Ο Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε το κελάρι του προεδρικού μεγάρου για το κοινό
Γιαννης Κοροβεσης•News
Σε μια κίνηση εναρμονισμένη στις φετινές ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άνοιξε για το κοινό και για πρώτη φορά στην ιστορία του γαλλικού έθνους, το κελάρι του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων!
Οι 350 τυχεροί που πρόλαβαν/κατάφεραν να «κλείσουν» ονλάιν μία θέση για την περιήγηση στο προεδρικό κελάρι, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να θαυμάσουν από κοντά την ομολογουμένως εντυπωσιακή συλλογή των 14,000 και πλέον φιαλών γαλλικού κρασιού, στο δεύτερο υπόγειο του προεδρικού μεγάρου.
Η συλλογή που δημιουργήθηκε το 1947, μαζί με το κελάρι του προεδρικού μεγάρου, περιλαμβάνει κατά το ήμισυ κρασιά από το Μπορντό και αρκετά κρασιά από τη Βουργουνδία, με τις υπόλοιπες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας να μοιράζονται μόλις το 25% της, με γεωγραφικά κριτήρια, σύνθεσης αυτής. Η αρχαιότερη χρονολογημένη φιάλη εντός του κελαριού μάλιστα, είναι μία φιάλη Σοτέρν του 1906! Και φυσικά, ούτε λόγος για κρασιά εκτός Γαλλίας, το περιμένατε όμως αυτό, έτσι δεν είναι;
Η υπεύθυνη για το κελάρι; Βιρζινί Γουτί!
Υπεύθυνη για το κελάρι του προεδρικού μεγάρου είναι η 40χρονη Βιρζινί Γουτί (Virginie Routis), έχοντας αναλάβει την άκρως σημαντική θέση της επικεφαλής σομελιέ το 2007, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί. Η κυρία Γουτί είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες και τη συντήρηση του κελαριού, ενώ σε συνεργασία με τον Γκιγιόμ Γκόμεζ (Guillaume Gomez), σεφ του προεδρικού μεγάρου, συνθέτουν τα γεύματα και τους συνδυασμούς κρασιού-φαγητού για το ίδιο το προεδρικό ζεύγος Εμανουέλ Μακρόν και Μπριζίτ Μακρόν, καθώς και για όλους τους σημαντικούς επισκέπτες του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να ανοίξει για το κοινό το κελάρι του προεδρικού μεγάρου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μία από κοινού πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. Με σκοπό την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ευρωπαίων πολιτών, κάθε χώρα δίνει πρόσβαση σε ιστορικά κτίρια, μνημεία και τοποθεσίες που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν είναι προσβάσιμα για το κοινό.