάπη προς την οικογένειά του. Από τα λεγόμενα του μέχρι τις αναρτήσεις του στο φέισμπουκ είναι προφανές πως λατρεύει τη σύζυγο του Φατίμα, ενώ παραδέχεται πως αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, αλλά και πολύτιμο συνεργάτη και συμβουλάτορα. Καθώς δε, μεγαλώνει και η κόρη τους, εύχεται να αποκτήσει κι εκείνη τη θέληση να μπει στο «παιχνίδι».
Μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι με πρώτη ύλη από όλο τον κόσμο
Στην γκαλερί του Spira Marble Art Gallery (S.M.A.G.) στη Μεσαριά, ο κύριος Κουσκουρής συγκεντρώνει κομμάτια μαρμάρου από όλο τον κόσμο. Για τις μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι που κατασκευάζει χρησιμοποιεί έξι διαφορετικούς τύπους μαρμάρου, με έξι διαφορετικούς χρωματισμούς. Λευκό μάρμαρο Διονύσου, μαύρο Εδέσσης, μαύρο Pietra Grey από Ιταλία, κίτρινο κροκί California από το Μαρόκο, ροζ Rosa Portogallo από την Πορτογαλία και δύο πολύ ιδιαίτερα και μοναδικά ελληνικά μάρμαρα, τη Χρυσή και την Ασημένια Αράχνη από τα νταμάρια της Δράμας.
Οι μαρμάρινες πέτρες που φτιάχνει από τα δύο τελευταία μάρμαρα αποτελούν και τα καμάρια του καλλιτέχνη και, πιστέψτε με, όχι άδικα. Αλληλένδετα υλικά μεταξύ τους, αφού ουσιαστικά το ένα αποτελεί κομμάτι του άλλου, με διαφορετική απλώς ηλικία σχηματισμού. Οπτικά αυτό δημιουργεί διαφορές, με το πιο σπάνιο, την Ασημένια Αράχνη, δηλαδή, να σχηματίζει υπέροχες γκριζοπράσινες βένες επάνω σε ασημένιο φόντο.
Ο κύριος Κουσκουρής τοποθετεί τις μαρμάρινες πέτρες για ουίσκι που φτιάχνει σε μια ξύλινη κασετίνα, μαζί με μια μαρμάρινη προθήκη και τις διαθέτει σε περιορισμένη ποσότητα. Οι δικές μας χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε διάφορα ποτήρια, με διάφορα αποστάγματα. Σε κοντό, βαρύ, κρυστάλλινο ποτήρι τύπου old fashioned βρήκαν ιδανικό καταφύγιο. Μαγευτήκαμε από τον ήχο που έκαναν καθώς στριφογύριζαν στον πάτο του ποτηριού και πιάσαμε τον εαυτό μας να χάνεται ουκ ολίγες φορές με τα παιχνιδίσματα που δημιουργούσε το φως με το ουίσκι και τις βένες του μαρμάρου. Μία εμπειρία που κράτησε αρκετή ώρα.
Ίσως για κάποιους, το πιο σημαντικό είναι πως το παγωμένο μάρμαρο κρυώνει ελαφρώς το απόσταγμα στην περίπτωση που αποφασίσουν να το απολαύσουν χωρίς την προσθήκη νερού, στους βαθμούς και στα αρώματα του. Για μας αποτέλεσε επίσης δίαυλο επικοινωνίας με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, επαναφέροντας στη μνήμη μας έργα που έχουν δημιουργηθεί με αυτήν τη σπουδαία πρώτη ύλη από τον μεγάλο Χαλεπά, τον Ανδριώτη Τόμπρο ή τον Χρήστο Καπράλο.
Το σημαντικό είναι πως ένας καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από την καθημερινότητα μας και δη, την καθημερινότητα των μπαρ. Τα καλλιτεχνήματα του αυτά σφηνώνουν μαεστρικά ανάμεσα σε μας, το απόσταγμα που επιλέγουμε και τις πιο προσωπικές μας στιγμές.