previous
next

Γκουίνεθ Πάλτροου και κατανάλωση αλκοόλ στα χρόνια της πανδημίας

Articles, News

«Έπινα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έπινα επτά νύχτες την εβδομάδα μαζί με ζυμαρικά και ψωμί. Εκτροχιάστηκα τελείως. Εννοώ, ποιος πίνει ποτά επτά νύχτες την εβδομάδα;». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων φυσικά, η Γκουίνεθ Πάλτροου στο εβδομαδιαίο podcast ‘’Smartless’’ των Jason Bateman, Sean Hayes και Will Arnett και φυσικά το ίντερνετ –και όχι μόνο- ξεσάλωσε. Αν προσπαθήσουμε όμως να αντιληφθούμε τι ακριβώς είπε η Αμερικανίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας, ίσως καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή της η δήλωση. Το αμερικανικό και κρατικά επιχορηγούμενο think tank ‘’RAND’’, δημοσίευσε μια μελέτη η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συγκεκριμένα στις γυναίκες, οι οποίες φαίνεται να επηρεάστηκαν από το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με αυτήν, οι γυναίκες που συμμετείχαν στο δείγμα αύξησαν κατά 41% (!) τις ημέρες που κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ, συγκριτικά με την εποχή προ πανδημίας, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο στους άνδρες.

Γκουίνεθ Πάλτροου

Πάντως η έρευνα της RAND ίσως να λέει μόνο κατά το ήμισυ την αλήθεια ή τουλάχιστον να εξετάζει μόνο τις ΗΠΑ. Μία άλλη έρευνα της IWSR δείχνει πως μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοολούχων, σε όλες τις άλλες παγκόσμιες αγορές έπεσε, ενώ αυξήθηκαν τα προϊόντα χαμηλά σε αλκοόλ ή/και τα ποτά με υψηλότερη διάρκεια κατανάλωσης. Η ίδια έρευνα δείχνει πως η τάση της ευζωίας που ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν την πανδημία, συνέχισε ανοδικά κατά τη διάρκεια αυτής.

Γιατί όμως πίνουμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Οι βασικοί λόγοι που εντοπίζονται είναι δύο:

  • Άγχος λόγω κοινωνικής αποξένωσης/κατάθλιψη
  • Τρόπος «αντιμετώπισης» πολλής δουλειάς που προέκυψε σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους

Επιπροσθέτως, η πανδημία και η καραντίνα ως απότοκος αυτής, εξαφάνισαν τον όρο «κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ» -αυτό το ‘’social drinking’’ που αναφέρεται σε μελέτες και έρευνες- και τον αντικατέστησαν με την ατομική κατανάλωση, η οποία συνήθως και κατά συνθήκη είναι μεγαλύτερη.

Γκουίνεθ Πάλτροου

Όσο κι αν κάποιοι τρόλαραν την Γκουίνεθ Πάλτροου, γιατί τα λεγόμενα της έχουν μεγάλη σημασία;

Για να επανέλθω όμως στα λεγόμενα της Γκουίνεθ Πάλτροου και στη σημασία τους, δύο στοιχεία αξίζουν εκτενέστερης ερμηνείας. Αρχικά, η διάσημη ηθοποιός, ως δημιουργός ενός brand «ευζωίας» (Goop), αλλά και ως opinion maker, με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κατάστασή της καταδεικνύει πόσο κατακριτέο (θα έπρεπε να) θεωρείται η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Και έτσι είναι, ξεκάθαρα. Η καθημερινή κατανάλωση δύο ποτών σκληρού αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα ξεφεύγει από αυτό που ορίζουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας ως συνειδητή κατανάλωση, ως κατανάλωση εντός ορίων, προκειμένου κάποιος να διατηρεί έναν υγιή τρόπο ζωής. Συνεκδοχικά, και βάσει των ορίων αυτών, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σε τέτοια επίπεδα, οδηγεί πολλές φορές προς τον αλκοολισμό. Και αυτός είναι άλλος ένας λόγος γιατί τα λεγόμενα της Γκουίνεθ Πάλτροου παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με το American Addictions Centers και το alcohol.org, το πιο συνηθισμένο σημάδι του πρόωρου αλκοολισμού είναι η αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης.

Αναρωτηθείτε εάν πίνετε για να αισθανθείτε καλύτερα, ή εάν πίνετε επειδή τα άτομα γύρω σας πίνουν και είναι κοινωνικά κατάλληλο, συστήνει ο οργανισμός. Εάν πίνετε διαχειρίσιμες ποσότητες και «κοινωνικά», πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά. Ωστόσο, εάν πίνετε για να αισθανθείτε καλύτερα, για να αποφύγετε να ανησυχείτε, να ξεχάσετε τις κακές αναμνήσεις ή να μειώσετε το άγχος, μπορεί να βρίσκεστε στο πρώτο στάδιο του αλκοολισμού. Συνήθως αυτό είναι και το στάδιο, σύμφωνα με το American Addictions Centers, στο οποίο οι περισσότεροι αρνούνται να παραδεχθούν πως μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με το αλκοόλ. Η δημόσια αυτή δήλωση-παραδοχή της Γκουίνεθ Πάλτροου αποκτά μεγαλύτερη σημασία υπό αυτές τις συνθήκες. Το ζήτημα σαφώς είναι πολύ σοβαρό, όπως οποιοδήποτε άλλο που άπτεται των συνηθειών που επηρεάζουν την υγεία μας, οπότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να αναρωτηθούμε το λόγο για τον οποίο πίνουμε και αν αυτή η κατανάλωση είναι συνειδητή ή όχι. Και φυσικά, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα στην επίλυση ενός ενδεχόμενου προβλήματος είναι η παραδοχή του και στη συνέχεια η αντιμετώπιση. Κλείνοντας, αφήνω εδώ αυτά:

Είναι Οι Α.Α. Για Σένα;

Αλκοόλ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Γκουίνεθ Πάλτροου και κατανάλωση αλκοόλ στα χρόνια της πανδημίας"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2021