previous
next

Έλληνες ζυθοποιοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Guests

*του Φώτη Αναστασίου

Δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία πως η τελευταία δεκαετία αποτελεί την πλέον παραγωγική για τον κλάδο της μικροζυθοποιίας στην χώρα μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τους αφανείς ήρωες, που με την γνώση, αλλά και τη σκληρή εργασία τους φροντίζουν για το αποτέλεσμα στο ποτήρι μας. Πιο συγκεκριμένα, για αυτούς και αυτές που αναζήτησαν την ευκαιρία ως ζυθοποιοί στο εξωτερικό.

«Ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι η δουλειά του ζυθοποιού είναι εύκολη και ότι το μόνο που κάνουμε είναι να πίνουμε, όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Μπορεί να είναι το πάθος μου, αλλά το να είσαι επαγγελματίας ζυθοποιός είναι κάτι το οποίο σημαίνει να σηκώνεις βάρη, να κάνεις χρήση βαρέων χημικών και να είσαι συνέχεια περιτριγυρισμένος από ζέστη και δυνατούς θορύβους» τονίζει ο Διονύσης Παπαγιάννης. Είναι ένας από τους πολλούς που ασκούν με μεγάλη επιτυχία το επάγγελμα του ζυθοποιού στο εξωτερικό.

Ο Διονύσης Παπαγιάννης σπούδασε μαγειρική στην Le Monde, ενώ παράλληλα δούλευε στην εστίαση, όπου πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα με την craft μπίρα. Μετά την στρατιωτική του θητεία μετακομίζει στην Αγγλία στο Bristol για να δοκιμάσει την ζωή στο εξωτερικό. Τον πρώτο του χρόνο δούλεψε ως μάγειρας, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ο χώρος της ζυθοποίησης τον είχε κερδίσει. Ξεκίνησε εθελοντική εργασία σε τοπικά ζυθοποιεία μέχρι που κάποια στιγμή, μέσω κοινών γνωστών ξεκίνησε στην Electric Bear, ένα ζυθοποιείο με έδρα το Bath. Μετά από 2-3 μήνες εθελοντισμού ξεκίνησε επίσημα ως Assistant Brewer, ενώ μια από τις συνταγές του κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη θέση στο Untappd για το ζυθοποιείο.

Ζυθοποιοί

Διονύσης Παπαγιάννης

Μετά από δύο χρόνια στην Electric Bear ήρθε η ευκαιρία να δουλέψει για την North Brewing στο Leeds, κοινώς σε ένα από τα κορυφαία Αγγλικά breweries. Στην North ξεκίνησε ως brewer και μέσω του ζυθοποιείου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να βράσει μπίρες με μερικά ζυθοποιεία παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, όπως τα Other Half, Northern Monk, Lervig κ.α.  Μετά τον πρώτο του χρόνο ολοκλήρωσε κάποια σεμινάρια για εργαστηριακούς ελέγχους, διαχείριση νερού και μαγιάς και προήχθη σε Senior Brewer & Q&A Lead. Σε αυτήν την θέση, δουλειά του ήταν να γράφει διαφορετικά προφίλ νερού για τις συνταγές, να συλλέγει στοιχεία και να τις βελτιστοποιεί, καθώς και φυσικά, να ζυθοποιεί.

Το 2019 η North ψηφίστηκε ως το καλύτερο ζυθοποιείο της Αγγλίας και μία από τις συνταγές του είναι ακόμα και σήμερα η top rated μπίρα της Αγγλίας στο Untappd. Έπειτα από δύο χρόνια στην North και έξι χρόνια γεμάτα εμπειρία στην Αγγλία, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα, μέχρι που του προσφέρθηκε δουλειά από την Basqueland Brewing στην Ισπανία. Μέχρι και σήμερα είναι ο R&D Senior Brewer του ισπανικού ζυθοποιείου . Στον καιρό του στην Basqueland, έχουν ψηφιστεί δύο φορές συνεχόμενα ως το καλύτερο ζυθοποιείο στην Ισπανία και μερικές από τις συνταγές του έχουν αποσπάσει μετάλλια ως οι καλύτερες στις κατηγορίες τους.

Ένα ακόμη διακεκριμένος ζυθοποιός του εξωτερικού είναι ο Αλέξανδρος Σαραμάσκος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας (νυν ΠΑΔΑ), τελειώνοντας την πρακτική του στη Μικροζυθοποιία Χίου. Στη πτυχιακή του ασχολήθηκε με τη χρήση της μαστίχας σε μπίρες τύπου Pale Ale και αργότερα σε Wit Beers (4″ International Young Scientists Symposium 2014, 35″ European Brewery Convention Congress 2015). Τον Ιούνιο του 2015 μετακομίζει στην Αγγλία όπου παρακολουθεί το British Brewing Technology Course του Brewlab στο Sunderland και τον Οκτώβριο μετακομίζει στη Σκωτία για να δουλέψει ως ζυθοποιός στο Keith Brewery.

