Οικιακή ζυθοποίηση και η συμβολή της στην craft μπίρα.
Κυριάκος Πιερράκος•Beer And The City
Γιάννης Ψιμούλης – Συνιδιοκτήτης και Head Brewer του Paragon Brewery
-Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την οικιακή ζυθοποίηση;
Ξεκίνησε το 2015 όταν οι τότε μπίρες της Ελληνικής αγοράς δεν με κάλυπταν γευστικά. Με την αναζήτηση μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα την «Βίβλο» των ζυθοποιών το ‘’How to Brew’’ του John Palmer, το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη και έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα. Την ιδιά μέρα ανακάλυψα πως υπήρχε σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος, έγινα μέλος και αυτό με βοήθησε να γνωρίσω και άλλους homebrewer. Αυτό ήταν, το μικρόβιο είχε ήδη μπει μέσα μου και το ταξίδι στην ζυθοποίηση μόλις ξεκίνησε.
-Τι θα πρότεινες σε κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στη ζυθοποίηση;
Η ζυθοποίηση απαιτεί επιμονή και υπομονή. Να θέσεις γερές βάσεις, μελετώντας για αρχή, διότι έτσι θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πιο ευκολά τα λάθη σου και να εξελιχθείς γρηγορότερα. 70% είναι καθαριότητα, 30% είναι όλα τα υπόλοιπα στην ζυθοποίηση. Επίσης θα πρότεινα να δοκιμάζεις όσο μπορείς διαφορετικά στυλ μπίρας μιας και έτσι θα εκπαιδευτεί ο ουρανίσκος σου. Τέλος, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο εξωτερικό, να επισκεφθείς όσα περισσότερα craft breweries γίνεται, συνομιλώντας με τους ζυθοποιούς εκεί, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις.
-Ποιο θεωρείς πως είναι το επίπεδο στην Ελλάδα και ποιοι τομείς επιδέχονται βελτίωση;
Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι σχετικά καλό. Βέβαια λείπουν τα σεμινάρια πάνω στην οικιακή ζυθοποίηση, καθώς και σεμινάρια γευσιγνωσίας. Θα ήθελα πιο πολλούς homebrew διαγωνισμούς , όλα αυτά θα ανέβαζαν πολύ τον πήχη, κάτι που θα είχε ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα να δώσει εμπείρους ζυθοποιούς στα μικροζυθοποιεία της χώρας μας. Ελπίζω με το πέρας αυτής της πανδημίας όλα τα παραπάνω να πάρουν σάρκα και οστά.
σ.σ.: Το Paragon Brewery είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες του εντός του προσεχούς φθινοπώρου.