Έλληνες ζυθοποιοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό – Μέρος 2ο
Guest•Guests
*του Φώτη Αναστασίου
Μετά την αναφορά σε τέσσερεις εξαιρετικούς επαγγελματίες που διαπρέπουν στο εξωτερικό ως Έλληνες ζυθοποιοί στο πρώτο μέρος του παρόντος αφιερώματος, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έξι ακόμα παιδιά που τόλμησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός χώρας. Όπως θα διαπιστώσετε στις γραμμές που ακολουθούν, τίποτα δεν έρχεται κατά τύχη – εάν έχεις μεράκι, όρεξη και πάνω απ’ όλα πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις, εν καιρώ όλα θα πάρουν τον δρόμο τους…
Έλληνες ζυθοποιοί στο εξωτερικό λοιπόν, ας δούμε έξι ακόμα:
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Κρήτη, ο Γεώργιος Αλεξάκης ήρθε σε επαφή από μικρή ηλικία με τον τρύγο και την παραγωγή κρασιού. Έτσι, αποφάσισε μετά το λύκειο να σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου είχε την ευκαιρία να αποκτήσει και το πτυχίο Οινολογίας, παράλληλα με το πτυχίο του Χημικού. Ήδη από το πανεπιστήμιο εργαζόταν στην βιομηχανία του κρασιού, όπου και έμαθε πως η ποιότητα των ποτών προέρχεται από σκληρή δουλειά, αγάπη και μεράκι.
Ως νέος στον κλάδο, πάντα αναζητούσε τι άλλο υπάρχει μέσα στην πληθώρα διαφορετικών ποτών, έχοντας όμως πάντα το ουίσκι και την μπίρα στην κορυφή των προτιμήσεων του. Έτσι λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, αποφάσισε να κάνει το μεταπτυχιακό του στη Σκωτία στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt. Αποφοίτησε το 2019 με τίτλο MSc Brewing and Distilling. Από τον Νοέμβριο του 2020 εργάζεται στο παλαιότερο εν ενεργεία ζυθοποιείο της Σκωτίας, στο Belhaven Brewery, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1719, διατηρώντας τον τίτλο του Head Brewer.
Ο Πέτρος Μαλιχούδης ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μπίρας το 2011, μέσω της οικιακής ζυθοποίησης, φοιτητής τότε σε Τ.Ε.Ι. Ηλεκτρονικής. Τον Απρίλιο του 2015 μετακομίζει στα Χανιά, όπου και ξεκινάει ως βοηθός ζυθοποιού στην Κρητική Ζυθοποιία – Μπύρα Χάρμα. Στην Χάρμα εργάζεται μέχρι και τον Μάιο του 2016, οπότε και ξεκινάει ως ζυθοποιός στην Lyra Beer που εδρεύει στην Κίσσαμο Χανίων. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αποφασίζει να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμη Ζύθου» στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε και σε κατάστημα πώλησης ειδών οικιακής ζυθοποίησης μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, όταν και παίρνει θέση στην νεοσύστατη τότε Ζυθοποιία Αναστασίου μαζί με τον Ιωάννη Ψιμούλη (πλέον ιδιοκτήτη και αρχιζυθοποιό της Paragon Brewery).
Στην Ζυθοποιία Αναστασίου εργάστηκε σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Επόμενη στάση ξανά τα Χανιά για να αναλάβει αρχικά το στήσιμο της ζυθοποιίας ΧΑΟΣ και στη συνέχεια την λειτουργία της γραμμής παραγωγής της, μέχρι τον Μάιο του 2020, όταν και μετακομίζει για τελευταία φορά στην Αθήνα και την Alea Brewing Company ως μέλος της ομάδας παραγωγής αλλά και του τμήματος πωλήσεων.
Μετά από σχεδόν έναν χρόνο αποφασίζει, έχοντας πρόταση από την δανέζικη Alefarm, να μετακομίσει στην Κοπεγχάγη, πόλη στην οποία διαμένει μέχρι και αυτήν την στιγμή. Εργάστηκε για 13 μήνες στην Alefarm ως ζυθοποιός, μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Από τον Ιούλιο του 2022 αποτελεί πλέον μέλος της ομάδας παραγωγής της, επίσης δανέζικης, Amager Bryghus.