Το 2017 αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Heriot Watt του Εδιμβούργου για να ολοκληρώσει το MSc Brewing and Distilling. Η πτυχιακή του με τίτλο “Evaluation of the impregnation/evaporation kinetics in new and ex-bourbon casks from American white oak (Quercus Alba)” (6″ Young Scientists Symposium on Malt, Brewing and Distilling 2018), πραγματοποιήθηκε μέσω υποτροφίας του Worshipful Company of Coopers of London.

Ζυθοποιοί

Αλέξανδρος Σαραμάσκος

Η αγάπη του για την ωρίμανση μπίρας σε βαρέλια τον οδήγησε στη Wild Beer Co. όπου για σχεδόν τρία χρόνια δούλεψε στο τμήμα του Cellar φτάνοντας στο σημείο να είναι υπεύθυνος για τη παραγωγή της ζυθοποιίας από τη φάση του γλεύκους μέχρι τα BBT. Έχοντας αποκτήσει πλέον επαρκή εμπειρία στο κομμάτι των barrel aged, wild ales και fruit infusion beers, από το 2021 είναι υπεύθυνος του Tempus Project της Beavertown στο Λονδίνο.

Και φυσικά αν νομίζατε πως η ζυθοποίηση είναι αντρική υπόθεση, άρα και πως υπάρχουν μόνο άντρες ζυθοποιοί, τότε κάνετε λάθος.

Ζυθοποιοί

Έρση Εμμανουηλίδου

Η Έρση Εμμανουηλίδου σπούδασε Βιολογία στο Ηράκλειο Κρήτης και μετέπειτα εργάστηκε για 1,5 χρόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επόμενη της στάση το Εδιμβούργο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Brewing and Distilling στο Πανεπιστήμιο Heriot Wat για ένα έτος. Δούλεψε στο πιο αναγνωρίσιμο craft ζυθοποιείο παγκοσμίως, την Brewdog στο Aberdeen, για δύο χρόνια. Ξεκίνησε ως “junior brewer” και πήρε προαγωγή σε brewer. Επόμενη στάση το Λονδίνο που δουλεψε στην Beavertown για τρία χρόνια. Εργάστηκε και στις τρείς τοποθεσίες (Lockwood, Tottenham Hotspur Stadium, Beaverworld-Enfield). Ήταν επίσης κομμάτι της ομάδας που βοήθησε στo “commissioning” του νέου ζυθοποιείου. Προήχθη σε “senior brewer” και ασχολήθηκε κυρίως με το cellar management και την εκπαίδευση της ομάδας. Έμεινε εκεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του ‘21. Από τον Μάρτιο εργάζεται σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Maastricht, που ασχολείται με την παραγωγή καλλιεργημένου βοδινού κρέατος.

Ζυθοποιοί

Στέλλα Δημητριάδου

Κλείνοντας το πρώτο μέρος του συγκεκριμένου αφιερώματος σε λαμπρούς ζυθοποιούς, δεν νοείται να μην γίνει αναφορά στη Στέλλα Δημητριάδου. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών το 2010, όπου και γνώρισε και αγάπησε την craft μπίρα. Στο πλαίσιο της πτυχιακής της, βοήθησε στο στήσιμο του πειραματικού ζυθοποιείου της σχολής και διοργάνωσε σεμινάρια για την μύηση και την μετάδοση της αγάπης και της γνώσης  στους νέους φοιτητές της σχολής. Το 2016 ολοκληρώνοντας τις σπουδές της ξεκινάει πρακτική στο μικροζυθοποιείο της Χίου, όπου και έμεινε εκεί μέχρι το 2021. Το 2019 κυκλοφόρησε η σταρένια μπίρα με μαστίχα η οποία απέσπασε βραβείο καινοτομίας. Το 2021 άρχισε το μεταπτυχιακό της με τίτλο “Επιστήμη Ζύθου” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τον Απρίλιο του 2022 ξεκίνησε ως ζυθοποιός στην Mικροζυθοποιία Φτέλος στην Σαντορίνη, ενώ από τον Δεκέμβρη του 2022 θα ξεκινήσει την πρακτική της στο Βέλγιο στην ιστορική ζυθοποιία Cantillion.

Σύντομα θα ακολουθήσει και το 2ο μέρος του αφιερώματος…

 

*Ο Φώτης Αναστασίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της craft μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διάσημης “The Local Pub”, καθώς και της “Ζυθοποιίας Αναστασίου” στο Χαλάνδρι.

Φώτης Αναστασίου

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Έλληνες ζυθοποιοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό"

Guests

Δημοσιεύτηκε στις 16/09/2022