Οικιακή ζυθοποίηση και η συμβολή της στην craft μπίρα.
Κυριάκος Πιερράκος•Beer And The City
Πέτρος Μαλιχούδης – Ζυθοποιός στην Alefarm Brewing (Δανία)
-Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την οικιακή ζυθοποίηση;
Το 2011 ή 2012 έψαχνα στο διαδίκτυο για ιστοσελίδες ή φυσικά μέρη που θα μπορούσα να μάθω παραπάνω για την ποιοτική μπίρα, καθώς μόλις είχα αρχίσει να μαθαίνω για τις βέλγικες μοναστηριακές. Πέφτω σε ένα site ονόματι beer.gr και την επιγραφή «Μάθε να κάνεις την δική σου μπίρα!». Έμαθα, λοιπόν, για την ακρίβεια δοκίμασα…Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αμφιβόλου ποιότητας, τα επόμενα καλύτερα και κάπως έτσι κόλλησα.
-Τι θα πρότεινες σε κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στην ζυθοποίησης;
Χμ, ωραία ερώτηση. Πρώτα απ’ όλα, να μην φοβάται τις αποτυχίες και να μην απογοητευτεί όταν έρθουν (γιατί κατά 99% θα έρθουν). Να κρατάει σημειώσεις καθ’ όλη την διαδικασία σε κάθε brewday, μικρά βήματα και απλές συνταγές στην αρχή. Από κει και πέρα, να μην μένει κολλημένος σε 2-3 είδη. Ωραίες οι New England IPA αλλά θα μάθει περισσότερα και θα εκπαιδευτεί καλύτερα δοκιμάζοντας διαφορετικά και ενδιαφέροντα είδη.
-Ποιο θεωρείς πως είναι το επίπεδο στην Ελλάδα και ποιοι τομείς επιδέχονται βελτίωση;
Η αλήθεια είναι ότι είχα αρκετά χρόνια να ασχοληθώ με τα ελληνικά homebrewing δρώμενα και δοκιμάζοντας παραγωγές «φρέσκων» οικοζυθοποιών, ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Το επίπεδο στο ερασιτεχνικό κομμάτι έχει ανέβει αρκετά και αυτό έχει αντίκτυπο και στον επαγγελματικό τομέα, έστω και έμμεσα. Ένας, όμως, τομέας που επιδέχεται βελτίωση είναι η διασφάλιση ποιότητας, και η σταθερότητα αυτής, πρόβλημα που συναντάται και σε μεγαλύτερες σκηνές από την ελληνική (επαγγελματική και ερασιτεχνική).