HoReCa 2016: τι δε μας άρεσε.
Γιαννης Κοροβεσης•News
Πάντα είχα την απορία σχετικά με την κατηγορία ανθρώπων στην οποία ανήκω. Αν δηλαδή,είμαι από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ή από τους άλλους, που το βλέπουν μισοάδειο. Και πάντα, έπειτα από μακροχρόνια συζήτηση με τον εαυτό μου -ναι, το είδος της συζήτησης που κάνεις μεγαλόφωνα- κατέληγα στο συμπέρασμα πως είμαι απλά ρεαλιστής. Θυμάμαι άλλωστε τον εαυτό μου, να μη βγάζει ποτέ βιαστικά συμπεράσματα, να αναλύει τα επιχειρήματα των, συνήθως, δύο πλευρών και να προσπαθεί πάντα να έχει ιδία άποψη για το καθετί, αντί να στηρίζεται στη γνώμη τρίτων.
Αν προσπαθήσει λοιπόν κάποιος, να δει αποστασιοποιημένα τη βιομηχανία της εστίασης στην Ελλάδα, τα μπαρ, τους μπαρτέντερ, ακόμα και τον τουρισμό εν γένει, νομίζω πως θα καταλήξει πως βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Ναι, υπάρχουν αντιρρήσεις, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία και προβλήματα, αλλά αν τα βάλεις σε μια ζυγαριά, το πρόσημο είναι θετικό. Και έτσι πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η έκθεση HoReCa 2016 στο Metropolitan EXPO, η μεγαλύτερη δηλαδή έκθεση για επιχειρήσεις εστίασης, συγκεντρώνει κάθε χρόνο την πλειοψηφία των επαγγελματιών, από όλη την Ελλάδα, σε ένα ετήσιο μίτινγκ προς ενημέρωση και εκπαίδευσή τους. Έτσι και φέτος, σε τέσσερεις μέρες «παρέλασαν» χιλιάδες μπαρτέντερ, σομελιέ, μάγειρες, ιδιοκτήτες μπαρ, καφέ και ξενοδοχείων, μάνατζερ, και άλλα συναφή τουριστικά επαγγέλματα. Και η έκθεση, εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, φαίνεται πως ήταν επιτυχημένη, καθότι εκτός από την τεράστια προσέλευση επαγγελματιών, προσέλκυσε και έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκθετών, που την εμπιστεύτηκαν για την διαφήμισή τους.
Παρόλα αυτά, όπως λέει ο σοφός λαός, κανένα κρεβάτι δεν είναι στρωμένο μόνο με τριαντάφυλλα, και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί, οφείλουμε να επισημάνουμε και τα προβλήματα της έκθεσης. Και φυσικά να το κάνουμε, όχι με επικριτική διάθεση, αλλά θέλοντας να προκαλέσουμε προβληματισμό και τελικά επιδιώκοντας την βελτίωσή της. Κάποια μάλιστα από αυτά δεν είναι προβλήματα της διοργάνωσης, αλλά των εκθετών, των επισκεπτών, ή και της γενικότερης νοοτροπίας μας.
Τι δεν μας άρεσε λοιπόν στη HoReCa 2016;
Σπατάλη φαγητού: Στην έκθεση όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω συμμετέχουν εκατοντάδες εκθέτες. Κάποιοι εξ’ αυτών έχουν έρθει να διαφημίσουν και να προβάλλουν τρόφιμα. Τρόφιμα έτοιμα, ή άλλα που παρασκευάζονται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες, και δειγματίζονται -προσφέρονται στους επισκέπτες. Το πρόβλημα είναι ότι στη HoReCa εξαιτίας της τόσο μεγάλης προσφοράς τροφίμων, καταλήγουμε να προκαλούμε τεράστια σπατάλη φαγητού, που πετιέται στους κάδους των απορριμμάτων της έκθεσης. Και όλα αυτά όταν υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους και φέτος ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων. Λίγο περισσότερο φειδωλοί να ήταν οι εκθέτες και η διοργάνωση, αλλά και οι επισκέπτες, και όλα αυτά τα φαγητά που πετάχτηκαν φέτος θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά.