Ο Πάνος Αλεξανδρόπουλος μεγάλωσε στην Ελευσίνα και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η αγάπη του για την μπίρα τον οδήγησε στο Εδιμβούργο, όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό ‘’Brewing & Distilling’’ του Πανεπιστημίου Heriot-Watt. Εκεί εργάστηκε ως brewery assistant για ένα χρόνο στο τοπικό ζυθοποιείο Stewarts Brewing. Επόμενος σταθμός του για τα επόμενα δύο χρόνια η Αγγλία, όπου κι εργάστηκε ως brewer για τα ζυθοποιεία Gipsy Hill Brew και Crate Brewery σε νότιο κι ανατολικό Λονδίνο αντίστοιχα. Το 2018 μετακόμισε στην Καταλονία, βόρεια της Βαρκελώνης, για να αναλάβει την οργάνωση της παραγωγής του ζυθοποιείου La Pirata Brewing. Ως υπεύθυνος παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, εκπροσώπησε το ζυθοποιείο σε πολλά εγχώρια αλλά και διεθνή φεστιβάλ μπίρας –εκ των οποίων κάποιων σε Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ουγγαρία, Ελλάδα- με αποκορύφωμα την κατάκτηση του βραβείου ‘’Best Brewery 2019’’ στο Barcelona Beer Festival.
Επόμενη στάση το Σαν Σεμπαστιάν στη χώρα των Βάσκων, όπου αποτέλεσε μέλος της ομάδας παραγωγής του διεθνούς φήμης ζυθοποιείου Basqueland Brewing που κατέκτησε το βραβείο ‘’Best Brewery 2021’’ στο Barcelona Beer Festival. Από τον Μάρτιο του 2022, εργάζεται αποκλειστικά για το Ummagumma Beer Project, το προσωπικό του εγχείρημα ως νομάς ζυθοποιός με βάση το Σαν Σεμπαστιάν.
Ο Αντώνης Κοτρώνης ξεκίνησε να εργάζεται στην Σκωτία το 2014 στο Keith Brewery ως αρχιζυθοποιός και από το 2019 στo Spey Valley Brewery. Και οι δύο είναι μικροζυθοποιίες με έμφαση, μεταξύ άλλων, σε παραδοσιακά Αγγλικά είδη μπίρας.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και τα δύο ζυθοποιία που έχει εργαστεί ο Αντώνης διαθέτουν πρόγραμμα ωρίμασης σε βαρέλια από ουίσκι που προμηθεύονται από τα γύρω αποστακτήρια. Μετά την εμφιάλωση της μπίρας, τα επιστρέφουν για να χρησιμοποιηθούν ξανά για ωρίμαση ουίσκι. Η μικροζυθοποιία Spey Valley είναι επίσης διάσημη για την Snake Venom (που βγαίνει ως ξεχωριστό προϊόν από το brand Brewmeister), μία από της πιο δυνατές μπίρες στον κόσμο με 67.5% ABV. Επίσης παράγουν και το δικό τους τζιν.
Ο Πέτρος Βενετόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα στις αρχές του 1990, σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Διατροφολογία και Διατροφή με κατεύθυνση στην Αναλυτική Χημεία. Εργάστηκε σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου στην Ελμπίσκο και Ελπέν. Κατόπιν, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη για να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό του πάνω στη Βιοτεχνολογία και Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο University of Copenhagen (KU) και στο Copenhagen Business Scholl (CBS). Ώς φοιτητής εργάστηκε σε μικροζυθοποιίο της Carslberg (Crafted by), όπου και απέκτησε πρακτική εμπειρία κυρίως πάνω στη ζύμωση.
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε μαζί με έναν φίλο του από το Πανεπιστήμιο ο οποίος έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη Νανοτεχνολογία, την εταιρία Zymoscope. Η εταιρία δημιουργεί πρωτοποριακή τεχνολογία προσφέροντας αυτόματο ποιοτικό έλεγχο με επίκεντρο τη διαδικασία της ζύμωσης. Η επιτυχία της Zymoscope αποτυπώνεται στην σταθερή συνεργασία της με πρωτοπόρα ζυθοποιεία της Κοπεγχάγης όπως τα Flying Couch, Gamma, Alefarm, αλλά και με άλλες εταιρίες πάνω στο πεδίο ζύμωσης όπως η διάσημη White Labs.
Ο Νικηφόρος Φιδετζής σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2010 άρχισε να ασχολείται με την οικιακή ζυθοποίηση και το 2015 εργάστηκε στη Ζυθοποιία Χίου. Στη συνέχεια έγινε συνιδρυτής της πρώτης Ελληνικής νομαδικής ζυθοποιίας, της Satyr Brews, που κυκλοφόρησε την πρώτη της μπίρα το 2016. Μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs, μετακόμισε το 2017 στο Βερολίνο ως brewer στη ζυθοποιία Berliner Berg, όπου και συνέχισε να εργάζεται μετά τη λήξη του προγράμματος.
