Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ για τους χαμηλόμισθους, δείχνει νέα έρευνα
Γιαννης Κοροβεσης•Articles, News
Το αλκοόλ μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή της σύγχρονης κοινωνίας σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η υπεύθυνη κατανάλωση του δε, αποτελεί στοίχημα που όλα τα κράτη καλούνται να κερδίσουν. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα έρευνα από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς της Σκωτίας, φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφουν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ για τους χαμηλόμισθους, διατρέχουν μάλιστα μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθεί η κατανάλωση τους, με την αύξηση της διαθεσιμότητας του αλκοόλ ανά γειτονιά.
Αντίθετα, οι πιο υψηλόμισθοι στη Σκωτία, επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τον αριθμό των καταστημάτων πώλησης αλκοόλ κοντά στα σπίτια τους, όπως έδειξε η έρευνα. Είτε πρόκειται για μπαρ και εστιατόρια, είτε για κάβες και σουπερμάρκετ.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν για δραστικές αλλαγές που θα αφορούν τη διάθεση του αλκοόλ στη Σκωτία, αντιμετωπίζοντας έτσι τις όποιες ανισότητες σχετίζονται με την υγεία και τη βλάβη που προκαλεί. Υποθέτουμε μάλιστα, πως τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν αλκοόλ χαμηλότερης ποιότητας ή/και φθηνότερης τιμής.
Η ερευνητική ομάδα συνδύασε στοιχεία που αφορούν στη διασπορά των καταστημάτων πώλησης αλκοόλ σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, μαζί με τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που διεξήχθη σε δείγμα 28,000 ατόμων. Τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούνται από την ερευνητική ομάδα βάσει αρκετών παραγόντων, με σημαντικότερο από αυτούς, το γεγονός πως μπορεί τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να περνούν περισσότερο χρόνο σε μπαρ και παμπ της γειτονιάς τους και σχεδόν να εξαρτώνται από αυτήν, καταλήγοντας έτσι στο προαναφερθέν συμπέρασμα πως υπάρχει υψηλή κατανάλωση αλκοόλ για τους χαμηλόμισθους. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως υπάρχουν περισσότερα καταστήματα αυτού του είδους σε φτωχότερες γειτονιές, παρά σε πιο ανεπτυγμένες και «πλούσιες».
Προτείνουν μάλιστα πως πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές που θα αφορούν στην ευκολία διάθεσης αλκοόλ, παρά στη συμπεριφορά συγκεκριμένων ομάδων ατόμων. Ισχυρίζονται πως καμπάνιες στα media ή ενημερωτικές ετικέτες επάνω στα προϊόντα δε θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τρόποι αντιμετώπισης της
Το σκωτσέζικο κράτος μάλιστα σκοπεύει να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο κόστος διάθεσης αλκοόλ, που θα ορίζεται στις 50 πέννες ανά μονάδα αλκοόλ. Αν τελικά εφαρμοστεί, η Σκωτία θα γίνει το πρώτο κράτος που θα εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο. Και αδιαμφισβήτητα θα προστατέψει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα από την κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.
Η χώρα έχει ανακηρύξει τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ σε μείζον θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία στη Σκωτία. Και πέρα από το ελάχιστο κόστος διάθεσης του αλκοόλ, σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Η ερευνητική ομάδα προτείνει στους κρατικούς φορείς υγείας να αλλάξουν το περιβάλλον των πόλεων, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα αλκοόλ, προστατεύοντας έτσι τις πιο χαμηλόμισθες ομάδες κοινωνικού πληθυσμού. Άλλωστε, υπάρχει έντονη υποψία πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται, μεταξύ άλλων και για την εμφάνιση αρκετών μορφών καρκίνου, όπως αυτός του μαστού και του εντέρου.
Με την άνοδο του ποιοτικού αλκοόλ πάντως, παγκοσμίως, τέτοια μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, ώστε να προστατεύσουν τον κόσμο από τα χαμηλότερης ποιότητας ποτά, που συνήθως καταναλώνονται και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πιστεύουμε μάλιστα, πως όλο αυτό το awareness γύρω από τους κινδύνους που κρύβει η μη-συνετή και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο χώρο αλλά και στην κοινωνία εν γένει. Επόμενο βήμα; Να καταπολεμηθεί και η διάθεση των χύμα αλκοολούχων ποτών στην αγορά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προορίζονται για ιδία χρήση, αλλά και των αντίστοιχων νοθευμένων.