Αλκοτέστ: Απαράδεκτο για μια έκθεση στην οποία προσφέρεται δωρεάν ποτό, να μην υπάρχει έξω από αυτήν έλεγχος τροχαίας για ακινητοποίηση οχημάτων των οδηγών που είχαν υπερβεί το όριο κατανάλωσης. Ειδικά δε, από τη στιγμή που οι πέριξ του αεροδρομίου δρόμοι, αλλά και όλο σχεδόν το μήκος της Αττικής Οδού, πλημμύρισε από οδηγούς που πηγαινοέρχονταν στην έκθεση. Η κοινωνική ευθύνη μοιράζεται μεταξύ των εκθετών, αλλά και της τροχαίας που επέλεξε και φέτος την επιλογή της απάθειας.
Promoters: Δείξε μου τον/την promoter σου, να σου πω τι εταιρεία είσαι. Μπορεί να μην έχει καταχωρηθεί το εν λόγω γνωμικό στα κατάστιχα της Wikipedia, αλλά αυτό ψιθυρίζεται κάθε χρόνο στα πηγαδάκια της έκθεσης μεταξύ των επαγγελματιών. Και μέσω των promoter κάποιων εταιρειών, τα 90’s φάνηκαν πολύ πιο κοντά στην αισθητική μας από ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι. Ψιλόλιγνα κορίτσια στα όρια της ανορεξίας με εικοσάποντο τακούνι, σούπερ μίνι, ντεκολτέ μπουζουκιού και βάψιμο καμπαρέ, ήταν ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα, ειδικά στο Hall των ποτών, αφού αυτό μας αφορά περισσότερο. Το κακό είναι πως δεν ξέρω αν τελικά είναι οι εκθέτες που μας επιβάλλουν αυτό το αντιαισθητικό, για μια σύγχρονη Ελλάδα θέαμα, ή αν οι επισκέπτες της έκθεσης είναι αυτοί που το επιζητούν. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί να καταλάβουν οι εκθέτες πως οι promoterείναι ο καθρέφτης του προϊόντος τους.
Κάπνισμα – εξαερισμός: Κάθε χρόνο τα ίδια με το κάπνισμα. Ειδικά την τελευταία μέρα, όλοι σχεδόν οι εκθέτες, σα να παίρνουν άδεια από τη σημαία και να αρχίζουν αυτοί με τους πελάτες τους να καπνίζουν και να ντουμανιάζουν τον ήδη ντουμανιασμένο χώρο από τους περιστρεφόμενους χοιρινούς και μοσχαρίσιους γύρους, τους παστουρμάδες με τσιμένι ή χωρίς και τα κεμπάπ. Σε κάθε σοβαρή έκθεση στο εξωτερικό υπάρχει ειδικός χώρος για παρασκευή και πώληση ζεστού φαγητού και το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς της χώρους. Αν παρόλα αυτά νομίζουμε πως ο θεριακλής Έλληνας επισκέπτης ή εκθέτης, δεν θα συμμετάσχει στην έκθεση αν του απαγορέψουμε το κάπνισμα, ας βάλουμε τουλάχιστον σύστημα εξαερισμού τόσο μεγάλο που να απομακρύνει τον παραμικρό καπνό με το που βγαίνει από το στόμα μας.
