Ρεκόρ για τις εξαγωγές του cognac τη χρονιά που πέρασε!
Γιαννης Κοροβεσης•News
Οι εξαγωγές του cognac συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία. Το προηγούμενο ρεκόρ μάλιστα καταρρίπτεται σε μία χρονιά της οποίας η παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά, ευτυχώς λιγότερο από το αναμενόμενο, από τους καταστροφικούς παγετούς του Απριλίου 2017!
Τα καλύτερα νούμερα στις εξαγωγές του cognac
Το εθνικό απόσταγμα της Γαλλίας εξάγεται από τη χώρα σε ποσοστό σχεδόν 98%! Αναφερόμαστε σε ποσότητα 197,4 εκατομμύρια φιαλών, συνολικής αξίας 3,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει των στοιχείων που έφθασαν αυτές τις μέρες στο γραφείο μας, από το ετήσιο report του συμβουλίου BNIC (Bureau National Interprofessional du Cognac). Αυτά τα νούμερα αντιπροσωπεύουν μια αύξηση ποσότητας της τάξης του 10%, ενώ η αντίστοιχη αξιακή αγγίζει το 14%!
Για την αύξηση θεωρείται πως ευθύνεται κυρίως η βασική αγορά για το cognac, οι ΗΠΑ, η οποία παρουσίασε ενίσχυση κατά 11,4% και 12,6% αντίστοιχα. Σε αυτήν λέγεται πως συνέβαλαν οι ισχυρές επιδόσεις της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) που υπογράφηκε το 1994.
Αλλά και στην Ασία, τη Νο2 αγορά για το cognac, τα νούμερα ήταν ανοδικά, με την Κίνα και τη Σιγκαπούρη να παρουσιάζονται ως οι σημαντικότεροι «παίκτες». Και αυτά, σε μια πενταετία που βρήκε, ειδικά την Κίνα να βιώνει μέτρα λιτότητας, καθώς και να εφαρμόζει κανόνες για τον περιορισμό της προσφοράς (εταιρικών κυρίως) δώρων.
Τα ποσοστά αύξησης που παρουσίασε το cognac στην Άπω Ανατολή, ήταν 11.3% στην ποσότητα και 18.4% στην αξία, και, από ό,τι φαίνεται, οι Κινέζοι θα αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμη, μία υπολογίσιμη δύναμη στο super premium αλκοόλ.
Τα νούμερα για τις εξαγωγές στην Ευρώπη ήταν φυσικά μικρότερα (5.7% και 8.7%), ανοδικά παρόλα αυτά, με τη Ρωσία να τερματίζει το καντράν «χτυπώντας» αύξηση σε ποσότητες της τάξης του 32.7%!
Τα στοιχεία κατανομής στις εξαγωγές του cognac
Όσο αφορά στην κατανομή ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες του cognac, αυτή έμεινε αμετάβλητη, με τα VS cognac να αποτελούν το 50% του όγκου, τα VSOP και τα Reserve το 40% και τα XO μόλις το 10%, παρουσιάζοντας και τα τρία, σχεδόν ίση αύξηση.
Το σημαντικό βέβαια που οφείλουμε να αναφέρουμε, είναι πως το περσινό ρεκόρ σπάει ξανά φέτος σε μια χρονιά όμως που πλήγηκε από καταστροφικούς παγετούς, αυτούς τον Απρίλιο του 2018, που επηρέασαν αρνητικά την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αμπελώνων.
Ο όγκος παραγωγής του 2017 έπεσε στα 88,95 εκατόλιτρα όγκου ανά εκτάριο, συγκριτικά με τα 101,94 εκατόλιτρα που μετρήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Παρόλα αυτά, οι απώλειες ήταν ελάχιστες χάρη στην πρόβλεψη του συμβουλίου για δημιουργία αποθεματικού το 2008, ειδικά για περιπτώσεις κλιματολογικών καταστροφών.
Επίσης, υπενθυμίζουμε, πως σε τέτοιες περιπτώσεις, και προκειμένου να προστατευθούν τα αποθέματα, το BNIC αυξομειώνει το μέγιστο όριο στρεμματικής απόδοσης, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται στα 16 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης ανά εκτάριο καλλιέργειας.