Επίλυση διαφορών στο εργασιακό περιβάλλον
Βασιλης Τσομπανιδης•Ήτανε μια φορά...
Με περίπου 7.5 δις πληθυσμό στη γη το πλέον σύνηθες και σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι να μπαίνουμε ο ένας στο «δρόμο» του άλλου. Ειδικά στον δικό μας χώρο, στην εστίαση, συναντάμε και είμαστε υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Καλούμαστε να είμαστε προετοιμασμένοι ή αλλιώς «στις επάλξεις» κάθε στιγμή κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν την αντιλαμβάνονται εύκολα επαγγελματίες από άλλους χώρους. Κάπου εκεί στριμώχνεται και η επίλυση διαφορών στο εργασιακό μας περιβάλλον.
Στον κόσμο του Ανθρώπινου Δυναμικού, η επίλυση διαφορών, κατά κόσμο “conflict resolution”, συνήθως αναφέρεται σε διαδικασίες για τις οποίες ένας εργαζόμενος παραπονιέται ή δεν αποδέχεται εύκολα. Πολλές φορές ακόμα και μια απλή ερώτηση όπως: “Πού μπορεί να τοποθετηθεί αυτό το καινούριο ράφι;” είναι ικανή να προκαλέσει επιπλέον συζητήσεις ή διαφωνίες, οι οποίες ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε επιχείρηση αναφορικά με την δομή της ιεραρχίας της, είναι ικανές να εξισώσουν εργαζόμενο και μάνατζερ καθώς εξελίσσονται.
Ακόμα και οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο αποδοτικές εφόσον δαπανούν χρόνο για την εκμάθηση της συμπεριφοράς επίλυσης διαφορών.
Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις οι οποίες μας έχουν φέρει σε αδιέξοδο και θα θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να τις ξεπεράσουμε έτσι ώστε να επικρατήσει πάλι ισορροπία στο εργασιακό μας περιβάλλον ή στην επιχείρηση που έχουμε επενδύσει χρήματα.
Βασικά παραδείγματα είναι: υπάλληλοι σε έπαρση ή με υπεροπτικό ύφος, άλλοι που ασκούν bullying στους συναδέλφους τους, μάνατζερ με περιορισμένες αρμοδιότητες αλλά και άνθρωποι με mid-career crisis.
Τις περισσότερες φορές οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους με βαθιά γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται αλλά και χρόνια εμπειρίας στην σταδιοδρομία τους, κι απλά πάσχουν στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται το εκάστοτε πρόβλημα.
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές μέθοδοι και τακτικές που κάποιος μπορεί να συμβουλευτεί και να ακολουθήσει αλλά επειδή το ουσιαστικό πρόβλημα σχετίζεται με την ανθρώπινη επικοινωνία η οποία είναι κατά κανόνα απρόβλεπτη, χαρακτηρίζονται περισσότερο ως στερεότυπα παρά ως εποικοδομητικές και μόνιμες λύσεις.
Τρεις αλλαγές που μπορεί κάποιος να κάνει άμεσα και να δει αποτέλεσμα είναι οι εξής:
- Ερωτήσεις και συστηματική πληροφόρηση για το θέμα.
- Αποφυγή του «κουτσομπολιού»
- Καταγραφή δεδομένων
Έτσι, κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και μαζεύουμε τα απαραίτητα “στοιχεία” χωρίς να γινόμαστε στόχος μουρμουρίζοντας αλλά παράλληλα δείχνοντας το ενδιαφέρον που αρμόζει στις περιστάσεις.
Το δυσκολότερο όμως στοιχείο στην επίλυση διαφορών, στο τέλος της ημέρας, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της άλλης πλευράς και να είμαστε αξιόπιστοι απέναντί της αλλά και απέναντι στον εαυτό μας. Η επίλυση διαφορών είναι μια δεξιότητα, μαθαίνεται σε αρκετό χρόνο και θέλει εξάσκηση. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις περνάνε κρίσεις ή έρχονται σε ρήξη όμως είναι στην απόλυτη ευχέρειά μας να ανταπεξέλθουμε και να έχουμε μια συνεχώς εξελισσόμενη σχέση.