Μουσική: Στη HoReCa κάθε χρόνο γίνεται το αδιαχώρητο. Και φυσικά αυτό δεν πρέπει να κρίνεται αρνητικά. Πρέπει όμως να διαφυλάσσεται το δικαίωμα του επισκέπτη να μπορεί να συζητήσει με τους εκθέτες, να μπορεί να δοκιμάσει, να μπορεί να παρατηρήσει. Κάτι που δυσκολεύει σημαντικά με την ύπαρξη δυνατής μουσικής, σε ορισμένα περίπτερα εκθετών. Εκτός αν αυτά δειγματίζουν συστήματα ήχου…
Όταν μάλιστα αυτά τα περίπτερα βρίσκονται δίπλα ακριβώς στον χώρο που φέτος διεξάχθηκαν τα σεμινάρια και οι ομιλίες του Beer & Spirits Show, και παρενοχλούν τη ροή του προγράμματός του, θεωρώ πως είναι κάτι απαράδεκτο και πως η διοργάνωση θα έπρεπε να επιληφθεί του θέματος. Μίλησα με τον υπεύθυνο τεράστιας εταιρείας μπίρας, δίπλα στον σεμιναριακό χώρο, για να του ζητήσω να χαμηλώσει την μουσική τους λίγο πριν την ομιλία μου και αντιμετωπίστηκα απαξιωτικά και φυσικά χωρίς να εισακουστεί η παράκληση μου. Μια εταιρεία βέβαια που δε φημίζεται για την κοινωνική της ευθύνη σε καμία περίπτωση.
Προσωπικό: Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά στο Hall των ποτών και στα περίπτερα των εταιρειών του χώρου, να προσλαμβάνονται μπαρτέντερ που αναλαμβάνουν την παρουσίαση των προϊόντων της εταιρείας, την παρασκευή κοκτέιλ, κ.ο.κ. Δεν μας άρεσε καθόλου που αρκετοί από αυτούς τους μπαρτέντερ υστερούσαν αρκετά σε γνώση για τα προϊόντα που προωθούσαν, που παρουσιάζονταν οκνηροί και απρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που ρωτούσε πληροφορίες, και γενικότερα ανεπαρκείς για τη συγκεκριμένη εργασία. Μην το κάνετε να φαίνεται σαν αγγαρεία συνάδελφοι, τόσα χρήματα παίρνετε άλλωστε. Αν δε σας αρέσει, καθίστε σπίτι σας.
Μη έχοντες εργασία:Διάβασα πως φέτος ο αριθμός των επισκεπτών που δεν ήταν επαγγελματίες μειώθηκε κατά 45%! Εξαιρετικό ποσοστό, αν ισχύει. Και φυσικά εξαιρετική η προσπάθεια της διοργάνωσης και σίγουρα πρέπει να το αναφέρουμε. Ακόμα όμως κι έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της HoReCa 2016, αλλά και των περισσότερων επαγγελματικών εκθέσεων, είναι αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν, παρατηρήθηκε πως μη έχοντες άμεση σχέση με τον κλάδο της εστίασης παραβρέθηκαν σε αυτή, δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα, συνωστισμό και αποπροσανατολισμό των αποτελεσμάτων της έκθεσης. Ελπίζω του χρόνου να είναι ακόμα καλύτερα από φέτος, έτσι ώστε σταδιακά να μιλάμε για μια έκθεση με αμιγώς επαγγελματικό κοινό.
Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της βιομηχανίας και του κλάδου, έχουν ξεκάθαρη ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Και μέσα σε αυτούς ανήκουμε κι εμείς. Σαν μπάρμαν, σαν εκπρόσωποι μιας ιστοσελίδας, σαν οινοχόοι, σαν δημοσιογράφοι, σα γευσιγνώστες. Θεωρώ πως είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε στη συγκεκριμένη, αλλά και σε οποιαδήποτε επαγγελματική έκθεση που αφορά τον κλάδο μας, αλλά είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και τα προβλήματά της και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.
Διότι, στο κάτω κάτω της γραφής, η κάθε έκθεση, το κάθε συνέδριο και η οποιαδήποτε μάζωξη που μας αφορά, είναι και ο καθρέφτης του επαγγέλματός μας, είναι και ο καθρέφτης του ίδιο μας του εαυτού.
Θα πάμε και του χρόνου στη HoReCa και είμαστε σίγουροι πως θα είναι ακόμα καλύτερη.