previous
next

Μισή ώρα με την Manou Massenez του ομώνυμου γαλλικού οίκου

Inspiring Duders

Βρέθηκα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Hilton, στο wine fair των καταστημάτων Cellier, στην επέτειο για τα 80 χρόνια λειτουργίας τους, όπου είχα την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να περάσω μισή ώρα με την Manou Massenez, πρώην ιδιοκτήτρια τέταρτης γενιάς του σπουδαίου οίκου Massenez και νυν διευθύντρια εξαγωγών και global ambassador.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο οίκος Massenez

Η ιστορία του γαλλικού οίκου Massenez ξεκινά το 1870 από τον Jean-Baptiste Massenez στην Αλσατία, δημιουργώντας αποστάγματα φρούτων και λικέρ. Εν έτει 1987, η κυριακάτικη συνδαιτημόνας μου Manou Massenez, δισέγγονη του ιδρυτή Jean-Baptiste, ξεκινά να εργάζεται στον τομέα των εξαγωγών της εταιρείας. Και μπορεί η εταιρεία να είχε αναπτύξει ήδη ένα δίκτυο εξαγωγών, με τον πατέρα της κυρίας Massenez και τις διασυνδέσεις του, παρόλα αυτά, σε αυτήν πιστώνεται το σύγχρονο προφίλ ολόκληρης της γκάμας των προϊόντων, με τον κομψό αρωματικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια που έχει φθάσει να εξάγει το 88% της παραγωγής της σε 120 διαφορετικές χώρες.

massenez

"Η αρχική ιδέα για την απόσταξη των πυρηνόκαρπων φρούτων ξεκίνησε στην περιοχή ως αντίδοτο για την επιδημία της χολέρας που έπληξε την Αλσατία το 1860"

Τη ρώτησα ποια είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα του οίκου της. Μου εξήγησε πως ο πατέρας της αγαπούσε πολύ τη γαστρονομία και είχε συνάψει φιλίες με σπουδαίους Γάλλους σεφ, οι οποίοι, πίσω στις δεκαετίες 60’ και 70’, τον βοήθησαν να βάλει τα προϊόντα του στα σπουδαιότερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Πλέον, η αγορά των μπαρ ανά την υφήλιο, αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι διοχέτευσης των αποσταγμάτων και λικέρ, ενώ τα duty free και οι αεροπορικές εταιρείες, αποτελούν εξίσου μια σημαντική αγορά για αυτούς. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Business Class της Air France που προσφέρει αρκετά από τα προϊόντα της.

Η αρχική ιδέα για την απόσταξη των πυρηνόκαρπων φρούτων ξεκίνησε στην περιοχή ως αντίδοτο για την επιδημία της χολέρας που έπληξε την Αλσατία το 1860. Έτσι, ξεκίνησε και ο ιδρυτής της εταιρείας με το kirsch eau de vie του, το απόσταγμα κερασιού, για να συνεχίσει με το framboise sauvage, το απόσταγμα άγριου σμέουρου που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το framboise sauvage εντυπωσίασε, ιδίως το γυναικείο κοινό, για τα κομψά αρώματα του. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη μάλιστα, που η ίδια η βασίλισσα της Σουηδίας όταν το δοκίμασε, έχρισε την εταιρεία Massenez ως επίσημο προμηθευτή της βασιλικής αυλής.

Τα πρώτα αποστάγματα όμως, όπως μου εξήγησε η κυρία Massenez, εμφιαλώνονταν στους 84% αλκοολικούς βαθμούς, χωρίς την παραμικρή πρόσμιξη με νερό. Με τα χρόνια και με την καθοριστική συμβολή του πατέρα της αλλά και κυρίως τη δική της, αυτό άλλαξε, στην αρχή λόγω φορολογίας εξαγωγών, που έκαναν απαγορευτική την τιμή τους, αλλά και στη συνέχεια για να μπορούν να καταναλώνονται από ένα πιο ευρύ κοινό. Σήμερα το brand αποτελεί ένα κόσμημα της παγκόσμιας βιομηχανίας ποτών, έχοντας μάλιστα προσθέσει στη γκάμα του μια σειρά από μείγματα αποσταγμάτων με λικέρ, ιδανικά για την παρασκευή κοκτέιλ.

massenez

Η κουβέντα μας τελείωσε με μένα να εκφράζω το θαυμασμό και την αγάπη μου για τα προϊόντα που είχα ήδη δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι πίσω από τις μπάρες, ιδίως το εμβληματικό kirsch αλλά και το χαρακτηριστικό απόσταγμα αχλαδιού με ένα ολόκληρο φρούτο εγκλωβισμένο μέσα στην καράφα του. Ήταν και η τελευταία μου ερώτηση προς την κυρία Massenez, πως καταφέρνει κατά τη γνώμη της ένας παραγωγός να διοχετεύσει τόση αγάπη στα προϊόντα του και στη συνέχεια αυτή να γίνει αισθητή από τους καταναλωτές. «Υπομονή και προσήλωση στην ποιότητα», μου απάντησε. Ενώ μου ξεκαθάρισε πως όλη η οικογένειά της βρίσκεται πίσω από αυτό, αφού το καθετί που δημιουργούσε ή προσάρμοζε στα νέα δεδομένα της εποχής, το μελετούσε προσεκτικά και το δοκίμαζε ξανά και ξανά, με υπομονή… Μοναδικό της παράπονο, το ότι τα παιδιά της αποφάσισαν να μην ασχοληθούν την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πούλησε την εταιρεία στο γαλλικό όμιλο αποστακτηρίων Peureux.

Στο Cellier wine fair πάντως, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα Eau de vie Framboise sauvage, Kirsch, Poire Williams, Prisoniere Poire, δύο Calvados, αρκετά πρωτότυπα λικέρ και ένα νέο, υπέροχο τζιν του brand, το Purple gin.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μισή ώρα με την Manou Massenez του ομώνυμου γαλλικού οίκου"

Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2018