Από τα καζάνια του μικρού ζυθοποιείου στο κέντρο της πόλης βγήκαν πολλές παραδοσιακές αλλά και πειραματικές συνταγές -αρκετές εξ’ αυτών του Νικηφόρου- από Berliner Weisse και μπίρες με φρέσκα φρούτα, μέχρι ξινές μπίρες ζυμωμένες με βρεττανομύκητα, καθώς και διάφορες barrel aged μπίρες. Παράλληλα ζυθοποίησε και στο μεγάλο (100hl) ζυθοποιείο που έχτισε η Berliner Berg στη Βαυαρία. Ανάμεσα σε αυτές της συνταγές περιλαμβάνονταν και μπίρες wet hop, κοινώς μπίρες με ολόφρεσκο λυκίσκο που είχε έρθει από το χωράφι την ίδια μέρα. Το 2019 μετακόμισε στο Μπρνο της Τσεχίας και ανέλαβε τη θέση του head brewer στην καινούρια τοπική craft ζυθοποιία Axiom. Στα καθήκοντά του περιλαμβανόταν και ο μικροβιακός έλεγχος της μπύρας με PCR.
Η Axiom ανακηρύχθηκε από το Ratebeer “Best New Brewery of Czech Republic” για το 2019 και η μπίρα της Greek Fire (υγρό πυρ) κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο International Beer Cup στο Τόκιο το 2019. Μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, επέστρεψε στο Βερολίνο και ξεκίνησε ένα μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων στο TU Berlin. Έκτοτε, η κύρια ασχολία του αφορά στις τεχνολογίες παραγωγής υποκατάστατων κρέατος (κυρίως precision fermentation και κρέας κυτταροκαλλιέργειας). Παράλληλα, εργάζεται σε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τη Βαμβέργη, που χρηματοδοτεί έρευνες στο συγκεκριμένο τομέα. Τον Ιανουάριο του 2023 θα αναχωρήσει για την Βοστώνη, όπου θα εκπονήσει την πτυχιακή του εργασία στο εργαστήριο που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να εξελίξει την τεχνολογία παραγωγής κρέατος κυτταροκαλλιέργειας.
Ο Περικλής Αράβογλου σπούδασε επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μπίρα αποτελούσε ανέκαθεν το αγαπημένο του ποτό, παράλληλα φυσικά με το κρασί. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, επέλεξε κατεύθυνση οινολογίας και απέκτησε πιστοποίηση οινολόγου.
Μέγας λάτρης της οργανοληπτικής ανάλυσης και της αποδόμησης/ανάλυσης γεύσεων σε όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή (ποτά, καφές, φαγητό), όπως επίσης και σε οποιοδήποτε προϊόν ζύμωσης. Διαπιστώνοντας πως στο κρασί η ζύμωση δεν παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα (μιας και εν πολλοίς η ποικιλία του σταφυλιού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της γεύσης του), αποφάσισε να στραφεί προς τη μπίρα και να εκτεθεί σε περιβάλλον με μεγάλη παράδοση σε αυτή. Έτσι, μετανάστευσε στην Δανία όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης – αφενός ήταν πολύπλευρο, αφετέρου η δανέζικη σκηνή έχει πολλά δυνατά ονόματα και κατ’ επέκταση μεγαλύτερες εργασιακές προοπτικές πάνω στον συγκεκριμένο χώρο, παρά το μικρό της μέγεθος.
Μετά το πέρας των σπουδών του και την «πρακτική» του σε brewpubs και μικρά ζυθοποιεία, μετακόμισε στην εμβληματική δανέζικη To Øl όπου και εργάζεται μέχρι και σήμερα.
Κλείνοντας το αφιέρωμα στους Έλληνες Ζυθοποιούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οφείλω να τονίσω πως προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες και νέους να τολμούν, να δημιουργούν και να διακρίνονται. Ο κλάδος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους με όραμα, γνώση και εμπειρία. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους για την άμεση ανταπόκριση ώστε αυτό το άρθρο να γίνει πραγματικότητα.
*Ο Φώτης Αναστασίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους της craft μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διάσημης “The Local Pub”, καθώς και της “Ζυθοποιίας Αναστασίου” στο Χαλάνδρι.