Η «δυνατή» χειραψία του Fernet Branca
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την επίσκεψη μου στις εγκαταστάσεις παραγωγής, και το εντυπωσιακό μουσείο, του Fernet Branca στο Μιλάνο. Εκεί έκανα τα πρώτα μου βήματα στον μαγικό κόσμο των πικρών λικέρ και αμάρο, με το διάσημο αυτό ποτό να αποτελεί ένα από τα πρώτα ελιξίρια που δοκίμασα.
Πρόκειται κυριολεκτικά για ελιξίριο άλλωστε, και κυρίως ως τέτοιο χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο, με συστατικά όπως το μύρο, το χαμομήλι, το ραβέντι, τον κρόκο και την αλόη, που μεταφέρουν μεταξύ άλλων και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κάνοντάς το ένα εξαιρετικό χωνευτικό και καταπραϋντικό. Βεβαίως, χαρακτηρίζεται και από την πολύ πικρή του γεύση, αποτέλεσμα κυρίως των ριζωμάτων που χρησιμοποιούνται στην μυστική του συνταγή.
Το Fernet Branca όμως έχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα εκτός από την πικρή γεύση, καθώς φημολογείται πως ήταν ένα από τα πρώτα αγαπημένα ποτά των μπαρτέντερ. Το «έθιμο», που λέγεται ότι ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο, προέβλεπε ότι οι μπαρτέντερ μοιράζονταν ένα σφηνάκι Fernet Branca με κάποιον συνάδελφο που τους επισκεπτόταν στο μπαρ, σηκώνοντας το ψηλά πριν το πιούν, κάτι που στους άγραφους νόμους των μπαρ εξυμνεί τη συναδελφικότητα, τη φιλοξενία και τη συντροφικότητα. Αυτό έγινε έκτοτε γνωστό σαν “Bartender’s Handshake”, μια εικονική δηλαδή χειραψία, ενός άτυπου κώδικα τιμής.
Φέτος, η Fernet Branca πήγε αυτόν τον κώδικά τιμής λίγο παρακάτω ,και θέλοντας να ανταμείψει τους μπαρτέντερ και να τους ανταποδώσει την προτίμηση που έχουν δείξει στο brand όλα αυτά τα χρόνια, τον εξέλιξε, δημιουργώντας το δικό της challenge coin!
Τα challenge coins είναι συνήθως νομίσματα με το έμβλημα κάποιας οργάνωσης που δίνονται στα μέλη της σαν αποδεικτικό συμμετοχής και έχουν συνήθως μια χρησιμότητα: να παρουσιάζονται σαν στοιχείο πρόκλησης σε κάποια δοκιμασία. Η Fernet Branca έφτιαξε λοιπόν αυτά τα συλλεκτικά νομίσματα με τον αετό της εταιρείας στη μία μεριά και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο από τη χώρα προέλευσης στην άλλην και βέβαια εμπνεύστηκε και το δικό της «τελετουργικό» πρόκλησης που εφαρμόζεται συνήθως από μπαρτέντερ σε μπαρτέντερ.
Όταν λοιπόν ο κάτοχος ενός νομίσματος επισκεφτεί κάποιο άλλο μπαρ, οπουδήποτε στον κόσμο, και αποφασίσει να «προκαλέσει» τον συνάδελφο του, τότε πρέπει να βγάλει το νόμισμα από την τσέπη του και να το ακουμπήσει επάνω στην μπάρα. Ο συνάδελφος μπαρτέντερ ή και όσοι άλλοι μπαρτέντερ βρίσκονται τριγύρω, οφείλουν να επιδείξουν και το δικό τους νόμισμα ακουμπώντας το στο μπαρ. Αν δεν έχουν καθόλου νόμισμα ή απλά δεν το έχουν μαζί τους εκείνη τη στιγμή, είναι υποχρεωμένοι να κεράσουν αυτόν που έβγαλε πρώτος το νόμισμα από ένα σφηνάκι Fernet Branca. Αν όμως όλοι έχουν από ένα νόμισμα και το επιδείξουν, τότε είναι υποχρεωμένος αυτός που προκάλεσε να τους κεράσει όλους από ένα σφηνάκι.
Εγώ παρέλαβα το δικό μου νόμισμα πριν μερικές εβδομάδες, με την λέξη «Ελλάδα» και τον Παρθενώνα στη μία μεριά και τον αετό της εταιρείας στην άλλη και είμαι έτοιμος να το χρησιμοποιήσω. Εσύ;