previous
next

Jinro soju. Η Κορέα κατακτά τον κόσμο με ένα απόσταγμα!

Articles

Μπορεί η λέξη soju και το απόσταγμα που αντιπροσωπεύει να μην λέει τίποτα στους περισσότερους εδώ στη χώρα μας, θα πρέπει όμως να μάθετε πως, ο μεγαλύτερος παραγωγός soju, η εταιρεία HiteJinro διά του ομώνυμου brand της, Jinro, πούλησε το 2019, κάτι παραπάνω από 86 εκατομμύρια 9λιτρα κιβώτια και βρέθηκε στην κορυφή με τα πλέον ευπώλητα brand στον κόσμο! Η αύξηση στις πωλήσεις της μάλιστα σε σχέση με αυτές του 2018 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 10%!

Η εταιρεία HiteJinro ιδρύθηκε το 1924, διαθέτει αποστακτήρια σε διάφορες περιοχές της νοτίου Κορέας, ενώ πλέον παράγει και διαθέτει, μεταξύ άλλων, και ερυθρό κρασί, καθώς και ουίσκι. Το brand Jinro καταλαμβάνει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% της εγχώριας αγοράς και κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές του περιορίζονται κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της ασιατικής ηπείρου, με την Ιαπωνία να αποτελεί τον πιο βασικό του πελάτη.

jinro, soju

Βασική προτεραιότητα του Jinro, πέρα από την εδραίωση του σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, είναι πλέον η παγκόσμια κυριαρχία, διά της διεθνοποίησης της κατηγορίας και του ίδιου του brand! Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, το brand επιθυμεί να αποσπάσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και να σταθεί επάξια δίπλα σε παγκόσμιους κολοσσούς αλκοολούχων ποτών, όπως η Diageo και η Pernod Ricard!

Η ιστορία του soju λέγεται πως ξεκίνησε τον 13ο αιώνα με τις κατακτήσεις των Μογγόλων στην κορεατική χερσόνησο, οι οποίοι έφεραν τις λεβαντίνικες πρακτικές απόσταξης arak, με τους ντόπιους πληθυσμούς να τις προσαρμόζουν, χρησιμοποιώντας το ρύζι ως πρώτη ύλη. Αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, οπότε και απαγορεύτηκε η απόσταξη ρυζιού στην Κορέα και αποφασίστηκε η χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών, με το σιτάρι, τις γλυκοπατάτες και την ταπιόκα να μπαίνουν ως ζυμωμένα αμυλούχα προϊόντα στους κορεατικούς αποστακτήρες. Η απαγόρευση απόσταξης ρυζιού έληξε το 1990, όμως ακόμη και σήμερα, αρκετοί παραγωγοί δεν το χρησιμοποιούν.

Μέχρι και πριν μια δεκαετία περίπου, το soju καταναλωνόταν αυστηρώς από Ασιάτες, κυρίως κορεατικής και ιαπωνικής καταγωγής, παρόλα αυτά, με τη ραγδαία άνοδο του κορεατικού φαγητού, μέσω της παγκόσμιας τάσης του localization, το soju αρχίζει και γίνεται γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Φυσικά, σε αυτό βοήθησε και η χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, η οποία του επιτρέπει, τόσο να συνοδεύσει άριστα το φαγητό, όσο και να αποτελέσει ένα εξαιρετικό και εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό σε κοκτέιλ. Το soju παραδοσιακά κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%, ενώ το Jinro στρατηγικά και σταδιακά αποφάσισε να μειώσει ολοένα και περισσότερο την περιεκτικότητα αυτή, φθάνοντας το 2020 το 16.9%. Στις ΗΠΑ μάλιστα, σήμερα, μπορεί να διατεθεί ακόμα και από τα καταστήματα που διαθέτουν την βασική άδεια πώλησης οίνου και μπίρας· διατίθεται δηλαδή ως τέτοιο, παρόλο που πρόκειται για προϊόν απόσταξης.

jinro, soju

"δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα καταφέρει τελικώς να πετύχει τον στόχο του, να κατακτήσει δηλαδή την παγκόσμια αγορά, ακόμα κι έτσι όμως να μη γίνει, οι πωλήσεις του αποδεικνύουν πως, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία πλέον υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο των αλκοολούχων ποτών."

Οι στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας όμως δεν περιορίστηκαν στα προαναφερθέντα. Το Jinro υπέστη ουκ ολίγες τροποποιήσεις-μεταμορφώσεις στο ντιζάιν της φιάλης του, έχοντας καταλήξει σε μία που θυμίζει τις αντίστοιχες της δεκαετίας του ’70, διατηρώντας την προτίμηση σε αυτό, τόσο των μεγαλύτερων όσο και των νεαρότερων καταναλωτών του.

Φυσικά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα καταφέρει τελικώς να πετύχει τον στόχο του, να κατακτήσει δηλαδή την παγκόσμια αγορά, ακόμα κι έτσι όμως να μη γίνει, οι πωλήσεις του αποδεικνύουν πως, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία πλέον υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο των αλκοολούχων ποτών.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Jinro soju. Η Κορέα κατακτά τον κόσμο με ένα απόσταγμα!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2020